24/6/14

Δικαστική απόφαση "ανάσα" σε δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο

Δεδικασμένο που μπορεί να φέρει "ανάσα" στους 65.000 δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στην "κλειδωμένη" ισοτιμία των δύο νομισμάτων, αποτελεί δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης. 
 
Το δικαστήριο δικαίωσε δανειολήπτη - συνταξιούχο αστυνομικό ο οποίος το 2007 είχε δανειστεί 166.680 ελβετικά φράγκα αποφασίζοντας πως ο συγκεκριμένος δανειολήπτης μπορεί να εξοφλήσει το δάνειο του βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε μεταξύ ευρώ και ελβετικού φράγκου την περίοδο που εγκρίθηκε από την τράπεζα! Η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ είχε υποχωρήσει σε 1,183 το 2012 από 1,65 το 2007, οπότε και εκταμιεύτηκε το δάνειο, ενώ σήμερα διαμορφώνεται σε 1,21 ευρώ. 
 
Το δάνειο προέβλεπε 300 μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο, με αποτέλεσμα το αρχικό κεφάλαιο που την ημέρα της εκταμίευσης ανερχόταν σε 105.000 ευρώ, πέντε χρόνια μετά είχε μειωθεί μόλις στις 89.000 ευρώ! 
 
Σήμερα υπολογίζεται πως 65.000 δανειολήπτες είναι εγκλωβισμένοι στην κλειδωμένη ισοτιμία του ελβετικού φράγκου ποντάροντας τότε κυρίως στο χαμηλό επιτόκιο που είχε σε σχέση με το ευρώ. 
 
Η μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ και του Euribor σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα εξανεμίζει το πλεονέκτημα που είχε αποτελέσει το ισχυρό δέλεαρ για χιλιάδες δανειολήπτες κατά την περίοδο προώθησης αυτών των προϊόντων, τη στιγμή που το κλείδωμα της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου στο 1,20 δεν επιτρέπει τη μείωση του άληκτου κεφαλαίου. 
 
Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια σε φράγκο είχαν κάνει την εμφάνιση τους το 2006 και διαφημίστηκαν έντονα πριν την κρίση, λόγου του χαμηλού επιτοκίου libor της περιόδου στο 2% - 2,5% όταν το ευρωπαϊκό επιτόκιο κυμαίνονταν αντίστοιχα στο 3,6% - 5%. Η ισοτιμία των δύο νομισμάτων μάλιστα ήταν τότε στο 1,61 φράγκα ανά ευρώ. κάτι που σημαίνει πως όποιος έπαιρνε δάνειο σε φράγκο ωφελούνται διπλά...
 
'Έκτοτε βέβαια τα πράγματα άλλαξαν λόγω της κρίσης και η εκτίναξη του ελβετικού νομίσματος, το οποίο θεωρούσαν οι επενδυτές ως ασφαλές καταφύγιο, ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να παρέμβει και να κλειδώσει την ισοτιμία με το ευρώ στο 1,20. 
 
Ωστόσο η άνοδος αυτή προκάλεσε ουσιαστικά τη "σταθεροποίηση" των οφειλών των δανειοληπτών παρά το γεγονός ότι μπορεί να καταβάλλουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις τους όλο αυτό το διάστημα. Για παράδειγμα δάνειο 100.000 ευρώ που συνήφθη το 2009 με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, όταν δηλαδή η ισοτιμία ήταν στο 1,494 φράγκα και το επιτόκιο στο 1,2% η οφειλή σε ευρώ παραμένει σήμερα στα 96.116 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: