14/4/11

Καμπανάκι για υπερχρέωση πιστωτικών ιδρυμάτων


Αντιμέτωπες με χρέος ύψους 3,6 τρισ. δολαρίων, που λήγει τα προσεχή δύο έτη, βρίσκονται οι τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο και γι' αυτό θα πρέπει να παλέψουν μαζί με τις καταχρεωμένες κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, προειδοποίησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στην Παγκόσμια Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες χρήζουν περισσότερου κεφαλαίου για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών αλλά και να διασφαλίσουν ότι μπορούν να δανείζονται, ενώ ορισμένοι αδύναμοι παίκτες ίσως χρειαστεί και να κλείσουν.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι μεγαλύτερες για τις ιρλανδικές και γερμανικές τράπεζες(και φυσικά Ελληνικές τράπεζες), καθώς το ήμισυ του υπό διαπραγμάτευση χρέους τους λήγει την προσεχή διετία.

Γενικώς, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η διεθνής χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει βελτιωθεί τους τελευταίους έξι μήνες, όμως τις μεγαλύτερες προκλήσεις θα αντιμετωπίσουν τους προσεχείς μήνες οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις στις πιο ευάλωτες χώρες στην περιφέρεια του ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν μεγάλες ποσότητες κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να καθίστανται περισσότερο ευάλωτες σε ζημίες, στην περίπτωση που κάποιες χώρες αναγκασθούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση.

Οι αμερικανικές τράπεζες δημιούργησαν αποθέματα κεφαλαίου το 2009, όταν οι ρυθμιστικές αρχές ολοκλήρωσαν μία σειρά από τεστ αντοχής, τα οποία αποκάλυψαν κάποιες μεγάλες «τρύπες».

Οι ευρωπαϊκές όμως τράπεζες εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από σημαντική ποσότητα κεφαλαίου και στο πλαίσιο αυτό τα επικείμενα τεστ αντοχής του Ιουνίου θα μπορούσαν να τους προσφέρουν μία «χρυσή ευκαιρία» για να βελτιώσουν τη διαφάνεια των ισολογισμών τους και να περιορίσουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές ως προς την ποιότητα του ενεργητικού που καταγράφεται στα βιβλία τους.

Κατά το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα καταφέρουν να αντλήσουν όλο το αναγκαίο κεφάλαιο από τις αγορές και γι' αυτό κάποια κενά θα πρέπει να καλυφθούν με δημόσιο χρήμα.

Επιπλέον, το ΔΝΤ προτείνει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν τα μερίσματά τους και να κρατήσουν μεγαλύτερο μέρος από τα κέρδη. Για το 2011, η Ιαπωνία και οι HΠΑ αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους τους από κάθε άλλη προηγμένη οικονομία, φθάνοντας το 56% και 29% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές είναι αποφασισμένες να εξετάσουν τους υπολογισμούς των τραπεζών για ζημιές από κρατικό χρέος όταν θα διεξαγάγουν τα τεστ αντοχής τον Ιούνιο, όπως δήλωσε χθες ο Αντρέα Ενρία, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) σε συνέντευξή του στο Λονδίνο. Ενενήντα τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν το βασικό δείκτη κεφαλαίου Tier 1 τουλάχιστον στο 5%, με βάση τα σενάρια των τεστ αντοχής.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι τράπεζες που δεν θα περάσουν τα τεστ, θα πρέπει μέχρι τα τέλη του έτους να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους για ανακεφαλαιοποίηση ή αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων τους. Επίσης, οι τράπεζες με πλημμελή μοντέλα διαχείρισης κινδύνων που πέρασαν τα προηγούμενα τεστ ίσως χρειαστεί τώρα να απαντήσουν σε κάποια ερωτήματα της ΕΒΑ.

Η Μπούντεσμπανκ με τη γερμανική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή BaFin ζήτησαν χθες από την πλευρά τους να παραταθεί έως την επόμενη Τρίτη η προθεσμία για την παρουσίαση των στοιχείων για τα τεστ αντοχής, προτού κατατεθούν στην ΕΒΑ, όπως έχει προγραμματιστεί για τις 29 Απριλίου. Μάνατζερ γερμανικών τραπεζών διαμαρτυρήθηκαν ότι η ΕΒΑ έστειλε μόλις χθες τα μοντέλα που χρειάζονται τα τεστ αντοχής.

Αμερικανικά ομόλογα

Οι αυξανόμενες αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχουν να κάνουν περισσότερο με τις βελτιωμένες προοπτικές της οικονομίας και τις ανησυχίες της αγοράς για τον πληθωρισμό παρά με την επιδείνωση των δημοσιονομικών της Ουάσιγκτον, επεσήμανε χθες το ΔΝΤ.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι επενδυτές πωλήσουν θέσεις τους σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ωθώντας σε άνοδο τις αποδόσεις, είναι ελάχιστες οι πιθανότητες μεταβολής του κόστους ασφάλισης του αμερικανικού χρέους από πιθανή στάση πληρωμής ή αναδιάρθρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: