1/11/10

Τράπεζα της Ελλάδος:Νέα άνοδος στο έλλειμμα το 2010 και το 2011. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση


Πρόσθετη άνοδο του ποσοστιαίου ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2010 και του 2011 προκαλεί η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ και αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση μετά την αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος που ανακοινώνει η Eurostat στα μέσα Νοεμβρίου, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στα μέσα Νοεμβρίου η Eurostat θα ανακοινώσει το ύψος του ελλείμματος της περιόδου 2006-2009 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το έλλειμμα του 2009 θα κινείται στο 15,5% ασκώντας πιέσεις και στους προϋπολογισμούς των ετών 2010 και 2011, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή, για να καλυφθεί η διαφορά, από τους στόχους του μνημονίου.

Όπως παρατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος, για το 2009 το έλλειμμα, λόγω της μείωσης του ΑΕΠ και χωρίς την αναθεώρηση της Eurostat, διαμορφώνεται στο 13,9%, από 13,6% του ΑΕΠ. Ο στόχος για το έλλειμμα του 2010 αναπροσαρμόζεται σε 8%, από το 7,8% και για το 2011, ο στόχος του προσχεδίου του Προϋπολογισμού να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,0% του ΑΕΠ αντιστοιχεί πλέον στο 7,2% του αναθεωρημένου ΑΕΠ.

Παράλληλα, η ΤτΕ σημειώνει ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, θα επηρεάσει και τους στόχους του 2010 και του 2011, ενώ καταγράφει άλλη μια πηγή αβεβαιότητας ως προς το ύψος του ελλείμματος του 2010, εκφράζοντας αμφιβολία, αν τα ασφαλιστικά ταμεία, θα παρουσιάσουν φέτος πλεόνασμα, όπως προβλέπει το προσχέδιο.

Ακόμη, το έλλειμμα θα αυξηθεί περαιτέρω ως ποσοστό του ΑΕΠ, από την πιθανότητα μεγαλύτερης ύφεσης το 2011, δεδομένου ότι το μνημόνιο αρχικά προέβλεπε ύφεση -2,6% και ο υπουργός Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, από την Κύπρο, δεν απέκλεισε η συρρίκνωση του ΑΕΠ να φτάσει και στο -3%.

Με τα δεδομένα αυτά, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, αν η τρόικα επιμείνει στην επίτευξη των ποσοτικών στόχων που έχουν διατυπωθεί στο μνημόνιο. Στα μέσα του μήνα, επανέρχεται το κλιμάκιο για τον έλεγχο των οικονομικών μας πεπραγμένων, υποδεικνύοντας παράλληλα μέτρα και διατυπώνοντας την ετυμηγορία, για την τρίτη δόση του δανείου που είναι προγραμματισμένη να καταβληθεί εντός του Νοεμβρίου.

Η αναθεώρηση πιέζει

Οι παράγοντες που οδηγούν το έλλειμμα προς τα πάνω, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι:

- Η αναθεώρηση του ονομαστικού ΑΕΠ των τελευταίων ετών προς τα κάτω. Ήδη το ονομαστικό ΑΕΠ του 2009 είναι πλέον χαμηλότερο κατά 1,9% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση και ο λόγος ελλείμματος/ΑΕΠ για το έτος αυτό, που ήταν 13,6%, φθάνει κατ' αρχάς στο 13,9% του ΑΕΠ.

- Αναθεωρήθηκε προς τα άνω το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του 2009, ύστερα από δύο αλλαγές: (α) τη συμπερίληψη στον τομέα της γενικής κυβέρνησης ορισμένων ελλειμματικών δημόσιων επιχειρήσεων, κυρίως του τομέα των συγκοινωνιών και της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που προηγουμένως εθεωρείτο ότι βάσει των ορισμών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών δεν ανήκαν στη "γενική κυβέρνηση", και (β) την επανεκτίμηση, βάσει στοιχείων ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ, του αποτελέσματος των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), που ανήκουν στον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Οι αλλαγές αυτές προσαυξάνουν αισθητά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του έτους 2009.

Οι επιπτώσεις της αναθεώρησης

Στο πλαίσιο αυτό, αναθεωρείται προς τα πάνω και ο λόγος ελλείμματος/ΑΕΠ του έτους 2009. Για το 2010 τα νέα αυτά δεδομένα, όπως σημειώνει η ΤτΕ, συνεπάγονται τα εξής:

1. Και μόνο η αναθεώρηση του ΑΕΠ σημαίνει ότι ο στόχος για το έλλειμμα το 2010 αντιστοιχεί πλέον σε 8,0% του ΑΕΠ (και όχι σε 7,8% του ΑΕΠ που ήταν προηγουμένως.

2. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα προσαυξηθεί μεν από το έλλειμμα των δημόσιων επιχειρήσεων και άλλων φορέων που προστέθηκαν στον τομέα, αλλά θα παύσει να επιβαρύνεται από την κατάπτωση εγγυήσεων δανείων που έχουν συνάψει αυτές οι δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ η καταβολή των χρεολυσίων δεν περιλαμβάνεται στο έλλειμμα.

3. Ερωτηματικό αποτελεί όμως αν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είναι πλέον σε θέση να εμφανίσουν φέτος πλεόνασμα του ύψους που αναφέρεται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, λαμβανομένου υπόψη ότι πέρυσι εμφάνισαν τελικά μικρό έλλειμμα και όχι πλεόνασμα της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ όπως υπολογιζόταν προηγουμένως.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρώτες εκτιμήσεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί φέτος το έλλειμμα σε υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ, από το στόχο. Όσον αφορά στο 2011, ο στόχος του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 7,0% του ΑΕΠ αντιστοιχεί πλέον στο 7,2% του αναθεωρημένου ΑΕΠ.

Δυνατή η αποτροπή περαιτέρω αύξησης

Η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι είναι δυνατόν να αποτραπεί η διαμόρφωση του ελλείμματος σε υψηλότερο επίπεδο το 2011, καθώς η εφαρμογή του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εξυγίανση της λειτουργίας άλλων ελλειμματικών δημόσιων επιχειρήσεων αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των ελλειμμάτων τους, άρα και της επιβάρυνσης του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης. Επίσης θα εφαρμοστεί ο νόμος (3863/10) για το ασφαλιστικό σύστημα, που προβλέπει μέτρα που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τα οποία θα βελτιώσουν αισθητά το αποτέλεσμα των Ταμείων.

Απόκλιση

Αν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος για το 2011 θα ληφούν διορθωτικά μέτρα με έμφαση στη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ορισμένα προσωρινά μέτρα εξοικονόμησης δαπανών να αντικατασταθούν με μονίμου χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: