22/11/10
Δεδομένες οι μειώσεις αποδοχών για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ
Δεδομένες θεωρούνται οι μειώσεις των τελικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και του προσωπικού των ΔΕΚΟ, εντός του 2011, χωρίς να αποκλείονται και απολύσεις προσωπικού.
Η τρόικα, στις συζητήσεις που έχει με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, ασκεί αφόρητες πιέσεις για μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, συνολικά, ώστε να επιτευχτεί άμεση μείωση των δαπανών μισθοδοσίας, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αντιστέκεται για την ώρα και αντιπροτείνει είτε μετατάξεις προσωπικού, μη ανανέωση των συμβάσεων, ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις των αποδοχών, αλλά και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Τα μέτρα που αντιπροτείνει το ΥΠΟΙΚ θα κλιμακωθούν προσεχώς ανάλογα με την ένταση των πιέσεων της τρόικας.
Μέχρι τότε, ο προϋπολογισμός προβλέπει συγκεκριμένες μειώσεις αποδοχών που φτάνουν σε 300 εκατ. ευρώ, για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και σε 400 εκατ. ευρώ, για τους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι περικοπές των επιδομάτων που θα γίνουν με το νέο μισθολόγιο αλλά και το νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλαγών που σχεδιάζουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
Ειδικότερα το κονδύλι για τη μισθοδοσία στο δημόσιο τομέα μειώνεται ξανά το 2011 κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2010, έτος κατά το οποίο οι αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 2,1 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 19.802 εκατ. ευρώ.
Η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι οι μειώσεις των επιδομάτων κατά 20%, που φέτος εφαρμόστηκαν σε ένα εξάμηνο, το 2011 θα εφαρμοστούν ολόκληρο το έτος. Παράλληλα μειώνονται περαιτέρω κατά 14,7% τα κονδύλια για υπερωρίες και συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές και οι πρόσθετες αμοιβές μειώνονται κατά 44,2%, σε σύγκριση με το 2010, έτος κατά το οποίο έγιναν επίσης περικοπές, συνολικά κατά 2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2009.
Ωστόσο στο ποσό των μειώσεων κατά 400 εκατ. ευρώ, δεν περιλαμβάνονται οι περικοπές που θα προέλθουν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, από την 1η Ιουλίου του 2011 και θα «ωφεληθούν» και οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μετά και τον υπολογισμό των επιδομάτων οι μηνιαίες βασικές αμοιβές του νεοεισερχόμενου στο δημόσιο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, κυμαίνονται από 1.260 ευρώ στο υπουργείο αμυνας, μέχρι και σε 2.309 στο υπουργείο Οικονομικών και θα εξισωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.
Με την εφαρμογή των νέου μισθολογίου, το 2012, η δαπάνη για μισθούς στο Δημόσιο μειώνεται κατά 870 εκατ. ευρώ, το 2013 ακολουθεί νέα μείωση κατά 960 εκατ. ευρώ και το 2014, μειώνεται κατά 900 εκατ. ευρώ.
Επίσης μέσα στο 2011 ξεκινάει η αξιολόγηση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης από διεθνή οργανισμό, ο οποίος θα προτείνει και μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους του ελληνικού δημόσιου τομέα, προφανώς με τεχνοκρατικά κριτήρια.
Για την προώθηση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού τονίζεται ότι «βασική αρχή του νέου συστήματος είναι η άσκηση μισθολογικής πολιτικής με δίκαια και ορθολογικά κριτήρια, ύστερα από κεντρικό σχεδιασμό και πρόγραμμα, που θα καλύπτει όλες τις κατηγορίες προσωπικού. Η επιδοματική πολιτική θα ασκείται με ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια από κεντρικό φορέα εκταμίευσης, από ένα όργανο και μέσα από διάλογο. Η γνώση και η ικανότητα, όπου και αν υπάρχει στο Δημόσιο, θα αμείβεται και θα διαφοροποιεί μισθολογικά όσους την κατέχουν, με διαφάνεια και δικαιοσύνη».
Είναι προφανές ότι καθιερώνεται νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που θα προκαλέσει ρήξεις και τριβές, αφού θα θίξει «κεκτημένα».
Το ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για «διερεύνηση των μεθόδων εξορθολογισμού των δαπανών μισθοδοσίας για τον περιορισμό των υπέρμετρων δευτερευουσών απολαβών και τον πιθανό σχεδιασμό ενιαίων μισθολογίων καθώς και αναμόρφωσης της δομής των επιδομάτων (κατ' αναλογία με τις εργασίες σε εξέλιξη για την κεντρική κυβέρνηση)».
Κεντρικοί στόχοι θα είναι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αττικής που φέρονται από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ότι αμείβονται με υψηλές αποδοχές, κυρίως μέσω των επιδομάτων και υπερωριών.
Πρώτος στόχος τα επιδόματα
Οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί θα αποτελέσουν το πρώτο πεδίο εφαρμογής της σκληρής εισοδηματικής πολιτικής. Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ξεκάθαρος, καθώς προβλέπει ρητώς ότι η δαπάνη μισθοδοσίας προβλέπεται να ανέλθει το επόμενο έτος σε 833,84 εκατ. ευρώ, έναντι 1.100,91 εκατ. ευρώ το 2010, ήτοι μείωση κατά 24,25% ή κατά 267,1 εκατ. ευρώ.
Η μείωση αυτή θα κατανεμηθεί σε περίπου 23.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στις 52 ΔΕΚΟ, ή θα προκύψει με μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Αρχικά θα αποχωρήσουν από τις ΔΕΚΟ όλοι οι έκτακτοι και οι συμβασιούχοι υπάλληλοι, ακολούθως θα γίνουν μετατάξεις σε άλλα υπουργεία, έπονται περικοπές επιδομάτων και υπερωριών και αν δεν μειωθεί το κόστος στα προβλεπόμενα ακολουθούν απολύσεις.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου