26/4/11
Επίσπευση των μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ
Με την επίσπευση κατά ένα εξάμηνο των μέτρων που είχαν προγραμματιστεί για το 2012, την προσθήκη νέων ρυθμίσεων χρεών και εκκρεμών υποθέσεων και περικοπές επιδομάτων στο δημόσιο τομέα, θα καλυφθεί το ποσό των 3 δισ. ευρώ, στο οποίο εκτιμώνται -μέχρι τώρα- οι αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού.
Η ανακοίνωση σήμερα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat του ύψους του τελικού ελλείμματος του 2010, που θα είναι υψηλότερο κατά περίπου μία εκατοστιαία μονάδα, έναντι της εκτίμησης του προϋπολογισμού, ανοίγει το δρόμο για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, με τα οποία θα ανακοπεί η ανοδική πορεία του ελλείμματος του 2011, αλλά θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Πρόκειται για μέτρα, φορολογικά και στο μέτωπο των δαπανών, που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ ή 5,1 δισ. ευρώ και είχαν προγραμματιστεί για το 2012, αλλά η εφαρμογή τους επισπεύδεται από φέτος, ώστε να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ και να κλείσει το «άνοιγμα» που ήδη δημιουργούν οι αστοχίες στην υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού.
Το ύψος του ελλείμματος του 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε κοντά στο 10,5% του ΑΕΠ, από 9,4% που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού, αποκλίνοντας σχεδόν μία εκατοστιαία μονάδα, και επιφέρει πρόσθετα βάρη για τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος επίσης από το πρώτο τρίμηνο έχει εμφανίσει υστέρηση εσόδων ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Οι δύο αυτοί παράγοντες υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσει το ύψος των έκτακτων μέτρων για φέτος από το επίπεδο του 1,74 δισ. ευρώ που είχε προσδιορίσει η τρόικα τον περασμένο Φεβρουάριο, σε 3 δισ. ευρώ.
Επίσης, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το ποσό των 3 δισ. ευρώ καλύπτει την απόκλιση του ελλείμματος του 2010 και την υστέρηση των εσόδων του 2011, υποστηρίζοντας ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα εντός του έτους, διαβεβαίωση που δεν καθησυχάζει κανέναν, αφού δεν ίσχυσαν αρκετές αντίστοιχες διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον τελευταίο 18μηνο.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων του 2011, ο υπ. Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δηλώνει ότι παρουσιάζουν τάσεις ανάκαμψης από το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου, αλλά υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη συνέχεια, λόγω της βαθιάς ύφεσης.
Το πακέτο των διορθωτικών μέτρων του 2011 θα οριστικοποιηθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου που καταφτάνει η τρόικα, προκειμένου να τεθεί υπόψη της και να αποσπάσει την έγκρισή της.
Τα μέτρα
Προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι επιβάλλονται νέα μέτρα, τα μέτρα που προβλέπει το αρχικό μνημόνιο να εφαρμοστούν από το 2012, θα εφαρμοστούν νωρίτερα, από τον Ιούλιο πιθανότατα, ώστε να αποδώσουν από φέτος περί τα 3 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τα εξής μέτρα:
1. Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, (αναψυκτικά) για την άντληση ποσού τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ το 2012 και 150 εκατ. ευρώ, το 2011.
2.Η περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον. Αφορά σε μεταφορές αγαθών και υπηρεσιών, από το χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό 23%. Πρόκειται για δεκάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης και πρώτες ύλες που είναι στο χαμηλό συντελεστή και, εφόσον μεταταχτούν στον υψηλό, οι λιανικές τους τιμές θα αυξηθούν κατά 10%.
3. Η κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας και άλλων κοινωνικών επιδομάτων, σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, από άλλες πηγές, ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία. Ολα τα επιδόματα θα αποφασίζονται και θα διανέμονται από μία νέα υπηρεσία, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Μόνο από το επίδομα ανεργίας, θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ.
4. Η είσπραξη επιπλέον εσόδων από την αδειοδότηση τυχερών παιγνίων κατά τουλάχιστον 225 εκατομμυρίων ευρώ από την εφάπαξ πώληση αδειών και αύξηση της ετήσιας απόδοσης από δικαιώματα κατά 400 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Αν δεν εισπραχθεί το ποσό αυτό, θα αναζητηθεί από άλλες πηγές.
Αποφάσεις για Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ
Στα μελετούμενα μέτρα περιλαμβάνονται:
* Η εφαρμογή του νέου μισθολογίου από τον Ιούλιο, που θα περικόψει επιδόματα κυρίως υψηλόμισθων υπαλλήλων υπουργείων, όπως επίσης και το κόστος των υπερωριών και έξτρα αμοιβών.
* Η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις. Η μείωση των προσλήψεων θα αφορά πλέον και τους στρατιωτικούς, καθώς μειώνονται οι εισακτέοι στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού οι απόφοιτοι των οποίων είναι υποχρεωτικά διοριζόμενοι. Η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα 1 προς 5 θα αποδώσει εξοικονομήσεις της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.
* Η μείωση των επιδοτήσεων προς ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσής τους.
* Η καθιέρωση αυστηρότερων τεκμηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.), με στόχο την άντληση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.
* Η περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων των ΟΤΑ με συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης («Καλλικράτης»), η οποία θα συνεισφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, υποχρεώνονται οι δήμοι να αυξήσουν τα έσοδά τους με την αύξηση των δημοτικών τελών.
* Η πλήρης εφαρμογή του πράσινου φόρου και αύξηση της ετήσιας απόδοσής του κατά τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ.
* Η αύξηση της είσπραξης του ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα κατά 100 εκατ. ευρώ επιπλέον, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει διένεξη μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, για το θέμα των αυθαιρέτων το οποίο είναι αέρα. Σημειώνεται ότι από τη νομιμοποίηση ή τακτοποίηση αυθαιρέτων έχει υπολογιστεί η είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ, με πενιχρά αποτελέσματα έως τώρα.
* Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα γίνει τον Ιούλιο και θα αποδώσει 270 εκατ. ευρώ φέτος και 400 εκατ. ευρώ το 2012.
* Η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατ. ευρώ το 2012.
Πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι μελετάται ταυτόχρονα το «άνοιγμα» της περαίωσης, ώστε να ενταχθούν και επιχειρήσεις με υψηλό τζίρο, που είχαν αποκλειστεί από την προηγούμενη ρύθμιση, αλλά και όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση για την περαίωση, καταβάλλοντας ως «πρόστιμο» έναν αριθμό δόσεων εφάπαξ.
Ακόμα μελετάται να δοθεί ξανά δυνατότητα για νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Φοροδιαφυγή στο στόχαστρο
Tο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής, που ολοκληρώνεται στις επόμενες μέρες και ανακοινώνεται μέχρι την Παρασκευή 29 Απριλίου περιλαμβάνει άξονες μέτρων, ετήσιες ή και εξαμηνιαίες δράσεις και μέτρα και στόχους με ποσοτικούς και ποιοτικούς μετρήσιμους δείκτες, που αφορούν:
- Στη σύλληψη φορολογητέας ύλης μέσω προγραμμάτων προληπτικών και τακτικών ελέγχων των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών.
- Στη σύλληψη φορολογητέας ύλης μέσω προγράμματος τεκμηρίων και «πόθεν έσχες» και εντοπισμού προσαυξήσεων περιουσίας που υποκρύπτουν αδήλωτα εισοδήματα.
- Στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης και διευκόλυνσης προς τους φορολογούμενους.
- Στη βελτίωση και επιτάχυνση της εισπραξιμότητας των βεβαιωθέντων εσόδων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Στην αναγνώριση, ταξινόμηση, κατάταξη, μεταχείριση και αντιμετώπιση των κινδύνων στα θέματα του ΦΠΑ και λοιπών έμμεσων φόρων.
- Στην εισαγωγή κριτηρίων για την επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων στα πεδία της φορολογίας και την ανάπτυξη τεχνικών ελέγχου για ομάδες φορολογούμενων, στους οποίους παρατηρείται μεγάλο ποσοστό φοροαποφυγής ή φοροδιαφυγής.
- Στην ισχυροποίηση της φορολογικής διοίκησης με την εφαρμογή δράσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου