1/6/14

Δωράκι από τον Σόιμπλε στον HarryPotterΣαμαρά. Ζήτημα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ αν δεν γίνουν όσα λέει η τρόικα σε διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα.

Παρέμβαση για τις εξελίξεις ενόψει ανασχηματισμού και αναπροσαρμογής οικονομικής πολιτικής, πραγματοποίησε ο Γερμανός ΥΠ. ΟΙΚ. Β. Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν γίνουν όσα λέει η τρόικα και δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα δημοσιονομικά μέτρα, τότε τίθεται και πάλι θέμα παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει οριστικά και η κυβέρνηση εμμένει ταυτόχρονα στον προσανατοσμό της για φοροελαφρύνσης, όμως είναι σαφές ότι οι πιστωτές θέτουν σαφείς όρους για το πια θα είναι η επόμενη μέρα, τόσο σε πρόσωπα, όσο και στη μορφή της οικονομικής πολιτικής, για την οποία είναι προφανές ότι δεν εμπιστεύονται  πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς που θα παρεκκλίνουν των στόχων.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το διάστημα 2015-2016 θα εξαρτηθούν και τα «τεστ αντοχής» που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), απαντά το υπουργείο Οικονομικών κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα).
Νωρίτερα, εφ΄ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή δηλώσεις όπως του γερμανού υπουργού Οικονομικών για την ανάγκη και τρίτου πακέτου βοήθειας αλλά και της έκθεσης του ΔΝΤ που ζητά τη λήψη νέων μέτρων εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου τα όσα αναφέρει ο Γερμανός πολιτικός και οι αναλυτές του ταμείου «προσγειώνουν στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα» την κυβέρνηση την οποία κατηγορεί ότι «προσπαθεί να βρει νόθα στηρίγματα για να αποφύγει τις κάλπες και τη λαϊκή ετυμηγορία» με αφορμή τις κινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα).
Σύμφωνα με συνέντευξή του κ. Σόιμπλε στο γερμανικό Focus η χώρα μας πιθανότατα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης μικρότερο των 10 δισ. ευρώ. Όπως εκτιμά ο ίδιος το ελληνικό χρέος δεν θα φτάσει σε βιώσιμο επίπεδο πριν το 2022, επομένως η χώρα μας θα χρειαστεί περιορισμένη βοήθεια ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχίσει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της τρόικας.
«Στα τέλη του 2012 ψηφίσαμε το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τότε ήταν σαφές ότι θα διαρκούσε δύο χρόνια και ότι η Ελλάδα και μετά από αυτό δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές. Το χρέος τής Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της τρόικας, θα φτάσει το 2022 σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο. Γι' αυτό ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα μία φορά περιορισμένη βοήθεια. Προϋπόθεση θα ήταν βεβαίως να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ» δηλώνει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην έκδοση του περιοδικού Focus το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το ύψος του ποσού αυτής της βοήθειας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι «αυτό θα το δούμε όταν θα πρόκειται να ληφθεί μια απόφαση» και διευκρινίζει ότι «μάλλον θα πρόκειται για ένα σαφώς χαμηλότερο ποσό σε σχέση με τα δύο πρώτα προγράμματα- άρα μάλλον για ένα μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων».
Ο Γερμανός υπουργός επεσήμανε πως το νέο πακέτο θα συνοδεύεται με τον όρο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα, δήλωσε ότι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση χρειάζονται κατανόηση αλλά την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων εάν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Μόνο εάν τηρηθούν οι κοινοί κανόνες μπορεί να λειτουργήσει η νομισματική ένωση, είπε.
Σε ερώτηση πάντως κατά πόσο οι χώρες υπό κρίση μπορούν ακόμη να αντέξουν τις ριζικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Σόιμπλε απαντά: «Για τον ελληνικό λαό οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση, ακόμη και με δυσχέρειες, αυτό δεν αμφισβητείται. Γι αυτό θα πρέπει να έχουμε και πάρα πολλή κατανόηση. Αλλά αυτό δεν βοηθά σε κάτι: ο ελληνικός λαός πρέπει να περάσει αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία, εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Οι Έλληνες αποφασίζουν μόνοι τους για το μέλλον τους. Μια νομισματική ένωση όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: