14/11/10

Οι καθυστερήσεις της Ε.Ε. προκαλούν μια μικρή ανησυχία σε Ο.Α. και Aegean


Προβληματισμός επικρατεί στα επιτελεία των δύο ελληνικών αεροπορικών εταιρειών σχετικά με την επικείμενη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την έγκριση ή μη της συγχώνευσης των παλαιών ανταγωνιστριών. Παρά το γεγονός ότι κύκλοι και των δύο πλευρών δηλώνουν αισιόδοξοι, το γεγονός ότι η Ε. Ε. μετέθεσε κατά ένα μήνα (για τις 12 Ιανουαρίου 2011) την ανακοίνωση της απόφασης καταδεικνύει ότι η Κομισιόν «βλέπει» εμπόδια. Την ίδια στιγμή πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια με τις οποίες σύγκρινε την, πολύπλοκη όπως τη χαρακτήρισε, υπόθεση Olympic Air - Aegean Airlines με αυτήν της συγχώνευσης Air Lingus - Ryanair, η οποία δεν έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκαλεί ανησυχία στην εγχώρια αγορά.

Στελέχη και των δύο εταιρειών έχουν κατά καιρούς καταστήσει σαφές με δηλώσεις τους ότι η βιωσιμότητά τους, ως ανεξάρτητων αερομεταφορέων, είναι σχεδόν απίθανη σε μια αγορά με το μέγεθος της ελληνικής. Περισσότερες αντοχές φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, ότι επιδεικνύει η Aegean Airlines, η οποία μπορεί να βασιστεί στα ταμειακά της διαθέσιμα σε περίπτωση που η συγχώνευση δεν εγκριθεί.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία κίνησης του 8μήνου των δύο αεροπορικών εταιρειών δείχνουν ότι οι πληρότητές τους κυμαίνονται στο 65,2% για την Olympic Air και στο 67% για την Aegean Airlines. Συνολικά διακινήθηκαν με την Aegean Airlines 3,9 εκατ. επιβάτες και 3,012 εκατ. επιβάτες με την Olympic Air. Η Aegean εμφανίζει μείωση στην επιβατική κίνηση κατά 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ενώ συγκριτικά στοιχεία για την Olympic Air δεν υπάρχουν καθώς δεν λειτουργούσε τότε.

Αναλυτικά οι δύο εταιρείες εμφάνισαν τις καλύτερες πληρότητες κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όπως ήταν αναμενόμενο, σε χαμηλότερα όμως επίπεδα από την προηγούμενη χρονιά (για την Aegean που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία). Η Aegean Airlines μετέφερε 595.000 επιβάτες τον Ιούλιο του 2010 (μειωμένοι κατά 8,7%) με δείκτη πληρότητας 78,1%. Αντιστοίχως τον ίδιο μήνα «πέταξαν» με την Olympic Air 428.400 επιβάτες, με δείκτη πληρότητας 72,6%. Στο 79% και το 73,2% διαμορφώθηκαν οι πληρότητες για Aegean Airlines και Olympic Air αντίστοιχα τον περασμένο Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: