9/11/10
«Βόμβα» Καστανίδη στο Μνημόνιο
Eπαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα σε μακρύτερο χρόνο, λόγω και του μηνύματος των εκλογών, προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.
Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Καστανίδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Πρώτον, αυξήθηκε ο βαθμός αποχής και η αύξηση του βαθμού αποχής εξηγείται μόνο με την εκδήλωση αμφισβήτησης ενός μεγάλου τμήματος του εκλογικού συστήματος προς το πολιτικό σύστημα. Είναι προφανές ότι ο κόσμος δυσκολεύεται, έχει πολλά ερωτήματα. Επίσης, πρέπει να λάβει κανείς σοβαρά υπόψη του ότι η άθροιση του εκλογικού ποσοστού του δικομματισμού είναι πλέον χαμηλότερη, από ό,τι ήταν στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και παλαιότερα».
«Άρα λοιπόν» συνέχισε, «επειδή στο δικομματισμό συμμετέχει, εκτός από την κυβέρνηση, και η αντιπολίτευση, αλλά ενδιαφέρει πρωτίστως την κυβέρνηση, θα πρέπει να σκεφτούμε εφεξής, εν μέσω πολύ σοβαρών υποχρεώσεων της χώρας και ειδικά της κυβέρνησης, τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε, για να αντιστοιχηθούμε προς το μήνυμα που μας στέλνουν οι εκλογείς».
«Αυτό το οποίο διάβασα» είπε ο υπουργός, «είναι ότι ο ελληνικός λαός αισθάνεται πως αναλαμβάνει υπέρμετρα βάρη στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση, άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο λένε -και δεν ερμηνεύω με βάση την κυβερνητική επιθυμία, προσπαθώ να ερμηνεύω ως πολιτικός που θέλει να διαβάσει καθαρά το μήνυμα- οι πολίτες ότι επιβαρυνόμαστε και δεν θέλουμε άλλη τέτοια επιβάρυνση».
«Από την πλευρά της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών μας με τους δανειστές μας, είναι να επαναδιαπραγματευτούμε συγκεκριμένους όρους του Μνημονίου. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: υπάρχει μια εμμονή, όχι τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ, όσο από την πλευρά της Ευρώπης, να τηρηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2013, μείωσης του ελλείμματος. Αυτή η εμμονή οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση. Οσο, λοιπόν, πιέζουμε σε επιπλέον εισπρακτικά μέτρα και είμαστε στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, τόσα λιγότερα έσοδα θα έχουμε» εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Η επαναδιαπραγμάτευση του όρου του Μνημονίου είναι ότι ενδεχομένως χρειάζεται να γίνει με ηπιότερους ρυθμούς και σε μακρύτερο χρόνο η μείωση του ελλείμματος» κατέληξε, αναλύοντας το σκεπτικό του, ο κ. Καστανίδης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου