4/6/14

Νέος γύρος λουκέτων σε καταστήματα τραπεζών

Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, που ήδη μετράει 12.000 χαμένες θέσεις εργασίας, 1.000 λουκέτα σε καταστήματα και την εξαφάνιση 12 τραπεζών, συνεχίζεται. 
 
Αν και οι μεγάλες αλλαγές συντελέστηκαν (συγχωνεύσεις, πρώτο κύμα αποχωρήσεων κτλ) εν τούτοις και φέτος αναμένεται να κλείσουν και άλλα καταστήματα, που θα ξεπεράσουν τα 100 ενώ όλοι συζητούν πλέον το ενδεχόμενο απορρόφησης της Citibank από την Alpha. 
 
Εφόσον γίνει και αυτή η κίνηση θα μείνουν μόλις 7 τραπεζικά ιδρύματα στη χώρα (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Attica, HSBC και Πανελλήνια)  από 19 που ήταν πριν την κρίση.  
 
Από το χάρτη έχουν "εξαφανιστεί" η Αγροτική Τράπεζα, η Εμπορική, η Marfin Egnatia, η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, το ΤΤ, η Millenium Bank, η Proton Bank, η Probank και η FBBank. Παράλληλα υπό "εξαφάνιση" βρίσκονται η Geniki Bank που θα απορροφηθεί απ' την Πειραιώς. 
 
Η συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος σε όρους απασχόλησης και δικτύου καταστημάτων είναι ανάλογη της συρρίκνωσης της οικονομίας καθώς την τελευταία 5ετία το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25% περίπου. 
 
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών που μίλησαν στην Καθημερινή η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί και από εδώ και πέρα απομένουν μικρές προσαρμογές, κυρίως το κλείσιμο υποκαταστημάτων. Για παράδειγμα η Πειραιώς με βάση το σχεδιασμό που έχει κάνει θα διαθέτει στο τέλος της χρονιάς 860 σημεία από 903 που είχε στο α' τρίμηνο της χρονιάς και 1.354 το Μάρτιο του 2013...

Δεν υπάρχουν σχόλια: