4/11/10
Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2011» Υποχωρεί η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα
Παρά της περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης κατά τον τελευταίο χρόνο για πρωτοβουλίες που θα κινητροδοτούσαν την διευκόλυνση και τη διεύρυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που έρχεται από την Ουάσινγκτον δημιουργεί μάλλον προβληματισμό παρά ικανοποίηση για τα βήματα που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή.
Η έκθεση που έχει τίτλο «Doing Business» και κάθε χρόνο εξετάζει την πρόοδο που έχει κάνει κάθε μία από 183 οικονομίες παγκοσμίως στον τομέα της επιχειρηματικότητας, επιφύλασσε για την Ελλάδα μία εξόχως αρνητική κατάταξη τόσο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κατέχουμε αρνητική πρωτιά, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να εμφανίζονται περισσότερο ελκυστικές για να επενδύσει κάποιος ανοίγοντας μία μικρή ή μεσαία επιχείρηση. Υπάρχουν 9 συγκεκριμένα κριτήρια βάση των οποίων η ετήσια έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας κατατάσσει την εκάστοτε οικονομία στη αντίστοιχη βαθμίδα του παγκόσμιου δείκτη επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για κριτήρια, τα οποία αφορούν από τα μέτρα που έχει λάβει ένα κράτος για την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στη διαδικασία έναρξης μίας επιχείρησης μέχρι ακόμα το κατά πόσον το φορολογικό περιβάλλον μίας χώρας είναι ευνοϊκό για τον εκάστοτε- μικρομεσαίο κατά κύριο λόγο- επιχειρηματία να δραστηριοποιηθεί σε αυτήν. Ποια είναι, λοιπόν, σε γενικές γραμμές τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης για τη χώρα μας;
* Η Ελλάδα, όπως διαπιστώνεται, έχει κάνει ελάχιστα βήματα τα τελευταία πέντε χρόνια, για να διευκολύνει τις συνθήκες επιχειρηματικότητας. Πολύ λιγότερα βήματα, σίγουρα, σε σχέση με την Τουρκία, τη Βουλγαρία ή τη FYROM, οι οποίες στον αντίστοιχο πίνακα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
* Τον τελευταίο, μόλις, χρόνο η Ελλάδα υποχώρησε κατά 12 ολόκληρες θέσεις (από τη θέση 97 που βρισκόταν στην αντίστοιχη έκθεση του 2010, πέφτει φέτος στη θέση 109) στην παγκόσμια κατάταξη ανάμεσα στις υπόλοιπες 182 οικονομίες με κριτήριο τον δείκτη επιχειρηματικότητας, που διαμορφώνεται από το συνολικότερο ευνοϊκό περιβάλλον για να ανοίξει και να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μία μικρή και μεσαία επιχείρηση. Η Ελλάδα, φέτος, με τη θέση 109 βρίσκεται κάτω ακόμα από την Γουατεμάλα, την Αιθιοπία, την Παραγουάη, το Μπανγκλαντές και την Υεμένη. Ούτε λόγος βέβαια για την απόσταση που μας χωρίζει από τις γειτονικές χώρες της βαλκανικής χερσονήσου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Γεωργία βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας διαβάθμισης και κατατάσσεται στην 12η θέση, η Κύπρος στην 37η θέση, η Βουλγαρία στην 51η θέση, η Τουρκία στην 65η θέση. Κάτω από μας βρίσκονται χώρες, όπως η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Λίβανο, το Μαρόκο και το Κόσσοβο, οι οποίες δεν φαίνεται να είναι πιο ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα στο ζήτημα της ελκυστικότητας για τις επιχειρήσεις. Προς το παρόν τουλάχιστον, γιατί για το μέλλον δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι…
Στην κατάταξη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση με μεγάλη διαφορά από την Ιταλία, η οποία βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης με γενικό κριτήριο τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντάει η φιλοδοξία οποιουδήποτε θελήσει να κάνει ένα επιχειρηματικό άνοιγμα στις χώρες αυτές. Την πρώτη θέση από πλευράς ευκολίας να ανοίξει κάποιος τη δική του επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθεί η Δανία, η Ιρλανδία και η Φιλανδία. Η Κύπρος βρίσκεται περίπου στη μέση της ευρωπαϊκής κατάταξης καταλαμβάνοντας την 15η θέση μεταξύ των κρατών- μελών της Ε.Ε.
* Η Ελλάδα καταλαμβάνει και πάλι την τελευταία θέση με κριτήριο είτε τη γραφειοκρατία είτε το κόστος που συναντάει ένας επιχειρηματίας που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας.
* Αρνητικά καταγράφεται για την χώρα μας και η αύξηση του φόρου, που έκανε η κυβέρνηση στην μεταβίβαση ακινήτων αφού αυτή επιβαρύνει αναπόφευκτα το κόστος οποιασδήποτε επένδυσης με δεδομένο η μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας είναι κάτι πολύ σύνηθες. Η αναποτελεσματικότητα των φόρων σε συνδυασμό με τα αυξημένα γραφειοκρατικά εμπόδια λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση τόσο επενδυτικών όσο και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα.
Αν βγαίνει ένα συμπέρασμα σε ότι αφορά τη χώρα μας από την Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το δείκτη επιχειρηματικότητας, είναι ότι μάλλον κάθε χρόνο η Ελλάδα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Πριν από πολλά χρόνια έχοντας ξεκινήσει από την θέση 60, σταδιακά χρόνο με το χρόνο κατρακυλούμε ολοένα και περισσότερο στην αρνητική παγκόσμια κατάταξη. Παρακολουθώντας μάλιστα διαχρονικά τη θέση της Ελλάδας στη σχετική κατάταξη της έκθεσης «Doing Bossiness» είναι φανερό ότι είμαστε πάντα οι χειρότεροι της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι ενδεικτικό μόνο του γεγονότος ότι κάθε χρονιά η γραφειοκρατία και τα εμπόδια που εγείρονται στη χώρα μας γιγαντώνονται. Αλλά είναι άλλο ένα στοιχείο δηλωτικό του πώς λειτουργεί το κράτος και η οικονομία μας όλο αυτά τα χρόνια. Μέσα σε ένα πλαίσιο εχθρικό για νέες επενδύσεις, για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, για καινοτομία και ανάπτυξη. Παρά τις μεγαλόστομες δεσμεύσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, η Ελλάδα χρόνο με το χρόνο γίνεται ανταγωνιστική μόνο ως προς τις αναπτυσσόμενες και όχι τις αναπτυγμένες χώρες. Αυτές, δυστυχώς, έχουν φύγει ήδη πολύ μπροστά για να τις προστάσουμε πλέον με τον συνήθη βηματισμό μας των τελευταίων ετών, όπου έχουμε συνηθίσει να κάνουμε ένα βήμα μπρος αλλά να πηγαίνουμε όμως δύο ή τρία βήματα πίσω κάθε φορά…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου