17/6/14

Η ισχυρότερη τράπεζα του κόσμου δεν είναι αυτή που νομίζετε

Όσοι αναζητούν ένα... γνώριμο όνομα στη λίστα του Bloomberg με τις ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου, θα πρέπει να φτάσουν στη 12η θέση για να το βρουν. Η μελέτη του αμερικανικού πρακτορείου δείχνει πως οι πιο ισχυρές τράπεζες του κόσμου δεν είναι αυτές που νομίζουμε.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Hang Seng Bank, η τράπεζα που δημιούργησε το δείκτη Hang Seng Index. Πρόκειται για μία τράπεζα με ενεργητικό 147 δισ. δολαρίων, που γιγαντώθηκε κατά 53% από το 2007. Ενισχύοντας σημαντικά τα κεφάλαιά της μετά την κρίση του 2008, κατάφερε να σημειώσει άλμα 10 θέσεων, σε σχέση με την περσινή λίστα του Bloomberg.
Η Hang Seng Bank ανήκει κατά πλειοψηφία στην HSBC Holdings. Από το 2009, ενισχύει τα κεφάλαιά της, εν μέρει μειώνοντας τα μερίσματά της, καθώς προετοιμάζεται για τους αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που θα επιβάλει η Hong Kong Monetary Authority, στο πλαίσιο των προσταγών της Βασιλείας ΙΙΙ.
Είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά που οι ασιατικές τράπεζες πρωταγωνιστούν στη λίστα του Bloomberg. Οι 8 από τις 21 ισχυρότερες τράπεζες είναι φέτος ασιατικές.
Η Oversea-Chinese Banking Corp. (OCBC) της Σιγκαπούρης, που ήταν Νο1 το 2010 και το 2011 και  Νο2 πέρυσι, πέφτει φέτος στην τέταρτη θέση.
Καλή είναι και η παρουσία του Καναδά, με τρεις τράπεζες στο top 20 των ισχυρότερων. Η Qatar National Bank, που είχε βρεθεί στην πρώτη  θέση πέρυσι, πέφτει φέτος στην πέμπτη, αλλά διατηρεί τον τίτλο της ισχυρότερης τράπεζας στη Μέση Ανατολή και Αφρική.
Η μόνη αμερικανική τράπεζα του top 20 είναι η U.S. Bancorp, στην 19η θέση. Ενώ η ισχυρότερη τράπεζα της Ευρώπης είναι η Bayerische Landesbank, μία από τις συνολικά τρεις γερμανικές τράπεζες της λίστας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: