20/6/14

Ευρω-ψυχρολουσία για τον πρωτάρη Χαρδούβελη

Το μαχαίρι στον λαιμό του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη έβαλαν χθες οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να εκταμιευτούν στην Eλλάδα τα 4 δισ. ευρώ που περιμένει (2 δισ. ευρώ δόσης και 2 δισ. ευρώ από τα κέρδη του ευρωσυστήματος), εάν δεν ολοκληρωθούν προαπαιτούμενα του Μνημονίου. Επίσης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν τέθηκε θέμα μείωσης φόρων στην Ελλάδα από τον κ. Χαρδούβελη, λέγοντας ότι προέχουν η υλοποίηση των προαπαιτούμενων και η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα που θα γίνει το φθινόπωρο.

Τον χορό των προειδοποιήσεων προς τον Γκίκα Χαρδούβελη άνοιξε ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπογράμμισε ότι, αν και η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Β. Σόιμπλε δήλωσε: «Πρέπει να δείχνουμε κάποια κατανόηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να λαμβάνει διαρκώς αποφάσεις που είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στο εσωτερικό». Ανήσυχος δήλωσε και ο Ολι Ρεν, εκτιμώντας πάντως ότι η Ελλάδα θα καλύψει τα προαπαιτούμενα έστω και με καθυστέρηση.

Μονόδρομο θεωρεί και το ΔΝΤ την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αποφευχθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου, όπου συν τοις άλλοις θα κριθεί το εάν απαιτηθούν νέα μέτρα για το 2015.Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τα πρώτα προαπαιτούμενα έως τις αρχές Ιουλίου, ενώ παρείχε και τη διαβεβαίωση ότι η επιλογή του νέου γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα γίνει με ανοιχτή και διάφανη διαδικασία.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, τα προαπαιτούμενα είναι:* Επικαιροποίηση των φόρων υπέρ τρίτων* Πρόσβαση ανασφαλίστων σε φαρμακευτική περίθαλψη και σε διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και αλλαγή των σημερινών περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων* Υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας για μέλη της κυβέρνησης* Ενοποίηση της διαδικασίας συλλογής φόρων* Αδειοδότηση επενδύσεων* Απορρόφηση από το ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου* Νέος δασικός νόμος* Μείωση διοικητικών βαρών* Νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» και εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της* Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: