3/4/11
Όπως είπαμε στο 10,6% του ΑΕΠ έκλεισε τελικά το έλλειμμα του 2010
Σημαντική επιδείνωση που ξεπερνάει τα 440 εκατ. ευρώ κατέγραψε εντός μόλις 15 ημερών το υπουργείο Οικονομικών για τις περυσινές υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Η εξέλιξη αυτή εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το γιατί τελικά το έλλειμμα του 2010 αναθεωρείται επί τα χείρω. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περυσινό έλλειμμα υπολογίστηκε από την ΕΛΣΤΑΤ στα επίπεδα των 24,6 δισ. ευρώ ή στην περιοχή του 10,6% του ΑΕΠ, από 22 δισ. ευρώ που ήταν ο προηγούμενος στόχος (9,5% του ΑΕΠ). Τα τελικά στοιχεία έχουν αποσταλεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) και η τελευταία αναμένεται να τα ανακοινώσει στις 26 Απριλίου.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το περυσινό έλλειμμα διαμορφώνεται στο 10,6% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα τριών βασικών παραγόντων. Του δημοσιονομικού αποτελέσματος των ασφαλιστικών ταμείων, των υψηλότερων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης και της μεγαλύτερης του αναμενόμενου ύφεσης που καταγράφηκε το 2010.
Δεν είναι τυχαίο ότι, στα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για τη γενική κυβέρνηση, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στα οικονομικά δεδομένα των ασφαλιστικών ταμείων. Οι περυσινές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν μέσα σε 15 μέρες (που ήταν η προηγούμενη σχετική ανακοίνωση) κατά 388 εκατ. ευρώ. Ανοδικά αναθεωρήθηκαν και οι υποχρεώσεις των δήμων στο ίδιο διάστημα (κατά 14 εκατ. ευρώ), αλλά και των νομικών προσώπων (κατά 38 εκατ. ευρώ). Δεν αποκλείεται, όμως, η κατάσταση να συνεχίσει να επιδεινώνεται, αφού ακόμα και τον Φεβρουάριο του 2011 ο ένας στους τέσσερις φορείς της γενικής κυβέρνησης (25%) δεν είχε αποστείλει τα οικονομικά του στοιχεία. Από το σύνολο των 937 φορέων της γενικής κυβέρνησης, οι 234 φορείς δεν ενημέρωσαν για τα οικονομικά τους αποτελέσματα τον Φεβρουάριο του 2011. Οι φορείς αυτοί, εάν δεν συμμορφωθούν, κινδυνεύουν να χάσουν την επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εφόσον δεν αποστείλουν τα οικονομικά του στοιχεία έως τις 12 Απριλίου, τότε βάσει νόμου, το υπουργείο Οικονομικών έχει το δικαίωμα να μη δώσει έγκριση στην εκταμίευση των επιχορηγήσεών τους και ταυτόχρονα να επιβάλει πρόστιμο στον πρόεδρο του κάθε φορέα ίσο με το ημερομίσθιό του.
Το ζητούμενο είναι εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τον νόμο για να πιέσει τους φορείς να δώσουν τα στοιχεία τους και να σταματήσουν οι αρνητικές εκπλήξεις με το ύψος του ελλείμματος. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο που προβλέπει τις παραπάνω ποινές για όσους φορείς δεν συμμορφώνονται και στο τέλος της εβδομάδας έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των φορέων αυτών.
Είναι ένα σαφές «μήνυμα» προς τις διοικήσεις τους ότι η πρόθεση είναι να επιβληθούν κυρώσεις. Στους φορείς αυτούς που κινδυνεύουν, περιλαμβάνονται και «μεγάλα ονόματα» όπως η ΕΡΤ, το ΑΠΕ, ο ΟΣΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η ΚΕΔ, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο, ο ΕΟΦ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κ.λπ.
Πέραν αυτών, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες και τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους για τον Ιανουάριο του 2011. Φορείς της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία και νομικά πρόσωπα), μαζί με τα υπουργεία και τις περιφέρειες, όφειλαν τον πρώτο μήνα σε τρίτους το ποσό των 4,64 δισ. ευρώ.
Τον περυσινό Δεκέμβριο το αντίστοιχο ποσό ήταν 5,82 δισ. ευρώ. Η πτώση αυτή από μήνα σε μήνα οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, στο ότι εξοφλήθηκε σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους και, δεύτερον, ότι μηδενίστηκαν φέτος τον Ιανουάριο οι υποχρεώσεις του υπουργείου Εξωτερικών από 223 εκατ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2010.
Πτώση καταγράφηκε και στα χρέη των δήμων και των νομικών προσώπων. Αντιθέτως, αύξηση σημειώθηκε στις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που στον πρώτο μήνα του έτους ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, από 1,9 δισ. ευρώ που ήταν τον τελευταίο μήνα του 2010.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου