15/4/11

WSJ: Σίγουρη θεωρούν αναλυτές την αναδιάρθρωση στην Ελλάδα


Σίγουρη σχεδόν θεωρούν αναλυτές την αναδιάρθρωση του χρέους από την Ελλάδα, παρά τα 110 δισ. ευρώ που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο David Owen, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Jeffries International, τονίζει με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfang Schaeuble, ότι «τίποτα δεν είναι σίγουρο, αλλά η πιθανότητα να καταφέρει η Ελλάδα να αποφύγει την αναδιάρθρωση, είναι πολύ χαμηλή».

Από την πλευρά του, ο Marc Ostwald της Monument Securities, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει μερικά από τα θεμελιώδη προβλήματα που την έφεραν σε αυτή τη θέση από την αρχή.

«Ακόμη, έχει αποτύχει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και το κυριότερο, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη συγκέντρωση των εσόδων. Οι παρατηρήσεις του Schaeuble πάνω σε αυτό, είναι σωστές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Owen, «εάν οι επενδυτές δουν να συμβαίνει μια αναδιάρθρωση στην Ελλάδα, θα αρχίσουν να ανησυχούν για την Ιρλανδία, και ξαναγυρνάμε στον κίνδυνο μετάδοσης. Για αυτό θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, αλλά πιθανότατα μετά από το 2012-2013».

Πολύ ακριβή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρή, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) Jaime Caruana, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

"Η αναδιάρθρωση χρέους είναι ένα πολύ δύσκολο και δαπανηρό πράγμα για να γίνει", δήλωσε ο Caruana και πρόσθεσε: Όπως καταλαβαίνω κάτι τέτοιο "δεν βρίσκεται στο τραπέζι".

Tumpel-Gugerell : Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιστεύει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει το «πρόγραμμα εξυγίανσης» και θα προχωρήσει χωρίς να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Gertrude Tumpel-Gugerell στη γερμανική Handelsblatt.


Η ίδια υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει καταγράψει απώλειες από τις αγορές κρατικών ομολόγων και θα διατηρήσει τους τίτλους μέχρι τη λήξη τους. Επιπλέον, η Tumpel-Gugerell απέρριψε την κριτική ότι οι εν λόγω αγορές υπερβαίνουν το νομικό πλαίσιο, υποστηρίζοντας πως ενώ απαγορεύεται στην ΕΚΤ να προχωρά σε αγορές νέου χρέους επειδή κάτι τέτοιο θα σήμαινε την άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, έχει ωστόσο τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: