24/11/10

Μειωμένα κατά 60% τα κέρδη της Alpha Bank


Μειωμένα κατά 60% σε ετήσια βάση εμφανίστηκαν τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο εννεάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 137,7 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένου του εκτάκτου φόρου ύψους 61,9 εκατ. ευρώ που επεβλήθη στα κέρδη του 2009 (και λογιστικοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο), τα αποτελέσματα του εννεαμήνου ανήλθαν σε 75,5 εκατ. ευρώ. Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε σε 1.372,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,2% σε ετήσια βάση, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά το εννεάμηνο του 2010 κατά 20 πόντους σε 2,7%, έναντι 2,5% το εννεάμηνο του 2009.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 255,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 11% σε ετήσια βάση, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μείωση των νέων εκταμιεύσεων στις χορηγήσεις, αλλά και του περιορισμένου όγκου συναλλαγών του Δικτύου μας. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ 17,2 εκατ., ενώ τα συνολικά λοιπά έσοδα μειώθηκαν κατά 8,8% σε Ευρώ 44,9 εκατ. συνεπεία της οικονομικής υφέσεως, η οποία επηρέασε δυσμενώς και τις μη χρηματοοικονομικές Εταιρίες του Ομίλου.

Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση σε 853,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον τεθέντα στόχο για μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 2% σε ετήσια βάση, καθώς έχουν αρχίσει και αποδίδουν οι ενέργειές μας για εξορθολογισμό τόσο των δαπανών που σχετίζονται με την παραγωγή, όσο και τον ανασχεδιασμό των ανελαστικών δαπανών. Οι δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 0,3% και ανήλθαν σε Ευρώ 414,9 εκατ., ενώ τα γενικά έξοδα παρουσίασαν συρρίκνωση κατά 3,8% και ανήλθαν σε Ευρώ 369,9 εκατ.

Στην Ελλάδα, το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 2,7% και διαμορφώθηκε σε 621,9 εκατ. ευρώ, ενώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη το λειτουργικό κόστος διευρύνθηκε κατά μόλις 1,9% και ανήλθε σε 226,5 εκατ. ευρώ. Τα βασικά λειτουργικά έσοδα (εκτός των χρηματοοικονομικών) αυξήθηκαν κατά 2% σε 1.673 εκατ. ευρώ. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη συνεισφέρει κατά 23% στην προ-φόρων κερδοφορία και κατά 21% στο δανειακό χαρτοφυλάκιο, ενώ η διαφορά μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων μειώθηκε σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώσε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Η Ελλάδα καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στον δρόμο της σταθερότητας και της αναπτύξεως» δήλωσε ο κ. Ι. Κωστόπουλος και πρόσθεσε ότι «σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, επιδείξαμε τις ισχυρές επιχειρησιακές μας δυνατότητες στηρίζοντας την πελατεία και τις επενδύσεις μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έναν χώρο ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική μας εξέλιξη. Επιτυγχάνουμε τους στόχους μας θέτοντας ως βασικές προτεραιότητες τη διαφύλαξη της υποδειγματικής κεφαλαιακής μας διαρθρώσεως και τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας, καθώς είναι κύρια στοιχεία του ανταγωνιστικού μας πλεονεκτήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: