27/6/14

Καψόνι στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Καψώνι κάνει η κυβέρνηση στους ήρωες των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατιωτικούς, πυροσβέστες, αστυνομικούς, λιμενικούς). Το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριζε ότι αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα (που θα αφορούσαν τον προϋπολογισμό του 2015) ώστε η κυβέρνηση να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που απαιτείται για την καταβολή εν ευθέτω χρόνο των αναδρομικών. Το απόγευμα «πηγή» του ίδιου υπουργείου ισχυριζόταν ότι θα επανεξεταστεί όλο το μισθολόγιο των στρατιωτικών με αφορμή τις αποφάσεις του ΣτΕ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα και αφού πρώτα υπάρξει συζήτηση και με το ΠΑΣΟΚ! (Δηλαδή ο Βενιζέλος θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει το πότε θα πάρουν αυτά που δικαιούνται οι στρατιωτικοί!)

Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ως απάντηση στο πιεστικό αίτημα βουλευτών της Ν.Δ. (Ηλ. Βλαχογιάννης, Δ. Τζαμτζής, Δ. Κυριαζίδης και Θ. Σολδάτος) να δεσμευτεί ότι θα έρθει τροπολογία ανάλογη με εκείνη για τα αναδρομικά των δικαστικών, που ψηφίστηκε από το πρώτο θερινό τμήμα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας (που πριν από τη συζήτηση είχε συνάντηση στο εντευκτήριο της Βουλής με τον κ. Τζαμτζή) έκανε γνωστό ότι «έπονται, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ρυθμίσεις που θα εναρμονίζονται με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι η απόφαση για τους ενστόλους εκδόθηκε εντός του 2014 και κυρίως λόγω της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-18 που θέτει ανώτατα δεσμευτικά όρια δαπανών. Κάτι που αντίθετα είχε προβλεφθεί για την αποκατάσταση του μισθολογίου των δικαστικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία -παρά τις ενστάσεις των «γαλάζιων» βουλευτών-, ψήφισε «παρών», όπως και το ΚΚΕ. Καταψήφισαν Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜ.ΑΡ.



Πονοκέφαλος

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, συνεχίζει να πονοκεφαλιάζει σχετικά με το τελικό ποσό που θα επιστρέψει σε δικαστές και στρατιωτικούς, οι οποίοι δικαιώθηκαν μετά τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν παράνομες τις περικοπές μισθών και συντάξεων από τον Αύγουστο του 2012. Επίσης, πονοκέφαλο προκαλεί και ο τρόπος επιστροφής των αναδρομικών και της επαναφοράς των μισθών και των συντάξεων στα προ του κοψίματος επίπεδα και, φυσικά, η πιθανή θετική έκβαση και άλλων προσφυγών (πανεπιστημιακών, διευθυντών ΕΣΥ και διπλωματών).

Για τους μεν δικαστές το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα επιστραφούν 169.000.000 ευρώ για αναδρομικά και για αυξήσεις μισθών (στα προ του κοψίματος επίπεδα) του 2014. Το ποσό αναμένεται να δοθεί εντός του τρέχοντος έτους -γιατί έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό-, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Για τους στρατιωτικούς, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει πρόσθετο κόστος για φέτος 620.000.000 ευρώ για αναδρομικά. Αναλυτικά, το ποσό προκύπτει ως εξής: για τα αναδρομικά φτάνει τα 420.000.000 ευρώ για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, τα 130.000.000 ευρώ για τους συνταξιούχους, ενώ πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλα 70.000.000 ευρώ από το «πάγωμα» των προαγωγών. Επιπλέον, η ετήσια δαπάνη για την επαναφορά των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 υπολογίζεται στα 300.000.000 ευρώ, αλλά αυτό είναι ένα ποσό που αφορά τα επόμενα έτη από το 2015 και μετά.

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιστραφούν τα 620.000.000 ευρώ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει τους στρατιωτικούς την επόμενη εβδομάδα και θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επιστροφή του ποσού. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο των διαπραγματεύσεων θα είναι και το εφάπαξ βοήθημα που έλαβαν οι στρατιωτικοί, το οποίο θα αφαιρεθεί από την απαίτησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: