9/4/11

Ιστορική συμφωνία για περικοπές $38,5 - αποφεύχθη το "shutdown"


Σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής κατέληξαν Λευκός Οίκος και Κογκρέσο με αποτέλεσμα να αποτραπεί η διακοπή λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών λόγω εσωτερικής στάσης πληρωμών, το περίφημο «shutdown», κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά σε διάστημα 15 ετών.

Η συμφωνία, που πρώτος ανακοίνωσε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων John Boehner, είναι βραχυπρόθεσμη με σκοπό να συνεχίσει να λειτουργεί η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, δίνοντας χρόνο στους διαπραγματευτές να καταλήξουν σε πιο μακροχρόνια συμφωνία, έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Harry Reid, τόνισε ότι θα γίνουν περικοπές ύψους 38,5 δισ. δολαρίων από τον αρχικό προϋπολογισμό του τρέχοντος δημοσιονομικού έτους έως το Σεπτέμβριο. Πολλοί θεωρούν ότι είναι η μεγαλύτερη ετήσια μείωση δαπανών στην ιστορία, μολονότι το έλλειμμα μπορεί να φτάσει το 2011 στο αστρονομικό ποσό των 1,5 τρισ. δολαρίων.

«Κάποιες από τις περικοπές που συμφωνήσαμε θα είναι οδυνηρές», δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα σε τηλεοπτικό μήνυμα. «Και οι δύο πλευρές έπρεπε να λάβουν δύσκολες αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: