8/11/10
Οι έξι «καυτοί» φάκελοι για την οικονομία την επομένη των εκλογών
Εξι «καυτούς» φακέλους θα ανοίξει το οικονομικό επιτελείο αμέσως μετά και τον επαναληπτικό γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών υπό το πρίσμα φυσικά των ανακοινώσεων της Eurostat στις 15 Νοεμβρίου για το ύψος του ελλείμματος του 2009.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά, όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 15,5%, ποσοστό πάντως που δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις περίπου 1,6 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, που ήδη αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, ανοίγει το δρόμο για την αύξηση των «βαρών» στους φορολογουμένους.
Αποφυγή αύξησης φόρων
Το σίγουρο πάντως είναι, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει σε πρώτη τουλάχιστον φάση την αύξηση των φόρων, καθώς θα επιχειρήσει οι όποιες δημοσιονομικές «διορθώσεις» να γίνουν με την περαιτέρω περιστολή των δαπανών ειδικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και στους «προβληματικούς» Οργανισμούς.
Ολα αυτά φυσικά θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, κλιμάκιο της οποίας θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για να ελέγξει την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και να ενημερώσει άμεσα την κεντρική αντιπροσωπεία που καταφθάνει στις 15 Νοεμβρίου στη χώρα μας για να δώσει, εφόσον έχουμε περάσει τις εξετάσεις, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου αλλά και για την κατάθεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου.
«Θυσία» εραγζομένων
Είναι αξιοσημείωτο πάντως, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τρόικα έχει ήδη καταθέσει πρόταση και για περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων κυρίως στις ΔΕΚΟ, που δεν αποκλείεται τελικά να «θυσιαστούν» στο «βωμό» της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Το «παζάρι» με τους εκπροσώπους της τρόικας θα είναι για μια ακόμη φορά ιδιαίτερα «σκληρό», αφού οι εκπρόσωποί της πιέζουν ακόμη και για νέα πρόσθετα μέτρα που θα πλήξουν τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.
Νέα «φοροσκούπα»
Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός ξεκινά με βάση τους πρόσθετους φόρους ύψους 5,4 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνονται στο προσχέδιό του και οι οποίοι θα πλήξουν όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους το 2011.
Η «λιτότητα» του 2011 θα περιλαμβάνει αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, φορολόγηση των αυθαιρέτων, φορολόγηση αμοιβών σε είδος, αδειοδότηση των τυχερών παιχνιδιών, αύξηση των φόρων πολυτελείας, «πράσινο» φόρο, τους φόρους στους ημιυπαίθριους, αλλά και τα νέα τεκμήρια.
Παρά μάλιστα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά, με κυρίαρχο την έλλειψη ρευστότητας, η κυβέρνηση προχωρά στην επιβολή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ.
Μετατάξεις στο ΦΠΑ
Ολα αυτά όμως με δεδομένο ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν στο 13,8% και όχι στο 15,5%, που αναπόφευκτα ανοίγει το δρόμο για νέες επιβαρύνσεις.
Αυτό ουσιαστικά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι μεγαλύτερο το «πακέτο» των προϊόντων που θα μεταταγούν από το χαμηλό συντελεστή 11% του ΦΠΑ στον υψηλό 23%, αντίθετα λιγότερα θα «πέσουν» (εάν «πέσουν») στον υπερχαμηλό συντελεστή 5,5%, ο οποίος θα ανέλθει στο 6% ή 6,5%, ενώ η πλειοψηφία των βασικών καταναλωτικών αγαθών θα βρεθεί από το 11% στο 13%.
Ταυτόχρονα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει στο υπουργείο Οικονομικών ότι το 2011 θα υπάρξει και νέα αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στις βενζίνες σε συνδυασμό με την εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Δεδομένες, εξάλλου, πρέπει να θεωρούνται και οι νέες επιβαρύνσεις στα καπνά, πάντα με τη δικαιολογία της αντικαπνιστικής εκστρατείας.
Φορολογικός «Καλλικράτης»
Τα ανωτέρω εξάλλου μέτρα όπως επίσης και η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου μέσω της εφαρμογής του φορολογικού «Καλλικράτη» («Ν», φ. 3/11/2010, σελ. 1) θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο-«σκούπα» το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το νέο προϋπολογισμού του 2011.
Στο ίδιο εξάλλου νομοσχέδιο θα περιληφθεί και η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων (Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ), ο οποίος από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα πέσει στο 20% από 24% που είναι σήμερα.
Επίσης, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να αυξήσει το φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές από 0,15% που είναι σήμερα στο 0,3%, αφού προσανατολίζεται στην αναβολή του φόρου υπεραξίας κατά την πώληση μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις από τις αρχές του νέου έτους στα κέρδη που προκύπτουν από την πώληση μετοχών σε διάστημα εντός τριών μηνών από την αγορά τους ο φόρος υπεραξίας θα είναι 20%, εάν η πώληση γίνει σε διάστημα από τρεις έως και δώδεκα μήνες 10%, ενώ για πωλήσεις άνω των δώδεκα μηνών δεν θα επιβαλλόταν φόρος υπεραξίας, αλλά φόρος πωλήσεων 0,15%.
Δαπάνες - ΔΕΚΟ
Η κυβέρνηση αναμένεται να προβάλει σθεναρές αντιστάσεις στην τυχόν επίμονη απαίτηση της τρόικας για αύξηση οποιουδήποτε φόρου ή επιβολή νέων, προβάλλοντας ως αντεπιχείρημα την περαιτέρω περιστολή των δαπανών
Ετσι, σε πρώτη φάση, το νέο «πακέτο» που θα παρουσιάσει θα περιλαμβάνει περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και δραστική περικοπή όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Δεδομένες βέβαια πρέπει να θεωρούνται οι δραστικές περικοπές στις ΔΕΚΟ, όσον αφορά στα επιδόματα, στις υπερωρίες και στις αποζημιώσεις για εκτός έδρας.
Οι καταργήσεις ΔΕΚΟ
Δεν αποκλείεται μάλιστα χιλιάδες εργαζόμενοι σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ, αλλά και σε Οργανισμούς με τεράστια ελλείμματα, που ταυτοχρόνως έχουν χάσει τον κοινωνικό χαρακτήρα για τον οποίο συστάθηκαν, να μην έχουν καν το δικαίωμα μετάταξης από τη στιγμή που θα καταργηθούν.
Μπορεί το επόμενο και μεγαλύτερο «χτύπημα» να δεχθούν οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όσοι εργάζονται σήμερα στο στενό δημόσιο τομέα δεν θα υποστούν νέες μειώσεις στις αποδοχές τους από το επόμενο έτος.
Ενιαίο μισθολόγιο
Αυτό θα επιτευχθεί με έμμεσο τρόπο μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην κατάργηση τουλάχιστον 200 επιδομάτων και ειδικών παροχών, που απολαμβάνει σήμερα η πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Τα μόνα επιδόματα που έχει αποφασίσει να διατηρήσει η κυβέρνηση είναι το οικογενειακό και θέσης, γεγονός το οποίο μεταφράζεται ότι οι αποδοχές όλων των υπαλλήλων στο Δημόσιο θα μειωθούν επιπλέον 10%.
Τράπεζες
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα πρέπει εξάλλου σύντομα να ανοίξει και τα «χαρτιά» του προκειμένου να αποκαλύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι στο τραπεζικό σκηνικό.
Ηδη οι καθυστερήσεις είναι σημαντικές και στον τομέα αυτό, παρά τις παροτρύνσεις τόσο της τρόικας όσο και τις πιο πρόσφατες του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, όμως και στο θέμα αυτό η κυβέρνηση έχει προτιμήσει ο χρόνος τον ανακοινώσεων να είναι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών.
«Κλειδί εξελίξεων»
Σε κάθε περίπτωση εξάλλου «κλειδί» για τις εξελίξεις είναι το μέλλον των κρατικών τραπεζών, αφού από τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση όσον αφορά στα «πακέτα» που κατέχει σε αυτές θα δρομολογηθούν και οι αλλαγές στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.
Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι το οικονομικό επιτελείο έχει εδώ και αρκετό διάστημα στα χέρια του τη μελέτη των συμβούλων αποκρατικοποίησης, η οποία περιλαμβάνει επτά εναλλακτικά σενάρια - συνδυασμούς για τις συμμαχίες ή συνέργειες που μπορούν να γίνουν στην τραπεζική σκακιέρα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου