14/11/10

Περιβαλλοντικά θέματα για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη


Στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αναφέρθηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, που δόθηκε μετά το πέρας της επίσκεψης εργασίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Σόφια και τις συνομιλίες των δύο ανδρών για την ενεργειακή, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών.

"Αν έχετε πρόσθετες ερωτήσεις σχετικά με θέματα που παραλείψαμε… Αναφορικά με τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, εγώ δήλωσα για άλλη μια φορά την θέση μας. Επειδή και ο πληθυσμός εκεί αλλά, κατά την άποψη μου, και οι ειδικοί (εκτιμούν) ότι αυτό (το σχέδιο) θα διαταράξει την οικολογική ισορροπία, αλλά είναι και επικίνδυνο για το βουλγαρικό τουρισμό. Εγώ ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Πούτιν, που γι' αυτό το θέμα υπάρχει πλήρη κατανόηση προς όφελος μας. Αλλά, θα επαναλάβω, εκεί διενεργείται περιβαλλοντολογική μελέτη του έργου και ας αφήσουμε τους ειδικούς να πούνε την τελική λέξη τους" δήλωσε.

Με αυτόν τον τρόπο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έκλεισε την ενημέρωση του στην συνέντευξη, μετά την υπογραφή της ιδρυτικής συμφωνίας και του καταστατικού της μεικτής εταιρίας, η οποία θα προγραμματίσει, θα κατασκευάσει και θα εκμεταλλεύεται το βουλγαρικό τμήμα του διεθνούς αγωγού από αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες της Βουλγαρίας και της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν δεν έκανε κανένα σχόλιο για το σχέδιο Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Επίσης, ο Ρώσος πρωθυπουργός, χαρακτήρισε "πολύ σημαντικό βήμα σε ένα έργο πανευρωπαϊκής σημασίας" την υπογραφή των διμερών συμφωνιών, που ανάβουν "πράσινο φως" για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού και πρόσθεσε ότι από τη λειτουργία του η Βουλγαρία θα κερδίζει δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο μόνο από τα τέλη διέλευσης του ρωσικού μεθανίου, όπως επισήμανε ο κ. Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: