11/6/14

100.000 απολύσεις θα φέρει η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων

Νέο κύμα έως και 100.000 απολύσεων εκτιμάται ότι θα φέρει η αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων με “κόκκινα δάνεια” που θα υπαχθούν στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα που θα ισχύσει από τις αρχές του 2015, σύμφωνα με κορυφαίο αναλυτή ελληνικής τράπεζας με το οποίο συνομίλησε το Capital.gr.

Ο νέος αυτός Κώδικας θα συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας-τραπεζών τον προσεχή Νοέμβριο και θα νομοθετηθεί το Μάρτιο του 2015, ανοίγοντας σε γενικές γραμμές τον δρόμο στο να πάρουν οι τράπεζες μετοχές των επιχειρήσεων οι οποίες αδυνατούν πλέον να αποπληρώσουν τα δάνεια τους προς αυτές.

Η αλλαγή, όμως, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων θα φέρει ταυτόχρονα -λένε οι ίδιες πηγές- δραματική αλλαγή στη ζωή πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο αριθμός των εργαζομένων που θα απολυθεί από όσες επιχειρήσεις υπαχθούν στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα και βάλουν “λουκέτο” ή συνδιοικηθούν από τις τράπεζες στις οποίες οι εν λόγω επιχειρήσεις χρωστούν, είναι πολύ πιθανόν να αγγίξει τις 100.000 (6% εργατικού δυναμικού της Ελλάδας) στο εξάμηνο μεταξύ Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2015.

Πίσω από αυτές τις απολύσεις θα βρίσκεται το κλείσιμο ή αναδιάρθρωση περίπου 20.000 – 30.000 επιχειρήσεων, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους σε όλους σχεδόν τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Οι απολύσεις αυτές δύσκολα θα αντισταθμιστούν από νέες προσλήψεις σε άλλους κλάδους ενώ θα έλθουν να προστεθούν σε εκείνες που θα έλθουν στο τέλος της φετινής θερινής τουριστικής σεζόν που “κλείνει” αρχές του Οκτωβρίου. Για αυτό έχει ήδη σημάνει “κίτρινος” συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ).
Δύο “καυτά” προβλήματα
Οι ίδιες πηγές πιο αναλυτικά παραδέχονται από τις αναμενόμενες αυτές μαζικές απολύσεις θα δημιουργηθούν δύο “καυτά” προβλήματα για την ελληνική οικονομία:

Οι απώλειες των θέσεων εργασίας στις υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεις δεν θα αντισταθμιστούν άμεσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις άλλων τομέων στο παραπάνω ή έστω στο επόμενο εξάμηνο (δηλαδή προς τα τέλη του 2015). Και αυτό, εξηγούν οι ίδιες πηγές, γιατί πχ ο τουρισμός στον οποίο βασίζονται και φέτος οι ελπίδες έστω και οριακής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα πληγεί και αυτός από την αναδιάρθρωση σημαντικής μερίδας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν (πχ ξενοδοχεία, κέντρα εστίασης).

Εξάλλου η κρίση στην Ουκρανία αναμένεται να στοιχίσει μεγάλο ποσοστό τουριστών προερχομένων τόσο από τη χώρα η οποία πλήττεται από τον εμφύλιο όσο και από τη Ρωσία (πχ λόγω της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας ρουβλιού – ευρώ).
Η “επαφή” του κύματος της ανεργίας που θα έλθει μετά το τέλος της φετινής θερινής τουριστικής σεζόν (Οκτώβριος 2014-Μάρτιος 2015) με το κύμα ανεργίας που αναμένεται από την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος εκτιμάται ότι θα χτυπήσει “κόκκινο γύρω στα μέσα του 2015 όχι μόνο στα ποσοστά της ανεργίας αλλά και στις επισφάλειες των δανειών, αλλά και στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι τραπεζικές επισφάλειες θα φτάσουν το 38% των δανείων (έναντι 33% που είναι σήμερα), δυσκολεύοντας οποιαδήποτε ανάσα ρευστότητας για την οικονομία.

Οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών προς τα ταμεία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 13 δισ. ευρώ που είναι σήμερα φέρνοντας πιο κοντά περικοπές στις ασφαλιστικές ή ακόμα και συνταξιοδοτικές παροχές.
Οικονομική στασιμότητα
Την ίδια στιγμή, τραπεζικοί αναλυτές προβλέπουν “στασιμότητα” της ελληνικής οικονομίας το 2015, γεγονός που δεν ευνοεί την αντιστάθμιση των απωλειών θέσεων εργασίας που θα φέρει “αναδιάρθρωση” επιχειρήσεων από άλλες επιχειρήσεις, πχ τις εξαγωγικές.

Και αυτό λόγω του “μεγάλου εκλογικού κύκλου” που ξεκίνησε ουσιαστικά από τις αρχές του 2014 και είναι ακόμα αδιευκρίνιστο το πότε ακριβώς θα τελειώσει, αλλά και της διαφαινόμενης “αυστηρής” στάσης της τρόικας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την απαρέγκλιτη τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Η κρίση στην Ουκρανία είναι ένας “απρόβλεπτος παράγοντας” ο οποίος έχει επιδεινώσει σημαντικά τις προοπτικές (και) της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμα και στην περίπτωση που η τρέχουσα εμφύλια διαμάχη τελείωνε με ένα αποτέλεσμα υπέρ των φιλο-δυτικών δυνάμεων, γεγονός που “θα άνοιγε την αγορά της εν λόγω χώρας”, “δεν θα ευνοούσε αυτόματα την Ελλάδα”. Και αυτό γιατί “θα αυξανόταν ο ανταγωνισμός τόσο για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων όσο και για την εξαγωγή προϊόντων”.
Ποιοι κλάδοι θα θιγούν από την αναδιάρθρωση και γιατί
Τραπεζικές πηγές του Capital.gr αναφέρουν πως οι κλάδοι οι οποίοι θα “χτυπηθούν” από την επικείμενη αναδιάρθρωση είναι εκείνοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στην εσωτερική αγορά, δηλαδή καλύπτουν την ζήτηση των καταναλωτών της Ελλάδας:

Ο κατασκευαστικός τομέας θα συνεχίσει να πλήττεται, μιας και “ο προσανατολισμός του νέου ΕΣΠΑ (2014 – 20) είναι περισσότερο η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας παρά η ανάπτυξη νέων μεγάλων δημοσίων έργων” όπως συνέβαινε παλιότερα. Συνεπώς δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ιδιαιτέρως ευνοϊκών τραπεζικών ρυθμίσεων.

Ο κλάδος παραγωγής έτοιμων επίπλων “θα συνεχίσει να πλήττεται λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην οικοδομή την κρίση στην οικοδομή και στο τομέα των υπηρεσιών (πχ επαγγελματικά γραφεία)”, κάνοντας δυσμενή τη στάση των τραπεζών έναντι του.

Η μικρή κλωστοϋφαντουργία θα αντιμετωπίσει “ζήτημα επιβίωσης” και, έτσι, οι τράπεζες δεν θα έχουν πολλά περιθώρια για πολύ ευνοϊκές λύσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η ιδιωτική υγεία “αν και καταγράφει γενικά θετικά πρόσημα, ενδέχεται να πληγεί από εξωγενείς παράγοντες και συγκεκριμένα από πιθανή καθυστέρηση αποπληρωμής των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων.” Συνεπώς οι τράπεζες δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα “σκληρές” απέναντι στους φορείς αυτού το κλάδου.

Ο τουριστικός κλάδος θα πληγεί “με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την κατάσταση κάθε επιχείρησης (πχ ξενοδοχείων) που δραστηριοποιείται σε αυτόν”. Άρα κάθε τουριστική επιχείρηση θα αντιμετωπιστεί αποκλειστικά με διαφορετικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη και τη γενικότερη άνοδο του κλάδου.

Οι ιχθυοκαλλιέργειες θα αντιμετωπιστούν με αρκετή “κατανόηση” από τις τράπεζες σε περίπτωση ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: