10/6/14

Στην Ελλάδα, ό,τι και να ψηφίσεις, ΠΑΣΟΚ βγαίνει!

Το αόρατο... χέρι του Κώστα Σημίτη και του γερμανικού λόμπι έβαλε για άλλη μια φορά τη «σφραγίδα» του με τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού θα ελέγχουν ο ένας το υπουργείο Οικονομικών και ο άλλος την Τράπεζα της Ελλάδας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η τρόικα και το Βερολίνο άναψαν το πράσινο φως σε ακόμη έναν άνθρωπο των τραπεζών, τον Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ με την εκτός απροόπτου μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι η επιτροπεία της Ελλάδας θα συνεχιστεί.

Ο ανασχηματισμός-σπαζοκεφαλιά που υλοποιήθηκε χθες έπειτα από κυοφορία 15 ημερών, ο οποίος ήταν σαρωτικός, σημαδεύτηκε από κυρίως τρία χαρακτηριστικά:
Πρώτον: Από το ΠΑΣΟΚ, που μόνο... σαμπάνιες δεν άνοιξε σε άτυπο σχόλιο που διένειμε. Δηλώνει ικανοποιημένο από τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, κρύβοντας έξυπνα ότι σχεδόν η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα του μπήκε στην κυβέρνηση. Παράλληλα αναφέρει ότι «οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν στο πρόσωπο του καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, που έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Λ. Παπαδήμου και έχει μακρά εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς διαθέτει τα προσόντα που του επιτρέπουν, με χαμηλούς πολιτικούς τόνους, να κάνει ουσιαστική δουλειά στην ολοκλήρωση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από την κρίση και τη σταδιακή φορολογική ελάφρυνση».

Συνεχίζοντας δε τον βερμπαλισμό του, υποστηρίζει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα κάτω από τον καθημερινό συντονισμό του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μπορεί να προωθήσει συγκεκριμένους πρακτικούς στόχους που θα αλλάξουν το κλίμα στην κοινωνία με αυστηρό εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Δεύτερον: Υπουργοποίηση σχεδόν όλων των «γαλάζιων» βουλευτών της Β' Αθηνών (η μόνη που δεν έχει πάρει χαρτοφυλάκιο είναι η Αννα Καραμανλή).

Προφανώς το βλέμμα του κ. Σαμαρά είναι στραμμένο στο Λεκανοπέδιο, όπου η Ν.Δ. έχει πάθει εκλογική καθίζηση, και σε περίπτωση που προκύψουν εκλογές το 2015 (λόγω Προέδρου)
θεωρεί ότι, αξιοποιώντας τους βουλευτές του Λεκανοπεδίου, θα μπορέσει να χτυπήσει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Χρυσή Αυγή.
Τρίτον: Ο κ. Σαμαράς, παρά όσα ακούστηκαν, δεν χρησιμοποίησε στην κυβέρνηση κανέναν που απέτυχε στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τόσο ο κ. Σπηλιωτόπουλος όσο και ο κ. Κουμουτσάκος, που φέρονταν ως πρόσωπα που είχαν «κλειδώσει» με τον κ. Σαμαρά την αξιοποίησή τους, δεν μπήκαν στην κυβέρνηση.
H νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί σήμερα στις 15.30.

Επαιξε και αυτός τον... ρόλο του στο PSI!


Τι είναι αυτό που ενώνει τον τέως υπουργό Οικονομικών (Γιάννη Στουρνάρα) με τον διάδοχό του Γκίκα Χαρδούβελη; Ο εξής... ένας: Κώστας Σημίτης. Και οι δύο υπήρξαν στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και οι προβλέψεις τους δεν μπορούμε να πούμε ότι στέφθηκαν με επιτυχία. Χαρακτηριστικό είναι ότι αμφότεροι σε κοινή (και προφητική τους ως «δίδυμο») συνέντευξη στο «Εθνος» προέβλεπαν το 2010 ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ! Τέσσερα χρόνια μετά η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι στο τούνελ της ύφεσης. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα καλώς υπέγραψε το Μνημόνιο, μια και δεν τη δάνειζε κανείς, ενώ προσθέτει σε άλλο σημείο: «Δεν πιστεύω ότι η επιλογή της αναδιάρθρωσης του χρέους είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Αν ήταν να το κάνουμε έπρεπε να γίνει πριν μπούμε στο Μνημόνιο. Αλλά και τότε θα επικρατούσε πανικός σε όλη την Ευρώπη. Θα έχαναν χρήματά τους πολλές γερμανικές, γαλλικές και ελβετικές τράπεζες»! Ετσι τη συμφορά την έπαθαν μόνο οι Ελληνες, αφού δόθηκε χρόνος στους ξένους για να γλιτώσουν τα χρήματά τους...

Για την ιστορία, ο κ. Χαρδούβελης την περίοδο 2000-2004 διετέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού κ. Σημίτη, ενώ στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοέμ. 2011 - Μάιος 2012) διετέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ηταν η εποχή όπου αποφασιζόταν το περιβόητο PSI που, εκτός των άλλων, κατέστρεψε χιλιάδες οικογένειες μικροομολογιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: