18/11/10

Πρόσθετα μέτρα 3,5-4 δισ. ευρώ


Πρόσθετα μέτρα ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ, περιέχει το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, μετά τις συστάσεις της Κομισιόν που διατυπώθηκαν με κατηγορηματικό τρόπο το βράδυ της Τρίτης, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Δεδομένου ότι οι αντιστάσεις του οικονομικού επιτελείου είναι περιορισμένες, λόγω των αστοχιών της οικονομικής πολιτικής και των καθυστερήσεων εφαρμογής ορισμένων μέτρων του μνημονίου, ο προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 5 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με φέτος.

Πρόσθετο πονοκέφαλο αποτελεί για το ΥΠΟΙΚ, η εκτίμηση για βαθύτερη ύφεση το 2010, καθώς προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να φτάσει και το -4,2%, από -4% που ήταν η αρχική εκτίμηση του μνημονίου, χωρίς να είναι βέβαιο (λόγω της προσωρινότητας) αν θα αποτυπωθεί ως εκτίμηση στον προϋπολογισμό.

Στόχος είναι να καλυφθούν εντός του 2011, τόσο οι αποκλίσεις από τους στόχους που καταγράφονται φέτος και ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, συμφωνά με τα δεδομένα του δεκάμηνου ή σε 600 εκ. ευρώ, που υπολογίζει το υπουργείου Οικονομικών, αλλά και η επίδραση από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, που επιβαρύνει και το 2010 και το 2011.

Το περιεχόμενο του προϋπολογισμού και των πολιτικών του 2011, «έκλεισαν» σε σύσκεψη που είχαν χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τους εκπροσώπους της τρόικας, αλλά και την παρουσία του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ και συμβούλου του Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε χθες ότι αναγκαστικά ολόκληρη η προσαρμογή και η κάλυψη αποκλίσεων και αναθεώρησης θα γίνει το 2011, δεδομένου ότι «όπως είναι το κλίμα δεν επιτρέπει να μετακυλιστεί στα επόμενα έτη η προσαρμογή».

Στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η μείωση του ελλείμματος στο επίπεδο των 17 δισ. ευρώ, από τα περίπου 22 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο του μνημονίου για τη μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ» τόνισε η ίδια πηγή και διευκρίνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα προέλθει από:

1. Την εφαρμογή των μέτρων που ήδη προβλέπει το μνημόνιο η απόδοση των οποίων φτάνει σε 9,15 δισ. ευρώ.

2. Την επιβολή και νέων μέτρων ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ.

Τα επιπλέον μέτρα, ο ίδιος παράγοντας είπε ότι θα αφορούν:

- Στη μείωση των επιχορηγήσεων και των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ.

- Η μείωση των δαπανών Υγείας, μέσω της πάταξης της σπατάλης, κατά 1,4 δισ. ευρώ.

- Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,5 δισ. ευρώ.

- Η μείωση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου κατά 500 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: