28/4/11

Γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε... "στάση εργασιών"


Καθυστέρηση παρατηρείται στο κυβερνητικό έργο λίγες ημέρες πριν την άφιξη της Τρόικας και την οριστικοποίηση των νέων μέτρων.

Η αναβολή για την Δευτέρα της πανηγυρικής παρουσίασης του σχεδίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής που είχε από καιρό προγραμματιστεί για σήμερα αποτελεί ένα μόνο «κρούσμα» της άπνοιας που παρατηρείται στο κυβερνητικό έργο το τελευταίο διάστημα. Οι πληροφορίες για συνεχείς επαφές υπουργών με τον Πρωθυπουργό διαψεύσθηκαν και μεγάλα ζητήματα παραμένουν αναπάντητα.

Θολό παραμένει το τοπίο για τα αυθαίρετα, απραξία παρατηρείται στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων παρά τις δεσμεύσεις για άμεση ανάδειξη όλων των συμβούλων, στην αφάνεια παραμένουν τα σχέδια αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, και πάνω από όλα εκκρεμεί η εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ερμηνεύουν την «καθίζηση» ως μία προσπάθεια να χαμηλώσουν ενδοκυβερνητικά οι τόνοι και να γίνει εφικτή η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου των 76 δισ. ευρώ στη Βουλή έως τις 15 Μαίου.

Κάνουν λόγο για έντονες αντιδράσεις σε πάρα πολλά πεδία τα οποία σε έναν μόνο βαθμό φαίνονται δημοσίως.

Η διαμάχη των υπουργών Τ. Μπιρμπίλη – Γ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα των αυθαιρέτων είναι ένα δείγμα γραφής. Μεγάλες διαστάσεις απόψεων υπάρχουν στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων που πρέπει να εξειδικευθούν ακόμη περισσότερο, στο νέο κύμα παρεμβάσεων στις ΔΕΚΟ και στους φορείς του δημοσίου που αναμένεται να φέρουν ακόμη και «λουκέτα», στο νέο ασφαλιστικό, στην περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, στο μέλλον του κρατικού τραπεζικού πυλώνα και φυσικά στο ζήτημα της αναδιάθρωσης του χρέους.

Πολλοί είναι οι υπουργοί αλλά και τα κομματικά στελέχη που επιχειρούν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους και λόγω της φημολογίας περί ανασχηματισμού. Ουδείς γνωρίζει τις Πρωθυπουργικές προθέσεις που σε ένα ακραίο σενάριο μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και εκλογές.

Εκτιμάται ότι η έλευση της Τρόικας, που προς το παρόν είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη, θα βοηθήσει στην «λείανση» των διαφορών. Θα οριστικοποιηθεί η αξία των μέτρων που θα εφαρμοσθούν φέτος (3 δισ. ευρώ προς το παρόν). Ο κάθε υπουργός θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την τρόικα την απόδοση και την επάρκεια των μέτρων που περιλαμβάνει ανά τομέα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η ίδια τακτική της απουσίας ανακοινώσεων επιχειρείται να διατηρηθεί και στο πολυνομοσχέδιο των μέτρων. Στόχος είναι να είναι όσο το δυνατό πιο «γενικά» και να απουσιάζουν σαφείς δεσμεύσεις για το που θα βρεθούν τα λεφτά, ειδικά για τα επόμενα χρόνια. Το αν αυτό θα γίνει εφικτό θα φανεί εκ του... αποτελέσματος, με την κατάθεσή του στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: