16/6/14

Μαύρη τρύπα, η συνέχεια. Κατά 40% μειώθηκαν τα έσοδα των Ταμείων από τις εισφορές. Ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις στις συντάξεις

Μαύρη τρύπα ύψους 10.5 δισ ευρώ  διαμορφώθηκε στα έσοδα των ταμείων κατά την τριετία 2010 - 2013 καθώς  το ύψος του συνόλου των εισφορών μειώθηκε κατά 40% εξαιτίας της ανεργίας , της υποτίμησης των μισθών ,της ανασφάλιστης εργασίας και της αδυναμίας των ελεύθερων επαγγελματιών να καταβάλουν ασφάλιστρα.
 
Τα στοιχεία που συνέλεξε η Ανεξάρτητη Αναλογιστική Αρχή προκειμένου συντάξει αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος  δείχνουν ότι τα έσοδα από τις εισφορές στο σύνολο των ταμείων εκτός  του δημοσίου συρρικνώθηκαν στα 11,5 δις το 2013 από 22 δις που ήταν το 2010.
 
Η κατακόρυφη πτώση των εσόδων «τρομοκρατεί» το Υπουργείο Εργασίας  καθώς θα αποτυπωθεί  στις αναλογιστικές μελέτες  των ταμείων που επιβάλλεται από το μνημόνιο να συνταχθούν έως το Σεπτέμβριο .
 
Το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς που θα ισχύσει από την 1/1/2015 θα νομοθετηθεί το Νοέμβριο με βάση τις μελέτες  αλλά και την επισήμανση του ΔΝΤ στην έκθεση αξιολόγησης ότι  «η συνταξιοδοτική δαπάνη, παρά τις  περικοπές παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.». Αν  αποδειχθεί ότι κινδυνεύει η βιωσιμότητα του συστήματος  εκτός των « αθώων» ενοποιήσεων των ταμείων και της εναρμόνισης εισφορών –παροχών, θα καλλιεργηθεί το έδαφος και για νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ, καθώς  τα προηγούμενα χρόνια στο στόχαστρο ήταν σε μόνιμη βάση οι υψηλότερες συντάξεις.
 
Το πρώτο ταμείο που «φωτογράφησε» το ΔΝΤ  συνιστώντας εμμέσως εξορθολογισμό των παροχών είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών .Πράγματι στον ΟΑΕΕ  εμφανίζονται  αποκλίσεις στην ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών κυρίως για τους παλαιούς συνταξιούχους του ΤΕΒΕ που «καρπώνονται» το «μαξιλαράκι» της βασικής σύνταξης των 220 ευρώ, δημιουργώντας αδικίες και στρεβλώσεις στο σύστημα. Αν καταργηθεί το επιπλέον ποσό ένας δικαιούχους σύνταξης του πρώην ΤΕΒΕ που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ, μετά την περικοπή θα λάβει 780 ευρώ. ,
 
Mε αυτόν τον τρόπο, διαγράφεται η τρύπα που έχει δημιουργηθεί στα έσοδα του Ταμείου από τη μη εφαρμογή του ισοδύναμου  μέτρου της επιβολής φόρου δύο τοις χιλίοις  επί του τζίρου των επιχειρήσεων το οποίο  είχε απορρίψει το οικονομικό επιτελείο ως «καταστροφικό» για την αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: