14/11/10

O Φέτελ είναι παγκόσμιος πρωταθλητής!


Ο σημερινός μεγάλος τελικός της F1 ήταν μια αποθέωση του αθλητικού πνεύματος.
Ο νικητής Σεμπάστιαν Φέτελ πήρε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο και έγινε ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία του αθλήματος.
Ο Γερμανός που ήρθε στον τελευταίο αγώνα έχοντας 15 βαθμούς διαφορά από τον Φερνάντο Αλόνσο πήρε χτες την pole position και σήμερα κέρδισε πανάξια τον αγώνα χωρίς να απειληθεί σε κανένα σημείο από τον πεισματάρη Λιούις Χάμιλτον που τερμάτισε πίσω του.

Αυτοί ήταν και οι δυο διεκδικητές του τίτλου που το πάλεψαν μέχρι το τέλος. Οι άλλοι δυο, Φερνάντο Αλόνσο και Μαρκ Γουέμπερ συμβιβάστηκαν με την μοίρα τους που τους έφερε πίσω από τον Πετρόφ.

Πως φτάσαμε μέχρι εκεί;

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Φέτελ διατήρησε το προβάδισμα στην 1η στροφή παρά την πίεση του Χάμιλτον. Αντίθετα ο Αλόνσο έχασε την 3η θέση από το Μπάτον.
Πιο πίσω μια επαφή ανάμεσα στις δυο Mercedes έφερε το Σουμάχερ ακίνητο στη μέση της πίστας. Ήταν θέμα χρόνου να ανέβει κάποιος πάνω του, αυτός τελικά ήταν ο Τόνιο Λιούτσι με τη Force India. Ο αλυτάρχης διέταξε την εμπλοκή του αυτοκινήτου ασφαλείας και αυτό οδήγησε κάποιους να αλλάξουν ελαστικά. Οι Ρόσμπεργκ και Πετρόφ είναι δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ο αγώνας ξαναβρήκε ρυθμό στον 6ο γύρο και μετά από 4 περάσματα ο Γουέμπερ ακούμπησε στην μπαριέρα με το πίσω δεξιά ελαστικό αναγκάζοντας τους μηχανικούς της Red Bull να επισπεύσουν την αλλαγή.
Βγαίνοντας ο Αυστραλός άρχισε να κινείται γρήγορα και στη Ferrari βλέποντας τη διαφορά του από τον Αλόνσο να μειώνεται κάλεσαν τον Ισπανό στα πιτ.
Εδώ ήταν το μεγάλο λάθος της Ιταλικής ομάδας. Έχοντας ηττοπαθή προσέγγιση στον αγώνα δεν ασχολούνταν με το πώς θα μεγιστοποιήσουν την επίδοση της F10 αλλά πως θα μείνουν μπροστά από το Γουέμπερ. Έτσι υποτίμησαν την παρουσία των Πετρόφ και Ρόσμπεργκ που βρέθηκαν μπροστά τους μετά την αλλαγή ελαστικών.

Ο Αλόνσο προσπάθησε αρκετές φορές αλλά δεν κατόρθωσε να περάσει τον Ρώσο που έκανε τον αγώνα της ζωής του. Αλάνθαστος ο Πετρόφ κράτησε την R30 μπροστά από την ταχύτερη F10 για 35 γύρους δίνοντας ένα σκληρό μάθημα στον Αλόνσο.
Ο Ισπανός διαμαρτυρήθηκε στο τέλος δίνοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερη διάσταση σ’ όσα συνέβησαν.
Με μια φράση: «Ο δυο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Renault Φερνάντο Αλόνσο, βρήκε εμπόδιο στο δρόμο του για τον 3ο τίτλο, μια Renault».

Η γαλλική εταιρεία άθελά της προσέφερε την υπέρτατη βοήθεια στην Red Bull την οποία προμηθεύει με κινητήρες, μαζί κατέκτησαν φέτος το πρωτάθλημα κατασκευαστών. Το πέσιμο της καρό σημαίας βρήκε τους Ταύρους να πανηγυρίζουν έξαλλα και τον Φέτελ να κλαίει.
Αμέσως μετά στη συνέντευξη Τύπου ο Γερμανός δήλωσε άφωνος απ’ όσα είχαν συμβεί και σε σταματούσε να λέει ευχαριστώ σ’ όλους τους ανθρώπους της ομάδας: «Για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα ότι είμαι παγκόσμιος πρωταθλητής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: