2/4/11
Κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές αναζητούν οι τράπεζες
Διέξοδο στη χρηματοδότησή τους από ιδιωτικές πηγές αναζητούν τους τελευταίους μήνες οι «διψασμένες» για ρευστότητα ιρλανδικές, πορτογαλικές και ελληνικές τράπεζες, καθώς έχουν εκμεταλλευτεί το μάξιμουμ της χρηματοδότησης που μπορούν να εξασφαλίσουν από την ΕΚΤ.
Ο κλάδος της επενδυτικής τραπεζικής σε διεθνές επίπεδο έχει προχωρήσει σε ειδικές χρηματοδοτήσεις μερίδας τραπεζών με αρκετές δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε πως δεν μπορούσαν να αντλήσουν περαιτέρω κεφάλαια από την ΕΚΤ.
Όπως αναφέρει το Reuters η εικόνα που έχει δημιουργηθεί δεν είναι καλή, καθώς τα 415 δισ. ευρώ που έχει προσφέρει η ΕΚΤ δεν είναι ικανά για να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης, ειδικά κάποιων τραπεζών οι οποίες δεν έχουν υγιή στοιχεία ενεργητικού.
Σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις, οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης τέτοιων τραπεζών -ήτοι τα μετρητά που ουσιαστικά απαιτούνται για να γεμίσουν ATMs, να πληρώσουν τον τόκο των ομολογιούχων τους, να καλύψουν το προσωπικό, κ.λπ.- φτάνουν κοντά στα 800 δισ. ευρώ. Πλέον η αγορά των repos θεωρείται η μόνη επιλογή τους.
Παραδοσιακά, οι τράπεζες χρηματοδοτούν τις ανάγκες τους μέσω ομολόγων, μια αγορά που παραμένει όμως κλειστή εδώ και αρκετό καιρό. Μόνο μια πορτογαλική τράπεζα κατάφερε να προχωρήσει σε αυτή την αγορά φέτος. Αντίθετα τα ιδρύματα από τις τρεις προαναφερθείσες χώρες προχώρησαν στην έκδοση μη εξασφαλισμένων τίτλων ύψους 35,6 δισ. ευρώ πέρυσι και 18,9 δισ. ευρώ το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων Thomson Reuters.
Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι οι ισπανικές και πορτογαλικές τράπεζες δεν έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, βλέποντας παράλληλα την καταθετική τους βάση να συρρικνώνεται την, ενώ άλλες μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
Βέβαια εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτό τον τρόπο χρηματοδότησης αντιμετωπίζουν υψηλά επιτόκια που σύμφωνα με τραπεζίτες κυμαίνονται μεταξύ 4% και 7% - πολύ υψηλότερος από το 1% που χρεώνει η ΕΚΤ.
Ένα πρόσθετο πρόβλημα για τους κατόχους τέτοιων τιτλοποιήσεων πάντως είναι η αξιοπιστία τέτοιων πιστωτικών εργαλείων. Σημειώνεται δε πως οι οίκοι αξιολόγησης το τελευταίο διάστημα έχουν υποβαθμίσει πολλές σειρές εκδόσεων που καλύπτονται από στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών.
Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, οι εκτιμήσεις της Fitch τοποθέτησαν 41 σειρές 38 πορτογαλικών δομημένων εκδόσεων χρηματοδότησης σε επιτήρηση με αρνητική προοπτική, ενώ τον προηγούμενο μήνα η Moody's υποβάθμισε 50 σειρές.
Εκτιμήσεις για τα τεστ αντοχής
Στο 5% εκτιμάται ότι θα προσδιοριστεί το ελάχιστο επίπεδο του συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, το οποίο θα απαιτείται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να «περάσουν» τα stress test της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα γίνουν στο προσεχές μέλλον, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
To επίπεδο αυτό αφορά στο ακραίο σενάριο προσομοίωσης που θα υποβληθούν οι 90 ευρωπαϊκές τράπεζες και εάν όντως επιβεβαιωθεί, θα είναι χαμηλότερο από το 6% που επιβλήθηκε στις ιρλανδικές τράπεζες. Σημειώνεται δε ότι στο 6% ήταν και το επίπεδο στα stress tests του προηγούμενου Ιουλίου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ο στόχος κεφαλαιακής επάρκειας στα ιρλανδικά stress test είναι υψηλότερος από το μέσο όρο που προβλέπει η European Banking Authority (ΕΒΑ) στις εξετάσεις δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Πάντως η ΕΒΑ, η οποία θα διεξαγάγει τα πανευρωπαϊκά stress test, δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τα κριτήρια των εξετάσεων στα οποία θα τις υποβάλει και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου