11/11/10

Επιτόκια-ρεκόρ στη δημοπρασία πορτογαλικών & των ιρλανδικών ομολόγων


Στην άντληση 1,242 δισ.ευρώ προχώρησε η Πορτογαλία μέσω δημοπρασίας 6ετών και 10ετών ομολόγων, όμως με επιτόκια-ρεκόρ, από τη δημιουργία της ευρωζώνης, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Πορτογαλίας (IGCP).

Μέσω αυτής της διπλής έκδοσης η Πορτογαλία σχεδίαζε να αντλήσει ποσό μεταξύ 750 εκ. ευρώ και 1,25 δισ. ευρώ.

Το πορτογαλικό δημόσιο διέθεσε 686 εκ. ευρώ σε τίτλους λήξης το 2020 με επιτόκιο 6,806% έναντι 6,242% αντίστοιχης έκδοσης της 22ας Σεπτεμβρίου. Η υπερκάλυψη ήταν 2,1 φορές του ζητούμενου ποσού, αλλά συνολικά χαμηλότερη έναντι της δημοπρασίας του Σεπτεμβρίου.

Τα εξαετή ομόλογα διατέθηκαν με επιτόκιο 6,156% έναντι 4,371% αντίστοιχης έκδοσης του Αυγούστου και η υπερκάλυψη του ποσού ανήλθε σε 2,3 φορές.

Σε επίπεδα ρεκόρ το spread των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων

Tην ίδια ώρα συνεχίζεται για 12η ημέρα η πτώση της τιμής των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων, καθώς ο οίκος εκκαθάρισης πράξεων επί ομολόγων LCH Clearnet Ltd. ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη θα αυξήσει τα περιθώρια για θέσεις επί ιρλανδικού κρατικού χρέους, η απόδοση του οποίου σημειώνει κατακόρυφη άνοδο.

Οι δεκαετείς τίτλοι της Ιρλανδίας, μεταδίδει η οικονομική υπηρεσία Bloomberg, σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση τους για τουλάχιστον την τελευταία τριετία, διευρύνοντας την επιτοκιακή ψαλίδα με τους αντίστοιχους γερμανικούς (spread) σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο οίκος LCH, ο δεύτερος μεγαλύτερος οίκος εκκαθάρισης συναλλαγών τίτλων σταθερής απόδοσης παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι θα ζητά εφεξής ένα επιπρόσθετο περιθώριο 15% επί της καθαρής κεφαλαιακής έκθεσης των επενδυτών.

«Η ανακοίνωση του LCH Clearnet βρίσκεται πίσω από την αδυναμία που εμφανίζουν τα ιρλανδικά ομόλογα, σήμερα» σημείωσε μιλώντας στο Bloomberg ο Ντέιβιντ Σνάουτς, στέλεχος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank AG, στο Λονδίνο.

Η απόδοση του δεκαετούς ιρλανδικού ομολόγου αυξήθηκε 29 μονάδες βάσης, στο επίπεδο του 8,38%. Η επιτοκιακή ψαλίδα μεταξύ πορτογαλικών και γερμανικών δεκαετών τίτλων έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 571 μονάδων βάσης ή 5,71%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: