12/4/11
Στον Προκρούστη οι ΔΕΚΟ για να σωθούν δημόσιοι υπάλληλοι - επιδόματα
Στο μεγαλύτερο στοίχημα του μνημονίου ανάγει η κυβέρνηση τις ΔΕΚΟ. Από την επιτυχία των παρεμβάσεων που ετοιμάζονται θα κριθεί η ανάγκη για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για μεγάλες περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.
Η αρμόδια ειδική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών έχει καταγράψει γραμμή προς γραμμή κάθε έσοδο, δαπάνη και περιουσιακό στοιχείο εισηγμένων και μη ΔΕΚΟ. Η καταγραφή συνεχίζεται στους φορείς του ευρύτερου δημοσίου με αρχή από αυτούς που μετέχουν στο έλλειμμα.
Οι συζητήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα με την τρόικα ήταν σαφείς: αν δεν γίνουν άμεσα μεγάλου εύρους παρεμβάσεις για να βρεθούν τουλάχιστο 2,5-3 δισ. ευρώ, τα λεφτά θα αναζητηθούν αλλού.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το πολιτικό και κοινωνικό κόστος θα είναι μικρότερο αν γίνουν πιο μεγάλες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ σε σχέση με το αν, για παράδειγμα, η κυβέρνηση εφαρμόσει την μνημονιακή δέσμευση για περικοπές επιδόματος ανεργίας, και ξεκινά επικοινωνιακή πολιτική για να προωθηθούν οι αλλαγές.
Δημοσιοποίησε χθες τα στοιχεία για την πορεία 18 μόνο από τις 100 περίπου ΔΕΚΟ που δείχνουν ότι το έλλειμμα περιορίστηκε κατά 79% περίπου, και το προσωπικό κατά 12%. Πάντως οι πωλήσεις τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν (13%) αν και συνολικά στο δίμηνο η πτώση παραμένει (-11%).
Επίσης στελέχη της έκαναν λόγο για το περιθώριο που υπάρχει ώστε να γίνουν πρόσθετες περικοπές λειτουργικών δαπανών, αλλά και μισθολογικών, δεδομένου ότι ο μέσος μισθός στις ΔΕΚΟ είναι γύρω στις 40.000 ευρώ, στο δημόσιο περί τις 30.000 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα πολύ χαμηλότερος. Η δράση σχεδιάζεται σε δύο επίπεδα:
1. Επιχειρείται να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν τον Δεκέμβριο και καλούν και τις εισηγμένες ΔΕΚΟ να εφαρμόσουν νέο μισθολόγιο με ανώτατο όριο αποδοχών στις 48.000 ευρώ και υπερωριών και άλλων παροχών στο 10% του μισθολογικού κόστους. Το δημόσιο σχεδιάζει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις.
Παράθυρο για μικρότερες πιέσεις (αφού έχει προηγηθεί μισθολογική μείωση 7% τον προηγούμενο Μάρτιο) αφήνεται σε ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΠΑ, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται οι εταιρείες ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
2. Προωθεί ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για κάθε μία εταιρεία, με προτεραιότητα από αυτές που περιλαμβάνονται στο έλλειμμα. Επίσης δημιουργείται λίστα με φορείς που μπορούν να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν με άλλους ή με τις υπηρεσίες των υπουργείων.
Στις εισηγμένες ΔΕΚΟ η αλλαγή του μισθολογικού καθεστώτος συνδέεται και με τα σχέδια αποκρατικοποίησής τους που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι περικοπές που θα αποφασιστούν μπορεί να είναι αναδρομικές από την αρχή του έτους, αναφέρει αρμόδιο στέλεχος. Επίσης, προωθείται σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους αξίας τουλάχιστο 8 δισ. ευρώ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου