1/4/11

Προτάσεις για πιο συνετή χορήγηση στεγαστικών δανείων στην ΕΕ


Τις προτάσεις της «για μια συνετότερη χορήγηση στεγαστικών δανείων στην ΕΕ», παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο, όπως αναφέρει, να προστατέψει τους καταναλωτές, αλλά και να βοηθήσει στην αποφυγή κρίσεων στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, παρόμοιων με εκείνες που ξέσπασαν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, στόχος της είναι να θέσει τέλος στην αλόγιστη χορήγηση δανείων και να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές που αγοράζουν ένα σπίτι με δάνειο, ενυπόθηκο ή μη, είναι επαρκώς πληροφορημένοι για όλους τους ενδεχόμενους πιστωτικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου της κατάσχεσης.

«Οι δανειστές συμπεριφέρθηκαν ανεύθυνα, ενώ οι καταναλωτές δεν προειδοποιούνταν για τις συνέπειες των αποφάσεών τους », δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, αναφερόμενος στη «φούσκα» που δημιουργήθηκε στη στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και τις πιστωτικές εταιρείες που χορηγούν στεγαστικά δάνεια, η Επιτροπή προτείνει την παροχή καλύτερων πληροφοριών στους καταναλωτές, μέσω ενός «Τυποποιημένου Δελτίου Πληροφοριών», το οποίο θα τους επιτρέπει να συγκρίνουν τους όρους δανεισμού που προσφέρουν οι διάφορες τράπεζες.

Επιπλέον, οι τράπεζες υποχρεώνονται να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, αλλά και να αξιολογούν την ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει το δάνειο, απορρίπτοντας την αίτηση δανείου αν η αξιολόγηση είναι αρνητική.

Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες, η Επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να βοηθούν στη σωστή αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής του.

Σε ό,τι αφορά τις διαφημίσεις ενυπόθηκων δανείων, η Επιτροπή προτείνει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα, να μη δημιουργούν στον καταναλωτή λανθασμένες προσδοκίες για το κόστος ή την διαθεσιμότητα του δανείου.

Εξάλλου, η Επιτροπή προτείνει όλοι οι εξουσιοδοτημένοι και εγγεγραμμένοι στα κράτη μέλη πιστωτικοί οργανισμοί να διαθέτουν ένα «Ευρωπαϊκό Διαβατήριο», το οποίο θα τους επιτρέπει να πωλούν τα προϊόντα τους σε ολόκληρη την ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο η Επιτροπή προσανατολίζεται προς μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά στεγαστικών δανείων.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι με τις προτάσεις της θα μειωθεί η αθέτηση υποχρεώσεων σχετικά με ένα στεγαστικό δάνειο στην ΕΕ, κατά 1,2 - 1,9 δισ. Ευρώ το χρόνο.

Το 2008 η αγορά στεγαστικών και ενυπόθηκων δανείων αντιπροσώπευε το 50% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 70% του χρέους των νοικοκυριών.

Τέλος η Επιτροπή εκτιμά ότι, παρόλο που οι προτάσεις της συνεπάγονται μεγαλύτερα κόστη για τις πιστωτικές εταιρείες, μεσοπρόθεσμα η διαφάνεια και ο αυξημένος ανταγωνισμός θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους των στεγαστικών δανείων για τους καταναλωτές.

Οι προτάσεις της Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: