25/6/14

Στο στόχαστρο όσοι «ξέχασαν» τις βεβαιώσεις!

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι που εξαναγκάζονται να υποβάλουν με επιφύλαξη τη φορολογική τους δήλωση, καθώς οι εργοδότες τους αρνούνται να στείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) στοιχεία για τους μισθούς και τους φόρους που κατέβαλαν το 2013!

Το ΣΔΟΕ και η ΓΓΠΣ, έπειτα από καταγγελίες, έχουν βάλει στο στόχαστρό τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες που ελέγχονται για το αν έχουν υποβάλει φόρο μισθωτών υπηρεσιών, καθώς η άρνησή τους να παρέχουν βεβαιώσεις αποδοχών στους εργαζομένους ενδέχεται να υποκρύπτει φοροδιαφυγή. Οι ελεγχόμενοι κινδυνεύουν με πρόστιμα από 1.000 έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση!
Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συμβουλεύουν όσους φορολογουμένους δεν δουν συμπληρωμένους τους κωδικούς του εντύπου Ε1 με τις αποδοχές που εισέπραξαν το 2013 και δεν μπορούν να παραλάβουν έγγραφη βεβαίωση από τον εργοδότη τους (για να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τα ποσά από μόνοι τους) να υποβάλουν φορολογική δήλωση με επιφύλαξή (ακόμα και μηδενική, αν δεν έχουν άλλα εισοδήματα) για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία τους και να υποβάλουν όσο περισσότερες αποδείξεις μπορούν. Και αυτό γιατί, αν πάρουν τη βεβαίωση αποδοχών μελλοντικά, θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική φορολογική δήλωση με τα ποσά αυτά χωρίς μπορούν να συνυποβάλουν αποδείξεις.

Οταν ο φορολογούμενος αμφιβάλλει σχετικά με την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, έχει δικαίωμα να υποβάλει φορολογική δήλωση με επιφύλαξη, η οποία πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Η νομοθεσία προβλέπει τα εξής: «Κάθε γενική ή αόριστη επιφύλαξη θεωρείται άκυρη και δεν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Ο γενικός γραμματέας δύναται να δεχθεί την επιφύλαξη και να διαγράψει το ποσό του φορολογητέου εισοδήματος, για το οποίο διατυπώθηκε η επιφύλαξη, εντός 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης».

Συμπερασματικά, εάν ο εργοδότης δεν υποβάλει τη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων ή αμοιβών, τότε, εφόσον έχετε έγγραφο βεβαίωσης αποδοχών, θα πρέπει να συμπληρώσετε τους κωδικούς της δήλωσης που αφορούν εισοδήματα και παρακράτηση φόρου (ή να τα διορθώσετε εάν έχουν προ συμπληρωθεί λανθασμένα). Εάν δεν έχετε ούτε γραπτή βεβαίωση αποδοχών, τότε να υποβάλετε δήλωση με επιφύλαξη, συμπληρώνοντας τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία. Βέβαια, χωρίς εισοδήματα υπάρχει κίνδυνος να σας πιάσουν τα τεκμήρια!


Απειλείται το μέρισμα αν δεν κατατεθεί εως τις 30 Ιουνίου το Ε1


Νέο τελεσίγραφο στους φορολογουμένους έστειλε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση στην ηλεκτρονική αποστολή του Ε1 πέραν της 30ής Ιουνίου θα έχει δυσάρεστες συνέπειες, που φθάνουν έως και στην αδυναμία έγκαιρης αποπληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος ή στη μη άμεση καταβολή επιστροφών φόρου, οικογενειακών επιδομάτων και κοινωνικού μερίσματος!

Πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και όσοι από τους 2.400.000 φορολογουμένους είναι δικαιούχοι των εφάπαξ επιδομάτων του κοινωνικού μερίσματος, καθώς η μη έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων έως τις 30 Ιουνίου θα έχει ως συνέπεια να μην προλάβουν να εισπράξουν εντός του καλοκαιριού τα ποσά που δικαιούνται βάσει των εισοδημάτων του έτους 2013.

Κι αυτό διότι για να κριθεί πλέον εάν ένας φορολογούμενος είναι δικαιούχος των εισοδηματικών ενισχύσεων του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να έχει υποβάλει προηγουμένως τη φετινή φορολογική του δήλωση, η οποία αφορά τα εισοδήματα του έτους 2013.

Πέντε ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας έχουν υποβληθεί μόνο 3.144.118 δηλώσεις, επί συνόλου 5.600.000 που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: