11/11/10

Κρουαζιέρα: Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για το τέλος και τα κίνητρα


Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του τέλους και των κινήτρων για την κρουαζιέρα. Το ύψος της εισφοράς ορίστηκε στα 3 ευρώ και 95 λεπτά. Σήμερα, τόνισε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γιάννης Διαμαντίδης, ξεκινάει μία νέα ημέρα για την κρουαζιέρα και την πατρίδα μας.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ύψος της εισφοράς του άρθρου 2 του ν. 3872/2010 «Εκτέλεση περιηγητικών πλόων από πλοία με σημαία τρίτων χωρών με αφετηρία ελληνικό λιμένα» (ΦΕΚ Α΄148), καθορίζεται ως ακολούθως:

α) το ποσό της εισφοράς ορίζεται, ανά επιβάτη και ανά κυκλικό περιηγητικό ταξίδι, στο ποσό των ευρώ τριών και ενενήντα πέντε λεπτών (3,95€).

β) το ποσό της εισφοράς μειώνεται κατά ποσοστό 20%, υπό τη ρητή προϋπόθεση ότι η εταιρία απασχολεί Έλληνες ναυτικούς, σε αριθμό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 1% του συνολικού αριθμού των μελών του πληρώματος.

γ) το ποσό της εισφοράς μειώνεται κατά ποσοστό 7% για κάθε επιπλέον ελληνικό λιμάνι που προσεγγίζει το πλοίο, ρητά εξαιρουμένου του αφετηρίου, κατά την διάρκεια του ίδιου περιηγητικού πλου, σύμφωνα με το δηλούμενο πρόγραμμα ταξιδιών της εταιρίας.

δ) Η μείωση που προκύπτει, με τη χρήση του δικαιώματος της περιπτώσεως β΄ του παρόντος άρθρου, υπολογίζεται επί του ποσού της αρχικής εισφοράς, ενώ η αντίστοιχη μείωση που προκύπτει με τη χρήση του δικαιώματος της περιπτώσεως γ΄, υπολογίζεται, έκαστη φορά, επί του μειωμένου ποσού, με όποιον τρόπο και αν αυτό προκύπτει.

Η ισχύς της υπουργικής απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, η απόφαση δίνει κίνητρα στις εταιρείες ώστε να πιάνουν περισσότερα ελληνικά λιμάνια τα κρουαζιερόπλοια, αλλά και κίνητρα για να προσλάβουν Έλληνες ναυτικούς.«Δίνει κίνητρα για να μπορέσει να αναπτυχθεί η χώρα μας, να αναπτυχθούν τα λιμάνια μας. Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι έγινε δεκτή με πολύ ενθουσιασμό από τις εταιρείες και από σήμερα ανατέλλει μια νέα περίοδος για την κρουαζιέρα από το 2011 και η οποία θα κορυφωθεί το 2012», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς για τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει οι εταιρείες σχετικά με τα ασφαλιστικά των ναυτικών, ο κ. Διαμαντίδης σημείωσε ότι μετά από διεξοδική συζήτηση αυτά τα θέματα έχουν λυθεί μέσα από τη σύμβαση, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα μόλις υπογραφεί (αφού πρώτα πάρει ΦΕΚ) στην απόφαση για το τέλος και τα άλλα κίνητρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: