Πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 2 δισ. ευρώ πρέπει να βρει φέτος η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η “μαύρη τρύπα” στα μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία, ώστε να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, στο ταμειακό έλλειμμα των 2 δισ. ευρώ δεν έχουν υπολογιστεί ενδεχόμενες απώλειες από νέες -εντός του έτους- μειώσεις στους φόρους υπέρ τρίτων ή στους πόρους που χρηματοδοτούν εν μέρει ασφαλιστικά Ταμεία. Υπενθυμίζεται ότι οι φόροι υπέρ τρίτων συνδράμουν τα συνταξιοδοτικά Ταμεία με ποσά που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα ορισμένοι φορείς, όπως το Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, ΤΣΜΕΔΕ (εντός του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, ΕΤΑΑ) εξαρτάται απόλυτα από τις εισπράξεις που κάνει από πιστοποιήσεις δημόσιων έργων, από τα ποσοστά παρακράτησης στον προϋπολογισμό πάσης φύσεως τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και από ένα ειδικό τέλος στην αξία εισαγόμενων μηχανημάτων για έργα. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Ταμείο των Νομικών και κυρίως στον ΟΓΑ ο οποίος εισπράττει περίπου 1 δισ. ευρώ από κοινωνικούς πόρους. Το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία καταγράφονται καταγγελίες πολιτών από τις επιβαρύνσεις που προκαλούν οι φόροι επί τρίτων ανησυχεί ιδιαίτερα τα Ταμεία τα οποία δεν αντέχουν νέες μειώσεις εσόδων αυτήν την περίοδο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, καθώς το πρόβλημα με την εξυπηρέτηση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων εισφορών διογκώνεται σε σημείο που μοιάζει ακόμη και με παύση πληρωμών στα Ταμεία όπου καταβάλλουν εισφορές ελεύθεροι επαγγελματίες. Στο ΙΚΑ το έλλειμμα είναι 807,9 εκατομμύρια ευρώ, στον ΟΑΕΕ 462,7 εκατομμύρια και στον ΟΓΑ το έλλειμμα αγγίζει τα 181 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα για τον ΟΑΕΕ εκτιμάται ότι το έλλειμμα ενδέχεται να ανέλθει ακόμη και στο ύψος των 720 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς η εξυπηρέτηση της ρύθμισης για τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές φαίνεται να εμποδίζει την καταβολή και των τρεχουσών εισφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταμειακό πρόβλημα του Ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών είναι το πρώτο θέμα για το οποίο επιφορτίστηκε να βρει λύση ο νέος υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Αντ. Μπέζας ο οποίος και θα έχει -εκτός απροόπτου- την αρμοδιότητα για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Το επείγον του θέματος έθεσε πρόσφατα στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση η διοικητής του Ταμείου, κ. Κωτίδου. Το Ταμείο αντιμετωπίζει μείωση εισφορών έως και 40% ενώ τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονται ήδη σε 7,4 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι και ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος, ο οποίος έχει επισημάνει πολλές φορές ότι χρειάζεται μια νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανάλογη με αυτή που επιτράπηκε να εφαρμόσει η Ιταλία με περισσότερες από 100 μηνιαίες δόσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΙΚΑ η μείωση των εσόδων από το 2010 έως και το τέλος του 2013 είναι 8,2% ενώ οι ληξιπρόθεσμες εισφορές αυξήθηκαν από τα 4,8 δισεκατομμύρια στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ (από τα 3,3 στα 2,7 δισεκατομμύρια).
Το μόνο θετικό την τελευταία χρονική περίοδο αφορά την αύξηση εσόδων, περίπου 50 εκατ. ευρώ, από τις εισφορές που καταβάλλονται για τα επικουρικά ταμεία λόγω της υποχρεωτικής, πλέον, υποβολής των υπόχρεων με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις. Ομως αυτό το ποσό καθώς και η όποια βελτίωση στα έσοδα των επικουρικών δεν επηρεάζουν τα έσοδα της κύριας σύνταξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου