25/6/14

Πάνω από 77 δισ. τα "κόκκινα" δάνεια στην Ελλάδα σήμερα

Σε πάνω από 77 δισ. ευρώ ανέρχονται σήμερα τα “κόκκινα” δάνεια, όπως τόνισε ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, από τα 77 δισ., σχεδόν τα μισά (42 δισ.) αφορούν σε επιχειρηματικά δάνεια ενώ τα 25 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά δάνεια και τα 10 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά δάνεια.
Στο ερώτημα «ποια θα είναι η στάση σας έναντι της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής» είπε πως «η σταθερότητα του νομίσματος προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και των ασθενέστερων τάξεων. Οι κρίσεις έπληξαν κυρίως τις ασθενέστερες τάξεις… Η διαφύλαξη της νομισματικής σταθερότητας είναι κατεξοχήν κοινωνική πολιτική».
Τέλος, παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τα αποτελέσματα των στρες τεστς που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα στα ελληνικά ιδρύματα, σημείωσε, όμως, ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το ερχόμενο φθινόπωρο.
Τον κ. Στουρνάρα συνόδευε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος και προτείνει την τοποθέτησή του. Ο Γ. Στουρνάρας συνέστησε στον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών να συνεχίσει το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας. «Ο κ. Στουρναρας ανέλαβε την θέση του Υπουργού Οικονομικών σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και η Ελλάδα επί των ημερών σημείωσε μια σειρά απο σημαντικές επιδόσεις οπως το πρωτογενές πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, που δείχνει την αξιοπιστία της χώρας μας αλλά και την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων», δήλωσε από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Οικονομικών.
Ο  κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι η «συμβολή του κ. Στουρνάρα τα δύο τελευταία χρόνια στις σημαντικές οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας είναι σημαντική» και υποστήριξε ότι «και  από τα νέα του καθήκοντα θα συνεχίσει να συνδράμει την προσπάθεια χώρας που εξακολουθεί να είναι κρίσιμη».
Να σημειωθεί ότι θετική γνώμη για τον διορισμό του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ εξέφρασαν 10 βουλευτές (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), 7 αρνητική (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΧΑ) ενώ η ΔΗΜΑΡ δήλωσε «παρών».
Από την άλλη πλευρά ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) επιχείρησε να θέσει ζήτημα ασυμβατότητας για την ανάληψη της θέσης του διοικητή της ΤτΕ από τον κ. Στουρνάρα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο κ.  Στουρνάρας μίλησε όχι ως μελλοντικός διοικητής της ΤτΕ αλλά ως κυβερνητικός διαχειριστής ενός μονόδρομου». Χαρακτήρισε την ομιλία του πρώην υπουργού ως «ομιλία κυβερνητικής ορθοδοξίας. Εχει αυτό συμβατότητα με τον ανεξάρτητο ρόλο του διοικητή; Πως βλέπετε το ρόλο σας; Ως το μακρύ χέρι του νυν πρωθυπουργού και της υφιστάμενης κυβερνητικής πολιτικής;»
Η κυρία Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ) υποστήριξε ότι η θητεία του κ. Στουρνάρα εμπεριέχει «ύπαρξη ενδείξεων πλημμελούς εποπτείας των τραπεζών και δωράκια σε τραπεζίτες» και πρόσθεσε ότι «είναι ευθύνη του πολιτικού συστήματος να βολεύει τα παιδιά ου Σημίτη σε διάφορες θέσεις». Ο  κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) εξήγησε ότι δεν στηρίζει την πρόταση της κυβέρνησης θέτοντζς ζητήματα αρχής και όχι προσώπου όπως είπε. Τέλος ο κ. Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ) δήλωσε «παρών» για τον διορισμό του κ. Στουρνάρα σημειώνοντας ότι αν και είναι πρόσωπο με αναμφισβήτητο ήθος η κυβερνητική του πολιτική οδήγησε σε μέτρα λιτότητας.
Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημαντική καμπή. Η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος αποκατέστησε την σχέση εμπιστοσύνης και πλέον μας επιτρέπονται αισιόδοξες προβλέψεις» απευθυνόμενος όμως προς τον κ. Χαρδούβελη σημείωσε ότι «Υπάρχουν ακόμα αβεβαιότητες που μπορούν να καθυστερήσουν ή να ανατρέψουν την πρόβλεψη. Γι αυτό είπα στον κ. Χαρδούβελη «να «φυλάττε Θερμοπύλες». Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα και επίτευξη ενός εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου ώστε να εξασφαλιστεί η ταχύτερη ανάκαμψη». Εκτίμησε ότι στο τέλος της χρονιά η αύξηση του ΑΕΠ ενδεχομένως να ξεπεράσει το 0,5%.


Δεν υπάρχουν σχόλια: