28/11/10
Συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για τη στήριξη της Ιρλανδίας
Με τους Ιρλανδούς πολίτες να διαδηλώνουν τις τελευταίες μέρες μαζικά κατά της επικείμενης νέας λιτότητας, το ευρώ να βρίσκεται στη χαμηλότερη ισοτιμία των δύο τελευταίων μηνών έναντι του δολαρίου και τις αγορές να καραδοκούν, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ συνέρχονται εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να υιοθετήσουν το ταχύτερο δυνατόν το πρόγραμμα οικονομικής αρωγής προς την Ιρλανδία, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 85 δισ. ευρώ. Σε πρώτη φάση θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια η συνεδρίαση θα διευρυνθεί σε επίπεδο ECOFIN.
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας περιμένει ότι το σχέδιο βοήθειας θα ολοκληρωθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μπράιαν Λένιχαν. «Η κυβέρνηση συναντήθηκε το προηγούμενο βράδυ και ενημερώθηκε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Aποφάσισε να προχωρήσει στη σύναψη του προγράμματος σε αυτή τη βάση και εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα», αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.
Διπλωματικές πηγές βεβαίωναν ότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος έχουν συμφωνηθεί σε μεγάλο βαθμό, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στην ιρλανδική κυβέρνηση και την τρόικα, δηλαδή τους εκπροσώπους της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τα 85 δισ. ευρώ του προγράμματος τα 35 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στη διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών. Σύμφωνα με την κρατική ραδιοτηλεόραση της Ιρλανδίας το επιτόκιο δανεισμού θα ανέλθει στο 6,7%, δηλαδή σαφώς μεγαλύτερο από το 5,2% που κατά μέσο όρο ισχύει για την Ελλάδα. Ωστόσο, η ιρλανδική κυβέρνηση διέψευσε αυτή την πληροφορία δηλώνοντας ότι ούτως ή άλλως μια τέτοια πρόταση δεν θα ήταν αποδεκτή.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε σήμερα την ευχή η απόφαση που θα ληφθεί να είναι ομόφωνη διευκρινίζοντας ότι στην περίπτωση που σημειωθούν και άλλες κρίσεις υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα αναγκαία εργαλεία για την υπέρβασή τους.
Τηλεφωνική επικοινωνία ηγετών για την προετοιμασία των σημερινών συνεδριάσεων
Nωρίτερα, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανούελ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλόντ Τρισέ, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου να προετοιμάσουν τις σημερινές συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN με αντικείμενο την οριστικοποίηση του πακέτου στήριξης για την Ιρλανδία. Αυτό αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενο αυτών των διαβουλεύσεων.
»Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει»
Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αντιδράσει για να προστατεύσει το νόμισμα της, εξέφρασε ο προεδρεύων του Συμβουλίου ECOFIN, Βέλγος υπουργός οικονομικών Ντιντιέ Ρεϊντερς προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Το αποδείξαμε στην περίπτωση της Ελλάδας, πρέπει να το αποδείξουμε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεϊντερς, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι «θα πρέπει να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να αντισταθούμε όταν υπάρχουν αναταράξεις».
Ο προεδρεύων του ECOFIN δήλωσε πεπεισμένος ότι οι σημερινές συζητήσεις θα καταλήξουν θετικά. Πρόσθεσε ότι θα γίνει και μια γενικότερη συζήτηση για την κατάσταση της ευρωζώνης η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να επιδεικνύει αλληλεγγύη και να αντιδρά σε εξωτερικά σοκ.
Ο αμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν εξέφρασε την πεποίθηση του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την Ιρλανδία τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί μια «συστημική απάντηση στην κρίση» και όχι μόνο απέναντι στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, θα πρέπει να εξεταστούν οι ευρύτερες προεκτάσεις της σημερινής κρίσης. Ο Ολι Ρεν δήλωσε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ σοβαρή κατάσταση και θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε την οικονομική ανάκαμψη και την απασχόληση.
Η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το πακέτο στήριξης για την Ιρλανδία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Υπογράμμισε πάντως πως ένα από τα θέματα που εκκρεμεί και θα πρέπει να επιλυθεί είναι το επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου