11/11/10

Επικυρώθηκε η νομοθεσία για τα hedge funds


Τη νομοθεσία-πλαίσιο για τις δραστηριότητες εντός της ΕΕ των κεφαλαίων αντιστάθμισης επενδυτικού κινδύνου (hedge funds) -και ευρύτερα όσων αφορούν στην ανάληψη υψηλού επενδυτικού κινδύνου- επικύρωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη δραστηριότητα των συγκεκριμένων κεφαλαίων αποδίδεται μέρος της ευθύνης για το μέγεθος της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης.

Το κείμενο υιοθετήθηκε με μία ευρεία πλειοψηφία 513 ψήφων, έναντι 92 κατά και 3 αποχές.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν αποτέλεσε έκπληξη, στο βαθμό που το θέμα είχε αποτελέσει αντικείμενο κατ' αρχήν συμφωνίας μεταξύ εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου, εκπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα τέλη Οκτωβρίου.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει τη δημιουργία "ενός ευρωπαϊκού διαβατηρίου" για τα στελέχη των ταμείων που θα έχουν την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από το 2013) και εκτός αυτής (από το 2015). Το διαβατήριο θα τους επιτρέπει να δραστηριοποιούνται σε όλη την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τους κανόνες "καλής συμπεριφοράς" (διαφάνεια, διαχείριση κρίσεων κλπ).

Η εποπτεία των επενδυτικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου αποτελεί τμήμα των δεσμεύσεων που ελήφθησαν στη διάρκεια της κρίσης από την Ομάδα των 20 (G20), που αποτελείται από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές και αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη.

Για λόγους αξιοπιστίας, οι ευρωπαίοι επιθυμούσαν να έχουν ανά χείρας νομοθέτημα που να υλοποιεί την παραπάνω δέσμευση, πριν συμμετάσχουν στη Σύνοδο κορυφής της G20 που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: