15/4/11
Αναλυτές :«Η ανακοίνωση τέτοιων μέτρων δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Και εγώ λέω συνεχώς στη σύζυγο να κάνουμε οικονομία».
Απογοητευμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές από την αναβολή της ανακοίνωσης των μέτρων από τον πρωθυπουργό για μετά το Πάσχα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε λίγες πληροφορίες για το πώς θα πετύχει τη μείωση του ελλείμματος.
«Δεν είπε και κάτι νέο στην ανακοίνωσή του. Είναι απογοητευτικό, δεδομένου ότι υπήρχε έντονη φημολογία για το ότι θα ανακοινώσει κάποιες σημαντικές αλλαγές», δηλώνει ο αναλυτής της Fitch Ratings, Chris Pryce.
Με χιούμορ αντιμετώπισε όμως την κατάσταση ο Kornelius Purps της Unicredit, ο οποίος τονίζει ότι «η ανακοίνωση τέτοιων μέτρων δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Και εγώ λέω συνεχώς στη σύζυγο να κάνουμε οικονομία».
Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Κρίντας της Attica Bank, δήλωσε ότι ο Γενικός Δείκτης κινούνταν ανοδικά όταν ξεκίνησε το υπουργικό συμβούλιο, αλλά γύρισε αρνητικά στη συνέχεια. «Η ομιλία του πρωθυπουργού δεν έδωσε καμία διευκρίνιση, η αβεβαιότητα παραμένει. Αυτό που θα ήθελε η αγορά, ήταν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το τμήμα των ιδιωτικοποιήσεων που αφορούν στο 2011», προσθέτει ο Θ. Κρίντας.
Το δημοσίευμα του Reuters αναφέρει πως οι αναλυτές θεωρούν ότι τα νέα μέτρα ήταν αναγκαία για την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει τους στόχους της, αλλά θα κάνουν ελάχιστα για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες για την αναδιάρθρωση βραχυπρόθεσμα.
Εξάλλου, σε ξεχωριστό δημοσίευμα του CNBC, επισημαίνεται πως η αγορά έχει πειστεί πως η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε μια de facto χρεοκοπία, διευρύνοντας την περίοδο αποπληρωμής των χρεών της, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις ικανότητές της να αποπληρώσει τα δισ. ευρώ που χρωστάει.
«Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιστέκεται στις πιέσεις για μια άμεση ανακοίνωση», σχολιάζει ο Simon Derrick, επικεφαλής ανάλυσης της Bank of New York Mellon. Προσθέτει ακόμη ότι «εξωθούμενη ουσιαστικά στο να ζητήσει διάσωση πέρυσι, και αφού οδηγήθηκαν στο να δεχτούν παρόμοια πακέτα οι Ιρλανδία και Πορτογαλία προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης στην ευρωζώνη, μπορεί να αισθάνεται ότι θυσιάζεται, μόνο και μόνο για να προστατέψει πολιτικά συμφέροντα στην Ευρώπη, αλλά και για να περιορίσει τα ρίσκα μετάδοσης.
Τονίζει δε πως δεδομένου ότι μια αναδιάρθρωση θα πλήξει τους κατόχους ομολόγων, κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτή η εξέλιξη θα ήταν πιθανώς πιο εύκολο να «περάσει» στους ψηφοφόρους στη Γερμανία, τη Γαλλία ή ακόμη και στη Φινλανδία, η οποία οδηγείται στις κάλπες αυτό το Σαββατοκύριακο. «Είναι δύσκολο για τους επενδυτές να μην αισθάνονται τις τελευταίες εβδομάδες έντονα déjà vu», τόνισε ο Derrick.
Επισημαίνει ακόμη ότι «έχοντας δει τις πιέσεις στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία να δεχθούν πρόωρες διασώσεις για να περιοριστούν οι επιδράσεις από τη μετάδοση, αισθάνεται κανείς ότι παρόμοιες δυνάμεις εμφανίζονται τώρα για την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει σε μια άμεση ανακοίνωση αναδιάρθρωσης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βγει στις αγορές για κεφάλαια, μέχρι τον επόμενο χρόνο». Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «όλα αυτά μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα να ανακοινώσει κάτι, θα ενταθούν στις επόμενες ημέρες καθώς οι πολιτικοί και άλλοι αξιωματούχοι προσπαθούν και περιορίζουν τις επιδράσεις από την κατάρρευση των ελληνικών αγορών, σε άλλες αγορές στην ευρωζώνη».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου