11/11/10

Γρίφος, σύγχυση και «μαύρη» τρύπα 2 δισ.


«Μαύρη» τρύπα 2 δισ. ευρώ καταγράφεται στα έσοδα του προϋπολογισμού το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,7%, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 8,7%, ενώ εκτός τροχιάς μνημονίου κινούνται και οι δαπάνες οι οποίες μειώνονται κατά 7% έναντι ετήσιου στόχου για μείωση 7,3%.

Συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης, το οικονομικό επιτελείο χρειάζεται να βρει επιπλέον 4,6 δισ. ευρώ περίπου για να πετύχει το στόχο του 2011, ή να επαναδιαπραγματευθεί τον ίδιο το στόχο.

Την ίδια ώρα, σύγχυση σχετικά με το τελικό ύψος του φετινού ελλείμματος έχει προκαλέσει δήλωση κυβερνητικής πηγής στο Reuters, σύμφωνα με την οποία το έλλειμμα το 2009 θα κλείσει στην περιοχή του 15,5% και αυτό του 2010 στο 9,2 - 9,3%.

Με βάση αυτή τη δήλωση του κυβερνητικού αξιωματούχου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η προσαρμογή που θα έχει πετύχει φέτος η κυβέρνηση είναι της τάξης του 6,2-6,3%.

Όμως από το Λονδίνο τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε μιλήσει για δημοσιονομική προσαρμογή 5,5 μονάδων, την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανή, και άρα φετινό έλλειμμα κοντά στην περιοχή του 10%.

«Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα

Όλο και πιο κοντά στην ανακοίνωση νέων μέτρων έρχεται η κυβέρνηση, καθώς μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ότι η «μαύρη» τρύπα του προϋπολογισμού που θα μεταφερθεί στο 2011 θα ξεπερνά τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, διογκωμένη κυρίως από την αύξηση του ελλείμματος του 2009, αλλά και από την αδυναμία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει έσοδα.

Έτσι, για άλλη μία φορά το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών, κυρίως στους προϋπολογισμούς για την Άμυνα, την Παιδεία, αλλά και την Υγεία, όπου η μείωση των δαπανών των νοσοκομείων μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30%.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει ότι δε θα προχωρήσει σε νέες μειώσεις συντάξεων ή μισθών, αν και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η συγχωνεύσεις επιδομάτων στο δημόσιο θα επιφέρουν μία μέση περικοπή καθαρών απολαβών που θα φτάσει στο 10%.

Επιπλέον, προωθούνται μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ, στα πρότυπα του ΟΣΕ, με δραστική μείωση της κρατικής υποστήριξης, ενώ δεν αποκλείεται και να καταργηθούν πλήρως, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες υπαλλήλους.

Τέλος θα υπάρξουν και μειώσεις στα έσοδα των συνταξιούχων ακόμα και 40% σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς τα επικουρικά ταμεία ετοιμάζουν τις αναλογιστικές μελέτες που θα δείξουν ποιό ύψος συντάξεων μπορούν να λαμβάνουν οι δικαιούχοι.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για τα νέα μέτρα που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση. Αυτά θα «κλειδώσουν» την ερχόμενη εβδομάδα με την έλευση στην Αθήνα της τρόικας και θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: