10/11/10

Στο 9,3% το φετινό έλλειμμα


Σε περίπου 9,3% αναμένεται να αναθεωρηθεί το φετινό έλλειμμα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Όπως ανέφερε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2010 θα συρρικνωθεί λιγότερο απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, εξαιτίας της υστέρησης στα έσοδα και της ανοδικής αναθεώρησης των στοιχείων για το περυσινό έλλειμμα.

«Τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, πιθανόν να υπάρξουν πολύ μικρές αλλαγές» πρόσθεσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το φετινό έλλειμμα θα συρρικνωθεί στο 7,8% του ΑΕΠ από 13,8% που ήταν το 2009.

Για το έλλειμμα του 2009 ανέφερε πως εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα επίπεδα του 15,5% του ΑΕΠ μετά την αναθεώρηση της Eurostat με μια απόκλιση της τάξεως του 0,1-0,2 (ποσοστιαίων μονάδων). Τα νέα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα δημοσιοποιηθούν στις 15 Νοεμβρίου (ημερομηνία άφιξης εκ νέου στην Αθήνα και του κλιμακίου της τρόικας).

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με στελέχη της Fitch, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, οι επιπτώσεις από την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων του 2009 και η πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου. Το κλιμάκιο του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, συλλέγει στοιχεία προκειμένου να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση των μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας.

Σημειώνεται ότι η Fitch είναι ο μοναδικός οίκος που δεν έχει αξιολογήσει την ελληνική οικονομία ως «σκουπίδι» και διατηρεί τη χώρα στην επενδυτική κατηγορία, με αξιολόγηση «ΒΒΒ-».

Το αίτημα για συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ υπεβλήθη από τα στελέχη του οίκου, ενώ στο πλαίσιο της έρευνάς τους θα έχουν επαφές και με στελέχη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη και τα άλλα μακροοικονομικά μεγέθη, καθώς και με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του ΟΔΔΗΧ για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την πορεία δανεισμού της χώρας.

Ανάλογα θα κινηθεί και το κλιμάκιο των ελεγκτών του οίκου Moody's, που αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα έως το τέλος του έτους.

Πάντως, οι τελικές αποφάσεις, με πιθανή αναβάθμιση των μακροοικονομικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, δεν αναμένονται πριν από τα μέσα του επόμενου έτους.

Ανησυχεί η τρόικα για την πορεία των δαπανών

Εν τω μεταξύ, την προκαταρκτική συλλογή στοιχείων για την πορεία των δημοσιονομικών ξεκίνησε από χθες η ομάδα «αναγνώρισης» της τρόικας -Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ- που προηγείται της ηγεσίας των ελεγκτών για να αποτυπώσει την έως τώρα πορεία του μνημονίου.

Ένα μέρος του πολυμελούς κλιμακίου βρέθηκε χθες στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, ενώ μια δεύτερη ομάδα βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ναυτεμπορική», η πρώτη ομάδα ζήτησε να μάθει την πορεία των δαπανών από την αρχή του χρόνου ειδικά για τους λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για τις δαπάνες των νοσοκομείων οι οποίες αναμένεται να είναι αρνητικό στοιχείο και για τον προϋπολογισμό του 2010. Επίσης ζήτησαν να μάθουν και τα οικονομικά μεγέθη που είναι γνωστά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ.

Η δεύτερη ομάδα στο υπουργείο Οικονομικών ζήτησε να μάθει την πορεία των εσόδων, τόσο στο σύνολό της όσο και σε καθέναν επιμέρους τομέα. Πιο συγκεκριμένα, ζήτησαν να μάθουν την εξέλιξη μήνα με το μήνα καθενός από τα νέα μέτρα ή τις αυξήσεις φόρων που εξετάζει το υπουργείο για το 2010 αλλά και τις προβλέψεις του 2011.

Η εργασία αυτή αφορά τους επικεφαλής τους οι οποίοι θα φτάσουν στην Ελλάδα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για την τελική επιθεώρηση εν όψει της έγκρισης της τρίτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία όμως της επιθεώρησης θα ξεκινήσει ουσιαστικά από τη στιγμή που οι ελληνικές αρχές θα έχουν στα χέρια τους τα αναθεωρημένα στοιχεία για την τετραετία 2006 -2009 την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Με βάση αυτή θα γίνουν και η αναθεωρήσεις των μεγεθών για το 2010 και το 2011 και κατά συνέπεια θα γίνει και πιο ξεκάθαρο ποια νέα μέτρα θα υιοθετηθούν για να κλείσουν οι αποκλίσεις που αναμένεται να εμφανιστούν στο τέλος του χρόνου για έσοδα και δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: