29/11/10

Aπόρρητα έγγραφα του WikiLeaks μόνοι σας - Ρουκέτες ΗΠΑ κατά Τουρκίας!


Ρουκέτες ΗΠΑ κατά Τουρκίας και ειδικά κατά του ισλαμικού καθεστώτος του Ερντογάν επιφυλάσσουν α έγγραφα του WikiLeaks που "αποδελτίωσε" το Spiegel: Οι αμερικανοί διπλωμάτες είναι κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί απέναντι στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κρίνουν "απομονωμένο" και "ελλιπώς ενημερωμένο. Πολύ χειρότερη είναι νη εκτίμησή τους για τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο θεωρούν ένα "κλικ" πιο μετριπαθή από την Αλ Κάϊντα!

"Ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται κανέναν και περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον αψηφούν. Λαμβάνει τις πληροφορίες του σχεδόν αποκλειστικά από τις εφημερίδες των ισλαμιστών και οι αναλύσεις των υπουργείων του δεν τον ενδιαφέρουν", γράφουν οι αμερικανοί διπλωμάτες στην Άγκυρα.



"Ο Ερντογάν φοβάται μήπως χάσει την εξουσία, εκτιμούν οι διπλωμάτες. Μια από τις πηγές τους, επισημαίνει: "Ο Ταγίπ πιστεύει στο Θεό αλλά δεν τον εμπιστεύεται", γράφει ένας αναλυτής των ΗΠΑ σε ένα τηλεγράφημά του. Μάλιστα υπάρχουν και αναφορές σε διαφθορά και του ιδίου του Ερντογάν, ο οποίος φέρεται να πλούτισε κατά την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου!



Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται "εξαιρετικά επικίνδυνος" από έναν πληροφοριοδότη των αμερικανών διπλωματών, ο οποίος τους προειδοποιεί για την ισλαμιστική επιρροή του στον Ερντογάν. Η πρεσβεία της Άγκυρας τρέφει υποψίες ότι ο Νταβούτογλου ονειρεύεται μια επάνοδο της οθωμανικής δύναμης και μάλιστα μετά μια ομιλία του στο Σαράγεβο τον Ιανουάριο του 2010, θεωρούν ότι θέλει να αποκαταστήσει την οθωμανική αυτοκρατορία στα Βαλκάνια (σ.σ. πάλι καλά που το έχουν αντιληφθεί...).

Οι διπλωμάτες δεν είναι σίγουροι για τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τουρκία, που είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που συντάχθηκαν φέτος το Φεβρουάριο και τα οποία δημοσιοποιεί περιληπτικά το γερμανικό περιοδικό.


Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται πόσο μεγάλο λάθος ήταν η απόκτηση πυρηνικών από το Πακιστάν μία χώρα τόσο ασταθής και τόσο απρόβλεπτη. Από το 2007 οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μία σοβαρή προσπάθεια έως τώρα χωρίς επιτυχία για την απομάκρυνση από πακιστανικό πυρηνικό ερευνητικό αντιδραστήρα εμπλουτισμένου ουρανίου.


Οι αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το πακιστανικό εμπλουτισμένο ουράνιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή παράνομης πυρηνικής βόμβας. Τον Μάιο του 2009 η αμερικανίδα πρέσβης στο Πακιστάν ανέφερε ότι οι πακιστανικές αρχές αρνιόντουσαν στην επίσκεψη αμερικανών τεχνικών διότι όπως δήλωναν οι Πακιστανοί αν τα τοπικά ΜΜΕ μάθαιναν για μία πιθανή απομάκρυνση πυρηνικού καυσίμου θα το παρουσίαζαν ως αμερικανική προσπάθεια αρπαγής των πακιστανικών πυρηνικών όπλων.

Όσον αφορά την κινεζική παρέμβαση στο Google, κινεζικός σύνδεσμος ανέφερε στην αμερικανική πρεσβεία ότι η κίνηση αυτή ήταν απόφαση του Politburo. Η παρεμβολή στη λειτουργία του Google ήταν μέρος μίας συντονισμένης εκστρατείας σαμποτάζ σε διάφορους υπολογιστές και πραγματοποιήθηκε από ειδικούς αναλυτές και παρανόμους του διαδικτύου οι οποίοι είχαν προσληφθεί από την κινεζική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κινεζικό σύνδεσμο τα άτομα αυτά κατάφεραν να μπουν στους υπολογιστές της αμερικανικής κυβέρνησης, δυτικών συμμάχων των ΗΠΑ του Δαλάι Λάμα και αμερικανών επιχειρηματιών από το 2002.

Συνεχίζεται η αποσπασματική δημοσίευση των αποκαλυπτικών εγγράφων, κυρίως τηλεγραφημάτων των αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών υπηρεσιών για χιλιάδες θέματα ύψιστης γεωστρατηγικής σημασίας. Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν οι Σαουδάραβες δωρητές συνεχίζουν να αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες σουνιτικών εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως η Αλ Κάϊντα ενώ οι αρχές ασφαλείας του Κατάρ δείχνουν διστακτικές να δράσουν κατά γνωστών τρομοκρατών φοβούμενοι να δείξουν ότι συμβαδίζουν με τις ΗΠΑ σε αυτό το ζήτημα και να προκαλέσουν με τις πράξεις τους αντίποινα.

Όσον αφορά την παράδοση στρατιωτικού υλικού σε εξτρεμιστές οι ΗΠΑ απέτυχαν να αποτρέψουν τη Συρία να προμηθεύσει την Χεζμπολάχ με όπλα η οποία επισημαίνεται ότι έχει συγκεντρώσει σημαντικό όγκο οπλισμού από την λήξη του πολέμου με το Ισραήλ το 2006.

Όπως επισημαίνεται στα τηλεγραφήματα μία εβδομάδα μετά την υπόσχεση που έδωσε ο πρόεδρος της Συρίας Bashar al-Assad σε υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών, ότι δεν πρόκειται να στείλει νέα φορτία με όπλα στην Χεζμπολάχ, οι ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν στη Συρία ότι είχαν πληροφορίες για την παράδοση από την τελευταία στη λιβανέζικη οργάνωση, όπλων υψηλής τεχνολογίας.

Για την Υεμένη υπάρχει μία αναφορά σχετικά με τον πρόεδρο της χώρας και τις αμερικανικές επιθέσεις στην Αλ Κάϊντα στην χώρα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται η συνάντηση του προέδρου της Υεμένης Abdullah Saleh και του αμερικανού Στρατηγού David Petraeus τον περασμένο Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Υεμένης δηλώνει ότι θα συνεχίσει η κυβέρνηση του να αναφέρει ότι οι δυνάμεις της χτυπάνε την Αλ Κάϊντα, ενώ στην πραγματικότητα ήταν οι αμερικανικές δυνάμεις που πραγματοποιούν τους βομβαρδισμούς!

Όπως παρατηρούν οι New York Times. τα 250.000 απόρρητα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα προσφέρουν ένα πρωτόγνωρο πανόραμα μυστικών διαπραγματεύσεων όπως αυτές που εφαρμόζουν οι πρεσβείες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, το Ιράν έχει προμηθευτεί από τη Βόρειο Κορέα πυραύλους που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Δυτική Ευρώπη, ενώ οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες ότι τα όπλα αυτά θα επιτρέψουν την ανάπτυξη πυραύλων ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Άλλα έγγραφα κάνουν λόγο για τα «παζάρια» με ευρωπαϊκές και ασιατικές κυβερνήσεις για να υποδεχθούν κρατούμενους από το Guantánamo. Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι ο Σλοβένος πρόεδρος ζήτησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα, του ζητήθηκε ως προαπαιτούμενο να «φιλοξενήσει» η χώρα του έναν κρατούμενο από το Guantánamo ! Ενώ στην κυβέρνηση των Νήσων Κιριμπάτι η Ουάσινγκτον «έταξε» πλουσιοπάροχη οικονομική βοήθεια εάν δεχόντουσαν στις φυλακές της χώρας Κινέζους και Μουσουλμάνους φυλακισμένους από το κολαστήριο της Κούβας.

Ούτε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν τη «γλύτωσε», αφού Αμερικανοί διπλωμάτες στη Ρώμη, το 2009, έγραφαν στην … πατρίδα ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός διατηρούσε ιδιαίτερα στενές φιλικές σχέσεις με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και κατέληγαν μάλιστα στο συμπέρασμα ότι «οδηγεί την Ιταλία στο στόμα του Πούτιν…».

Ακόμα και το κινεζικό Politburo περιλαμβάνουν αυτές οι αναφορές, με το αιτιολογικό ότι κρύβεται πίσω από ένα παγκόσμιο σχέδιο ολοκληρωτικής επίθεσης στο Διαδίκτυο, μέσω μίσθαρνων οργάνων – hackers! Σχέδιο το οποίο – κατά το συντάκτη του εγγράφου – απεργάζεται η Κίνα από το 2002 …

Δεν υπάρχουν σχόλια: