9/11/10

Περιορισμένη πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας


Περιορισμένη πρόοδο έχουν σημειώσει οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.

Στην έκθεσή της η Κομισίον υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο και απαιτείται πλέον από την Άγκυρα να επιταχύνει τις προσπάθειές της για την εκπλήρωση των όρων που έχουν τεθεί.

Την ίδια ώρα κρίνεται αναγκαία η επίτευξη προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Όσον αφορά στην ενίσχυση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη να βελτιωθεί η κατάσταση στην ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία του τύπου, τις θρησκευτικές ελευθερίες, την ελευθερία των δικαιωμάτων των γυναικών, συνδικάτων και παιδιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά επίσης από την Τουρκία να εφαρμόσει πιστά τις τροποποιήσεις που αφορούν τον περιορισμό του ρόλου του στρατού, σε συνέχεια του δημοψηφίσματος της 12ης Σεπτεμβρίου, με το οποίο εγκρίθηκαν μια σειρά από συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Στην έκθεση γίνεται ακόμη αναφορά στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στο ζήτημα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας, στην υποχρέωση της Τουρκίας να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με ειδική αναφορά να γίνεται στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών.

Παράλληλα η επιτροπή κάνει νύξη στο λαθρομεταναστευτικό υπογραμμίζοντας ότι η διμερής συμφωνία για την επαναπροώθηση λαθρομεταναστών στην Τουρκία δεν εφαρμόζεται.

Σε ότι αφορά στο Κυπριακό η Επιτροπή διαπιστώνει ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος εκ μέρους της Τουρκίας ενώ σημειώνει πως περιμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις εν εξελίξει συνομιλίες που έχουν ως στόχο μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Σε ότι αφορά γενικότερα την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επισημαίνεται ότι τους επόμενους μήνες, η Τουρκία θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου που αφορούν τον ανταγωνισμό, τις δημόσιες συμβάσεις, την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα συνεχίζει να εξετάζει και να αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα που καλύπτονται από τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2006. Σε περίπτωση που συνεχιστεί η έλλειψη προόδου, η Επιτροπή προτείνει να συνεχιστούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν το 2006 με το πάγωμα κεφαλαίων, εξέλιξη η οποία, όπως επισημαίνει, θα έχει «διαρκή επίπτωση στη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: