14/4/11

Στο υπουργείο Εργασίας η... μερίδα του λέοντος των περικοπών


«Τρομακτική προσπάθεια» εξοικονόμησης 7 δισ. ευρώ, έως το 2015, θα καταβάλει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο πέφτει το μεγαλύτερο βάρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εξυγίανσης. Παρ’ ότι τα στοιχεία αμφισβητούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους εκπροσώπους της τρόικας, το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί να περικόψει δαπάνες ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, καθώς και να αυξήσει τα έσοδά του, κατά 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, με πέντε δέσμες πολιτικών, χωρίς να αποκλείονται σύμφωνα με πληροφορίες, και δυσάρεστες εκπλήξεις, εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο, σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο.

Ο πρώτος στόχος είναι η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και η βελτίωση της εισπραξιμότητας όσον αφορά τα έσοδα. Όπως τονίζει η κ. Κατσέλη, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας 26%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος δεν ξεπερνά το 6%. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι να μειωθεί το ποσοστό αυτό, τουλάχιστον στο 12%, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τα στοιχεία πάντως, από τη ... νόμιμη εργασία δεν είναι και πολύ αισιόδοξα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου, το ΙΚΑ παρουσιάζει υστέρηση εσόδων κατά 13% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2010, ενώ βάσει του προϋπολογισμού του ταμείου, η μείωση των εσόδων αγγίζει το 21%. Σε αυτό βέβαια, σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών του ΟΑΕΔ, καθώς ο Οργανισμός δεν καταβάλλει τις εισφορές αντί των εργοδοτών και των εργαζομένων, αλλά τις διαγράφει από τα χρέη του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ (αλληλόχρεος λογαριασμός). Μειωμένες κατά 1,62% ήταν για το ίδιο χρονικό διάστημα και οι εισφορές του ΟΑΕΕ, σε σχέση πάντα με το αντίστοιχο πρώτο δίμηνο του 2010. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από ασφαλιστικές εισφορές το πρώτο δίμηνο του 2011 ήταν 1.695.122.527 έναντι 2.022.406.116 το πρώτο δίμηνο του 2010. Αντίστοιχα, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΕ, ήταν το πρώτο δίμηνο του 2011 423.330.160 ευρώ έναντι 430.295.953, του αντίστοιχου διμήνου του 2010.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, βασικό όπλο στην προσπάθεια βελτίωσης των εσόδων, είναι η βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και η παροχή κινήτρων για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τόσο η νέα ρύθμιση χρεών, η εφαρμογή της κάρτας εργασίας σε συνδυασμό με την μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ. Από αυτούς τους δύο στόχους, η υπουργός υποστηρίζει ότι θα εισπραχθούν περίπου 2,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.

Ένας άλλος, τρίτος τομέας είναι, η βελτίωση της απόδοσης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Από την πλευρά των δαπανών, δύο είναι οι τομείς από τους οποίους αναμένονται περικοπές. Όπως τόνισε η κ. Κατσέλη, ο πρώτος που ήδη έχει εμφανίσει σημαντικά αποτελέσματα, είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ήδη, έχουν μειωθεί κατά 20% οι τιμές των φαρμάκων από το Σεπτέμβριο, ενώ σημαντικά αποτελέσματα παρουσιάζονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση πρώτα στον ΟΑΕΕ, και σταδιακά, σε όλα τα ταμεία. Στο σχεδιασμό προβλέπεται, μέχρι το 2012 να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και τα νοσοκομεία, οι ιδιωτικοί γιατροί και οι κλινικές.

Αν και πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως από τον τελευταίο, πολύ σημαντικό 5 άξονα, αυτόν του εξορθολογισμού της επιδοματικής πολιτικής, αναμένονται περιστολές δαπανών ύψους έως και 2,5 δισ. ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζουν πως η περιστολή δεν αφορά σε αλλαγές στα επιδόματα, για αυτούς που τα έχουν ανάγκη, αλλά κυρίως σε μέτρα διασταύρωσης ελέγχων, με απογραφή δικαιούχων και καταπολέμηση της καταστρατήγησης που γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: