21/11/10

ΔΝΤ: «Πρόβλημα του πρωθυπουργού η διαχείρισης της κατάστασης»


Τη δυσφορία της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει εκφράσει – σύμφωνα με πληροφορίες – η αντιπροσωπεία της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαλούν το ΔΝΤ για πράγματα που οι ίδιοι έχουν υπογράψει και συμφωνήσει μέσα στο Μνημόνιο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «η διαχείριση της κατάστασης είναι πρόβλημα του πρωθυπουργού της κυβερνήσεως», ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητο το πολιτικό κλίμα μέσα στην κυβέρνηση από διάφορους υπουργούς που είτε ζητούν επαναδιαπραγμάτευση των όσων έχουν ήδη υπογραφεί, είτε ακόμα και άρνηση στην εφαρμογή κάποιων σημείων του.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ καταλαβαίνουν ότι όλο αυτό μπορεί να είναι και παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων στο εσωτερικό της χώρας, αλλά όπως σημειώνει στέλεχος του Οργανισμού, «αυτό είναι κάτι που δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα μας».

Επίσης τα στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούν ότι είναι και άδικο όλο αυτό από τη στιγμή που ο Στρος Καν έχει ήδη βγει μπροστά και απέναντι στη Γερμανία για να την πείσει ότι είναι για το καλό της Ελλάδας να της δοθεί παράταση χρόνου στην αποπληρωμή των δανείων, αλλά και με δεδομένο ότι ήδη παρασκηνιακά, όπως υπάρχει η αίσθηση, το ΔΝΤ προωθεί -έστω και ανεπίσημα- την ιδέα επιμερισμού του επιπλέον αναθεωρημένου ελλείμματος που έχει προκύψει από τα στοιχεία της Eurostat.

Σε αυτό πάντως που δεν είναι ανυποχώρητοι οι εκπρόσωποι της τρόικας στις διαπραγματεύσεις τους με το Υπουργείο Οικονομικών είναι για τις αλλαγές που πρόκειται να συμπεριληφθούν στο Μνημόνιο 3, όπως λέγεται, από τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει χώρο, χρόνο και περιθώριο να υποχωρήσει.

Τέλος, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, όπου ο Στρος Καν θα βρίσκεται στην Αθήνα, θα επιδιωχθεί συνάντηση με κοινωνικούς εταίρους και ακόμα και συνδικάτα, εφόσον και αυτά αποδεχθούν την πρόσκληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: