19/6/14

Ζημιές 15,2 εκατ. ευρώ σε ένα τρίμηνο για τις εισηγμένες εκδοτικές επιχειρήσεις

Ζημιές, υπέρογκο δανεισμό, αρνητικά ίδια κεφάλαια έως και ανεπάρκεια του κεφαλαίου κίνησης για το επόμενο 12μηνο, είναι η ζοφερή πραγματικότητα των 5 εισηγμένων εκδοτικών εταιρειών, που αποτυπώθηκε σε ένα ακόμη τρίμηνο.
Κοινή συνισταμένη και των 5 εκδοτικών εταιρειών είναι ότι όλες εμφανίζουν στην τελική γραμμή ζημιές, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 15,2 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι περισσότερες στενάζουν για κεφάλαια κίνησης ενώ μια εταιρεία θα βρεθεί κυριολεκτικά στον “αέρα”, αν δεν  προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δεδομένου ότι τα κεφάλαια κίνησης είναι αρνητικά.
Παρά λοιπόν την αύξηση του κύκλου εργασιών – η οποία οφείλεται εν μέρει στην σταδιακή άνοδο της διαφημιστικής  δαπάνης- όλες οι εταιρείες λειτουργούν υπό πίεση, με τις πιο δανεισμένες να βρίσκονται σε συνεχείς πιέσεις.    
Πήγασος: Ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης το επόμενο δωδεκάμηνο
Με 59 εκατ. ευρώ αρνητικά ίδια κεφάλαια, η “Πήγασος” χρήζει άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ οι ορκωτοί λογιστές επισημαίνουν με έμφαση την ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης που ενδέχεται να σημειωθεί τους 12 επόμενους μήνες.
Ο τζίρος στο α΄ τρίμηνο ανήλθε στα 16,6 εκατ. ευρώ από 13,9 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές έφθασαν τα 7,9 εκατ. ευρώ από 8,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 138,8 εκατ. ευρώ (από 136,8 εκατ. ευρώ) και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 10,4 εκατ. ευρώ.               
             
Μega – Τηλέτυπος: Ζημιές 6 εκατ. ευρώ 
Μείωση ζημιών σε 6 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ πέρυσι εμφάνισε η Τηλέτυπος το α΄ τρίμηνο του έτους. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 17,7 εκατ. ευρώ έναντι 17,9 εκατ. ευρώ το περυσινό τρίμηνο. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις έφθασαν τα 82,3 εκατ. ευρώ από 82,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν σε 39,7 εκατ. ευρώ από 41 εκατ. ευρώ.
Αττικές Εκδόσεις : Μικρές ζημιές
Ζημιές  49 χιλ. ευρώ έναντι 598 χιλ. ευρώ πέρυσι εμφάνισαν στο α΄ τρίμηνο οι Αττικές Εκδόσεις. Μειωμένος ήταν ο τζίρος αφού διαμορφώθηκε στα 11,9 εκατ.
ευρώ από 12,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε 2,2 εκατ. ευρώ (από 2,8 εκατ. ) μειώθηκαν οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε 16,8 εκατ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ανήλθαν σε 4,2 εκατ. ευρώ.            
Ναυτεμπορική: Ζημιές 534 χιλ. ευρώ
Με ζημιές 534 χιλ. ευρώ έκλεισε η Ναυτεμπορική το α΄ τρίμηνο μειώνοντας τις απώλειες σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα ( 737 χιλ. ευρώ ).
Ο κύκλος εργασιών σημειώνει σημαντική μείωση καθώς ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 1,4 εκατ. ευρώ από 2,1 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια που είναι μόνο βραχυπρόθεσμα ανέρχονται σταθερά σε 3 εκατ. ευρώ.              
Καθημερινή: Ζημιές 804 χιλ. ευρώ
Ζημιές 804 χιλ. ευρώ ήταν το τελικό αποτέλεσμα για την Καθημερινή -η οποία μείωσε ωστόσο  τις ζημιές της σε σύγκριση με πέρυσι. Μειωμένος ο τζίρος σε 14,3 εκατ. ευρώ έναντι 15,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις έφθασαν τα 51 εκατ. ευρώ από 47 εκατ. ευρώ, ενω αντίθετα οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις μειώθηκαν σε 48 εκατ. ευρώ απο 54 εκατ. ευρώ πέρυσι.        


Δεν υπάρχουν σχόλια: