13/11/10

Η μεγάλη φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων


Για να ανοίξει κανείς μια επιχείρηση στην Κύπρο χρειάζεται μόλις 6 διαδικασίες, 8 ημέρες και μηδενικό ελάχιστο κεφάλαιο. Ως γνωστόν, στην Κύπρο μιλούν την ελληνική και επιπλέον από το 2004 η Μεγαλόνησος είναι εταίρος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τέλος, εάν η επιχείρηση πάει καλά κι έχει κέρδη, αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστή 10%. Στην Ελλάδα απαιτούνται 5 διαδικασίες, 19 ημέρες, το γραφειοκρατικό κόστος υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα διάφορα «γρηγορόσημα», και απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο ίσο με το 22,3% του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Η τραπεζική χρηματοδότηση πλέον έχει καταστεί «ακριβοθώρητη» λόγω κρίσης, ενώ τα κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 24% και τα διανεμόμενα με 40%.

Αδράνεια
Το γιατί λοιπόν όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις επιλέγουν το τελευταίο διάστημα να μεταναστεύσουν στην Κύπρο ή σε χώρες της Βαλκανικής μόνο απορία δεν προκαλεί. Αυτό που προκαλεί απορία είναι η συνεχιζόμενη αδράνεια της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), πάνω από 1.500 Α.Ε. (Aνώνυμες Εταιρείες) και ΕΠΕ (Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης) έχουν μεταναστεύσει από τα τέλη του 2009 έως σήμερα, ενώ εκτιμάται ότι άλλες 150 θα φύγουν εκτός Ελλάδας μέχρι το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση επίσης γνωρίζει ότι πολύ μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στους κλάδους των αναψυκτικών, των κατασκευών, του καπνού και του λιανεμπορίου, οι οποίοι αποφέρουν σημαντικά έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου και απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους, σκέφτονται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής τους σε γειτονικές χώρες και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών έχουν ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες. Πολλές είναι, εξάλλου, αυτές που τηρούν στάση αναμονής ενόψει του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Ενας από τους δημοφιλείς προορισμούς για τις ελληνικές επιχειρήσεις, εκτός από την Κύπρο, είναι και η πολύ πιο κοντινή μας Βουλγαρία. Τα κέρδη των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία φορολογούνται με συντελεστή 10%, για να συσταθεί μια ΕΠΕ απαιτείται μετοχικό κεφάλαιο 2 λέβα, δηλαδή 1,01 ευρώ, ενώ ήδη από το 2009 η καταχώριση των επιχειρήσεων στα μητρώα γίνεται ηλεκτρονικά. Η Βουλγαρία έχει βεβαίως και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του πολύ χαμηλού εργατικού κόστους (με τον ελάχιστο μισθό να ανέρχεται σε 122,71 ευρώ). Στην Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει τόσο χαμηλό εργατικό κόστος. Σε ό,τι αφορά εξάλλου το ποσοστό κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών από πλευράς του εργοδότη, στη Βουλγαρία είναι 20,40%, καθώς η Σόφια αποφάσισε φέτος τη μείωσή τους.

Τουρκία
Στη γειτονική Τουρκία, η οποία αποτελεί και εξαιρετικά μεγάλη αγορά με πολλές προοπτικές, τα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνται με σχετικά υψηλό συντελεστή, 20%. Ωστόσο, τα πέντε πρώτα χρόνια μιας επένδυσης, αυτή δεν φορολογείται καθόλου. Για να ιδρύσει, εξάλλου, κάποιος μια επιχείρηση στην Τουρκία, χρειάζεται να κάνει μόλις 6 βήματα τα οποία ολοκληρώνονται σε έξι ημέρες και θα του κοστίσει γύρω στα 1.000 ευρώ, ενώ η τραπεζική χρηματοδότηση είναι πολύ ευκολότερη από ό,τι στην Ελλάδα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιστωτική επέκταση 30% στο σύνολο του τρέχοντος έτους. Η Ρουμανία είναι επίσης μια χώρα της Βαλκανικής που επιλέγουν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις για τη μετεγκατάστασή τους, λόγω των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών, του χαμηλού εργατικού κόστους και της λιγότερης γραφειοκρατίας. Ενας ακόμη προορισμός για δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις είναι και η ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), η οποία ήδη εδώ και δύο χρόνια έχει δημιουργήσει υπηρεσίες μιας στάσης για την έναρξη μιας εταιρείας και οι διαδικασίες ολοκληρώνονται μέσα σε τρεις ημέρες με κόστος 78 ευρώ και μηδενικό μετοχικό κεφάλαιο.

Κατανάλωση
Ούτε η υψηλή φορολογία ούτε το ασταθές φορολογικό καθεστώς ούτε φυσικά η δαιδαλώδης γραφειοκρατία είναι κάτι καινούργιο στην ημεδαπή. Πρόκειται για χαρακτηριστικά που προϋπήρχαν της κρίσης και είχαν δημιουργήσει ένα περιβάλλον εξαιρετικά αφιλόξενο για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα εξαιρετικά φιλόξενο για την ανάπτυξη της διαφθοράς.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι από τη μια η ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώνεται και από την άλλη το κράτος έχει περικόψει τις κρατικές προμήθειες όσο και τις διαφόρων ειδών επιδοτήσεις, οι οποίες συντηρούσαν σημαντική μερίδα των ελληνικών επιχειρήσεων, μεγεθύνει τις επιπτώσεις των προαναφερθέντων παραγόντων. Αποτέλεσμα; Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις ελλείψει ρευστότητας κλείνουν. Οσες εξαρτούν την ύπαρξή τους αποκλειστικά από τις συναλλαγές με το Δημόσιο παραπαίουν. Και οι υγιείς, βιώσιμες επιχειρήσεις αναζητούν τρόπο διαφυγής από τη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα.

Φθηνό εργατικό κόστος
Εδώ και αρκετά χρόνια, κυρίως λόγω φθηνού εργατικού κόστους, πολλές ήταν οι επιχειρήσεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και των ειδών ένδυσης που είχαν μεταφέρει την έδρα, αλλά κυρίως την παραγωγική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδος και κατά κύριο λόγο στη Βουλγαρία.

Πλέον, όμως, τον «δρόμο της ξενιτιάς» επιλέγουν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και όλων των κλάδων, ακόμη και του εμπορίου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για δύο μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες που «ετοιμάζουν ήδη βαλίτσες» προς αναχώρηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, πολλές από τις επιχειρήσεις που φεύγουν ανήκουν στον κλάδο των υπηρεσιών και ειδικά των τουριστικών υπηρεσιών (τουριστικά γραφεία κ.ά.), εταιρείες παρασκευής ειδών συσκευασίας-τυποποίησης, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων (κυρίως αλλαντικά, γαλακτοκομικά και τρόφιμα), εταιρείες τυποποίησης εισαγόμενων κατεψυγμένων αλιευμάτων, καθώς και εταιρείες του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης διερευνάται όχι μόνο από μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και από πολλές μικρές. Ενδεικτικό του πράγματος είναι ότι σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, μέλη της οποίας είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το 25% σκέφτεται το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας εκτός Ελλάδος για φορολογικούς λόγους.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πολλοί παράγοντες της αγοράς, το τελευταίο διάστημα οι επιχειρηματίες κατακλύζονται από ηλεκτρονικά μηνύματα ή ακόμη και από μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο με αποστολείς γραφεία που αναλαμβάνουν τη διαδικασία μεταφοράς της έδρας των εταιρειών εκτός Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: