6/11/10

Φορολογικό νομοσχέδιο-σκούπα προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για την τόνωση των εσόδων


Τις τελευταίες πινελιές στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί σε δέκα μέρες στην τρόικα βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ανακατατάξεις συντελεστών ΦΠΑ, αύξηση στις τιμές των τσιγάρων, αναστολή του φόρου υπεραξίας στο Χ.Α., αναδιάρθρωση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών, μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να ενταχθούν διατάξεις που θα προβλέπουν νέες μειώσεις επιδομάτων στον δημόσιο τομέα.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετρά τις ζημίες του 2010 που θα μεταφερθούν και στο επόμενο έτος και διαπιστώνει ότι χρειάζονται πολλά περισσότερα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για μικρότερη μείωση του ελλείμματος το 2011 από όσο προβλέπει το μνημόνιο, εξαιτίας αφενός της αύξησης του ελλείμματος το 2009, της υστέρησης στα δημόσια έσοδα το 2010 αλλά και της μεγαλύτερης ύφεσης στην οικονομία το 2011. Τα γεγονότα αυτά θα οδηγήσουν σε νέες διαπραγματεύσεις και κατά συνέπεια σε νέα μέτρα που θα πλήξουν και πάλι την κατανάλωση και τους φορολογούμενους.

Οσον αφορά τις αλλαγές που θα επέλθουν στους συντελεστές ΦΠΑ, πέραν της έγκρισης της τρόικας η ελληνική κυβέρνηση αναμένει και το «πράσινο» φως από την Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει:

1. Την αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 12% ή 13% που θα συμπαρασύρει και τον πολύ χαμηλό συντελεστή στο 6% ή 6,5% από 5,5%.

Από τον χαμηλό συντελεστή, που θα διαμορφωθεί στο 12% ή 13% όπως αναφέρεται και παραπάνω, θα μεταφερθούν στον πολύ χαμηλό συντελεστή είδη πρώτη ανάγκης όπως για παράδειγμα το γάλα και το ψωμί. Επίσης στον πολύ χαμηλό συντελεστή θα μεταφερθούν πιθανόν και τα φάρμακα ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ανοιχτό παραμένει το θέμα με τους συντελεστές ΦΠΑ στον κλάδο του τουρισμού. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει τις ανωτέρω ανακατατάξεις προκειμένου να αποφύγει τη μαζική μετάταξη προϊόντων στον κανονικό συντελεστή 23% (όπως προβλέπει και το μνημόνιο), ώστε να μην υπάρξει έντονη επίπτωση στις τιμές και στην ανταγωνιστικότητα συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Οι παραπάνω περιγραφείσες ανακατατάξεις εκτιμάται ότι θα αποδώσουν πρόσθετα έσοδα λιγότερα του ενός δισ. ευρώ. Οπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, «στον βαθμό που οι μεταβολές στο καθεστώς ΦΠΑ των προϊόντων εμπίπτουν σε περιορισμούς της κοινοτικής νομοθεσίας (Οδηγία ΦΠΑ), το μέτρο αυτό θα οριστικοποιηθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Η οριστική απάντηση της Κομισιόν για το θέμα αυτό θα έχει δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

2. Νέες αυξήσεις στα τσιγάρα. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε νέα αύξηση των τιμών στα τσιγάρα καθώς διαπιστώνει ότι, παρά τις τρεις απανωτές αναπροσαρμογές των συντελεστών των ειδικών φόρων κατανάλωσης, οι εισπράξεις του Δημοσίου από αυτήν την πηγή φορολόγησης δεν έχουν αυξηθεί στα επιθυμητά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο εξετάζουν την αύξηση του ποσοστού του πάγιου φόρου, που αποτελεί τμήμα του συνολικού επιβαλλόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει με αυξήσεις μεγαλύτερες τις τιμές των «φθηνών» τσιγάρων και με μικρότερες αυξήσεις τα πιο «ακριβά» τσιγάρα οδηγώντας σε κλείσιμο της «ψαλίδας» των τιμών μεταξύ φθηνών και ακριβών τσιγάρων.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει φέτος πρόσθετα έσοδα ύψους 1,13 δισ. ευρώ, από τις τρεις αλλεπάλληλες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Ομως, από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο, τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία του κράτους από τη φορολογία στα προϊόντα καπνού ήταν αυξημένα μόλις κατά 180 εκατ. ευρώ.

3. Αναβάλλεται η αύξηση του φόρου υπεραξίας στο Χρηματιστήριο.

Ο νόμος στον οποίο θα γίνουν αλλαγές προέβλεπε τη φορολόγηση της υπεραξίας από την 1-1-2011 με 20% στα κέρδη από μετοχές που προκύπτουν από πώλησή τους σε διάστημα εντός τριών μηνών από την αγορά τους. Για κέρδη που προκύπτουν από την πώληση των μετοχών σε διάστημα πάνω από τρεις και έως 12 μήνες από την αγορά τους, ο φόρος υπεραξίας θα ήταν 10% ενώ για πάνω από δώδεκα μήνες, δεν θα επιβαλλόταν φόρος υπεραξίας, αλλά φόρος πωλήσεων 0,15%. Οι έντονες αντιδράσεις των εμπλεκομένων οδηγούν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην αναστολή του νόμου μέχρι τον Ιανουάριο του 2012. Πάντως ενδέχεται να αυξηθεί ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στο 0,3% από 0,15% που είναι σήμερα.

4. Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 2011.

Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων (Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ) θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Νοεμβρίου. Ο συντελεστής στα αδιανέμητα κέρδη θα μειωθεί από την 1-1-2001 στο 20% από 24% που είναι σήμερα. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου δεν προτίθεται παρά τις έντονες αντιδράσεις της αγοράς να προχωρήσει σε αλλαγές στο συντελεστή των διανεμόμενων κερδών που ανέρχεται στο 40%.

Αναδιάρθρωση των εφοριών
Στην πλήρη αναδιοργάνωση της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών προχωρά στις αρχές του έτους η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει το κλείσιμο 100 εφοριών της περιφέρειας. Τις προηγούμενες μέρες, παρουσιάστηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου από ιδιωτική εταιρεία, που το είχε αναλάβει, το έργο της καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της παρουσίασης του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών (του υπουργείου Οικονομικών) άλλων χωρών της Ε.Ε. Οπως αποδείχθηκε, η χώρα μας ακολουθεί την ίδια δομή με τις χώρες της Ε.Ε., ωστόσο δεν λειτουργούν σωστά ή αλλιώς αποδοτικά για το ελληνικό Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται αρχικώς η αναδιάρθωση της διεύθυνσης ελέγχου, η οποία θα αποτελείται πλέον από τα εξής τμήματα:

– Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου φυσικών προσώπων.

– Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου και επανελέγχου νομικών προσώπων και μεγάλων επιχειρήσεων.

– Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) και offshore επιχειρήσεων.

– Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου ηλεκτρονικού εμπορίου ποινών.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς εκπονεί σχέδιο για την κατάργηση 100 εφοριών στην περιφέρεια. Από τις 300 εφορίες που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα μείνουν 200. Οι 100 εφορίες που θα καταργηθούν είναι μικρές ΔΟΥ, που υπολειτουργούν και οι υπάλληλοί τους θα μετακινηθούν σε μεγαλύτερες εφορίες ή σε ΔΟΥ που θα συγχωνευθούν. Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να βελτιώσει την απόδοση των φορολογικών υπηρεσιών με αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους.

Η φιλοσοφία τής εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του υπουργείου είναι η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, η δημιουργία εφοριών τύπου ΚΕΠ. Τομή στην αναδιάρθρωση των εφοριών θα αποτελέσει η κατάργηση της διεύθυνσης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: