12/11/10

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,5% στο τρίτο τρίμηνο


Μείωση κατά 4,5% σημείωσε σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο του 2010 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,1%.

Με βάση τις νέες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, στο β΄ τρίμηνο η ύφεση ανήλθε σε 4% (η αρχική εκτίμηση ήταν -3,7%) και το α΄ τρίμηνο η μείωση του ΑΕΠ ήταν 2,7% (έναντι αρχικής εκτίμησης για ρυθμό ΑΕΠ -2,3%).

Ως αποτέλεσμα, στο τέλος του 9μηνου εφέτος, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 3,73% σε μέσο όρο και προσεγγίζει ήδη την πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατά 4% στο σύνολο του έτους. Για το 2011, το προσχέδιο προβλέπει μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2,6%, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε πρόσφατα ότι ενδέχεται η ύφεση το επόμενο έτος να προσεγγίσει το -3%.

Επιβράδυνση στην Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου έναντι 1% στο δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση ήταν 1,9% υψηλότερα.

Η επέκταση οφείλεται κυρίως στον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας, που ανήλθε στο 0,7% σε τριμηνιαία βάση και 3,9% σε ετήσια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης με ύφεση σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2010, ενώ συνολικά στην ΕΕ μόνο δύο χώρες μέλη παρουσιάζουν ύφεση, η Ελλάδα και η Ρουμανία (-2,3%).

Bloomberg: Χρεοκοπία της Ελλάδας «βλέπει» το 71% των επενδυτών

Σύμφωνα με παγκόσμια δημοσκόπηση του Bloomberg, το 71% των επενδυτών θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της Ελλάδας,. Ακολουθεί η Ιρλανδία (51%) και η Πορτογαλία (38%).

Το ποσοστό των επενδυτών που κρίνουν πιθανή την πτώχευση της χώρας μας, αυξήθηκε σε 71% από 67% το Σεπτέμβριο. Το ποσοστό που αναλογεί στην Ιρλανδία τριπλασιάστηκε σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο, που ήταν 42%.

Πιο αισιόδοξοι είναι οι επενδυτές για την Ισπανία, καθώς το 71% θεωρεί απίθανη τη χρεοκοπία της από 65% τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέκρινε τους επενδυτές που φοβούνται ότι η Ιρλανδία μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα που θα χρεοκοπήσει, λέγοντας ότι δεν κατανοούν πώς λειτουργεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, στον οποίο μπορούν να ενταχθούν οι χώρες που χρειάζονται βοήθεια.

«Είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας να ζητήσει βοήθεια, αν τη χρειάζεται», είπε ο κ. Σόιμπλε. Η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει ακόμη βοήθεια από την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: