30/4/11

Στα $160,9 δισ. η έκθεση των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα


Επιταχύνθηκε η αποχώρηση των διεθνών τραπεζών από την Ελλάδα και την Ιρλανδία στα τέλη του περασμένου έτους καθώς επέστρεψε η ανησυχία για τη ζώνη του ευρώ μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές προς την Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS. Η έκθεση τους περιλαμβάνει πιστώσεις σε δανειολήπτες τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιο τομέα.

Ακολουθεί η έκθεση επιλεγμένων πιστωτών στα τέλη του Δεκεμβρίου (σε δισ. δολ.)


ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ Ελλάδα

Γαλλία 53
Γερμανία 34
Ισπανία 1,1
Ιταλία 4,2
Ην. Βασίλειο 13,1
Ιαπωνία 1,4
ΗΠΑ 7,4
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

ΑΤΕbank. Εγκρίθηκε η ΑΜΚ


Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ATEbank ενέκρινε σήμερα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με στόχο την άντληση κεφαλαίων κατά 1.259,5 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κεφάλαια ύψους 675 εκατ. ευρώ προορίζονται για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο ποσό, μετά την αφαίρεση των δαπανών της αύξησης θα αποτελέσει καθαρή εισροή νέων κεφαλαίων απαραίτητων για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Μόνο για τη μείωση του χρέους τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων


Τροπολογία με την οποία προτείνεται να γίνεται η διάθεση των εσόδων από την αποκρατικοποίηση και αξιοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων «αποκλειστικά για τη μείωση του δημοσίου χρέους» και να συμμετέχουν στην Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Μεταφορών, κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, ορίζεται και ειδική διαδικασία για την πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων, μέσω τριμελούς επιτροπής ανάθεσης έργου, μιας τριμελούς επιτροπής παρακολούθησης και εκτέλεσης της σύμβασης και μιας πενταμελούς επιτροπής ελέγχου νομιμότητας των διαδικασιών ανάθεσης.

Κατατέθηκε επίσης τροπολογία με την οποία προτείνεται η παράταση της κάλυψης των δαπανών λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ από τον τακτικό προϋπολογισμό, επαναπροσδιορίζεται το καθεστώς αναπλήρωσης του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων, και παρέχεται το δικαίωμα, κατά την απορρόφηση εταιρείας του χρηματοπιστωτικού τομέα από πιστωτικό ίδρυμα που εφαρμόζει εγκεκριμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης και κατέχει το 100% των μετοχών της πρώτης, να μεταφέρεται υπό προϋποθέσεις η ζημία στον ισολογισμό του πιστωτικού ιδρύματος, συμψηφιζόμενη με τα προκύπτοντα κέρδη του, των επόμενων τριών χρόνων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

29/4/11

Στο 21,29% η ανεργία στην Ισπανία


Στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 1997 αναρριχήθηκε η ανεργία στην Ισπανία, φθάνοντας στο 21,29%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Στα τέλη Μαρτίου η χώρα προσέγγιζε τους πέντε εκατομμύρια ανέργους, με 4,91 εκατομμύρια πολίτες να ζητούν εργασία.

Το πρώτο τρίμηνο του 1997 η ανεργία είχε φθάσει στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου το 21,30%. Το χαμηλότερο επίπεδό της καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2007 (7,95%).

Τα επίσημα στοιχεία δημοσιοποιούνται την ώρα που το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παραοικονομίας, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ¼ του ΑΕΠ της χώρας και μερικά εκατομμύρια αδήλωτες θέσεις εργασίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Τι φοβούνται όσοι αποφεύγουν τη λέξη αναδιάρθρωση


Το ενδεχόμενο της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους από την Ελλάδα και την Ιρλανδία σε μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ιταλία ή ακόμα και το Βέλγιο παραμένει ο πραγματικός εφιάλτης όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

Η μάλλον αναπάντεχη κοινοποίηση εκτιμήσεων της S&P και της Fitch ότι η αναδιάρθρωση (δηλαδή η κήρυξη επίσημης πτώχευσης) του ελληνικού χρέους δεν είναι στην ατζέντα, έχει πίσω της τις ζοφερές εκτιμήσεις για το τί θα ακολουθούσε στην ευρωζώνη και το διεθνές τραπεζικό σύστημα σαν συνέπεια του "ντόμινο" χρεοστασίων στις μεγαλύτερες οικονομίες μετά από την κήρυξη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Για τους οίκους αξιολόγησης S&P και Fitch ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν και πιθανό κατά 25%, εντούτοις μάλλον δεν είναι στην ατζέντα καθώς η Ευρωζώνη θα διακινδύνευε σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξή της από την εξάπλωση της κρίσης, όχι μόνο στις άλλες δύο χώρες, Πορτογαλία και Ιρλανδία, αλλά και στην Ισπανία ή ακόμα και την Ιταλία ή το Βέλγιο στο οποίο παρατηρείται μια επίμονη αύξηση των spreads τις τελευταίες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η απόλυτη άρνηση της ΕΚΤ απέναντι σε ένα ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχει πίσω της τα αποτελέσματα μιας προσομοίωσης μιας τέτοιας εξέλιξης σ΄ ολόκληρη την Ευρωζώνη και τις συνέπειες ενός "ντόμινο" εξελίξεων στις υπόλοιπες οικονομίες.

Ακόμα και ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα κ. Ντερούζ στην τελευταία συνέντευξή του στον ολανδόφωνο βελγικό τύπο επιβεβαιώνει με τον τρόπο του, μιλώντας για την περίπτωση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της ευρωζώνης είναι η εξάπλωση μέσα από την πίεση των αγορών της κρίσης του χρέους στις μεγάλες οικονομίες.

Σχολιάζοντας τη θεωρία του ντόμινο στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, υποστηρίζει ότι σε μεγάλο βαθμό έχει ξεπερασθεί ο κίνδυνος του ντόμινο, καθώς τα spread της Ιταλίας και της Ισπανίας έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες -με εξαίρεση τις τελευταίες δύο βδομάδες (!). Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, διαπιστώνεται αποσύνδεση (!) με τα spreads της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και πλέον η Ευρώπη έχει τώρα μια περιεκτική στρατηγική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων...

Όσο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξηγεί (λογιστικά) γιατί αυτή δεν θα είχε αποτέλεσμα και θα απέκλειε για πολλά χρόνια την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτών των προβληματισμών άλλωστε έχουν αρχίσει να ακούγονται στις Βρυξέλλες ιδέες για μια ευρύτερη πολιτική "λύση" που θα δεσμεύσει μεν την Ελλάδα και τις άλλες δύο χώρες σε ένα πολυετές (τουλάχιστον πενταετές) "μνημόνιο" αλλά θα απομακρύνει την απειλή του χρεοστασίου που θα είχε ανυπολόγιστης έκτασης συνέπειες στην υπόλοιπη ευρωζώνη και το ευρώ.

Βέβαια από την πλευρά των μεγάλων επενδυτικών funds και τραπεζών τα κακά μηνύματα συνεχίζουν να έρχονται. Ο επικεφαλής της PIMCO Ελ Αριάν επιμένει στο σενάριο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ η περιβόητη Goldman Sachs με νεότερη ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι στις 3 Σεπτεμβρίου 2010, όταν η ονομαστική αξία του 30ετούς ομολόγου ήταν 54 σεντς ανά ευρώ, η τράπεζα είχε συστήσει «αγορά» του ελληνικού ομολόγου με τιμή-στόχο τα 65 σεντς και θέτοντας ταυτόχρονα τιμή ρευστοποίησης τα 50 σεντς. Και τώρα αυτή έχει πέσει κάτω από τα 50 σεντς...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δάνεια 1,5 δισ. ευρώ θα διαγράψουν φέτος οι τράπεζες


Δάνεια γύρω στο 1,4 – 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να διαγράψουν φέτος οι τράπεζες, αυξάνοντας το ποσοστό των διαγραφών περίπου κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.

Το 2010 οι τράπεζες πραγματοποίησαν διαγραφές δανείων ύψους 1,32 δισ. ευρώ, στην πλειοψηφία τους καταναλωτικά δάνεια, ενώ μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2011 οι νέες διαγραφές ανήλθαν στο ποσό των 294 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών στο Capital.gr, η κατάσταση με τις διαγραφές δανείων φέτος είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς από τη μία πλευρά οι τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες επισφάλειες και άρα μεγαλύτερες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές για «ξεκαθάρισμα» των χαρτοφυλακίων τους, από την άλλη όμως, το «λίπος» των τραπεζών (κέρδη και κεφάλαια) έχει περιοριστεί δραματικά για να επιτρέπει γενναίες διαγραφές.

Το πότε ένα δάνειο διαγράφεται ως οριστικά μη εισπράξιμο καθορίζεται από την πολιτική της κάθε τράπεζας. Αρχικά τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 90 ημέρες υπολογίζονται ως καθυστερήσεις και κατόπιν κρίνεται ποια από τα καθυστερούμενα δάνεια θα θεωρηθούν ως μη εξυπηρετούμενα (Non Performing Loans). Μη εξυπηρετούμενα και καθυστερούμενα δάνεια ταυτίζονται στην καταναλωτική πίστη όπου ένα δάνειο μπαίνει ταυτόχρονα στις δύο κατηγορίες εφόσον δεν πληρώνεται για πάνω από 90 ημέρες. Στα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, ωστόσο, ένα δάνειο για να θεωρηθεί μη εξυπηρετούμενο πρέπει να μην πληρώνεται για πάνω από 180 ημέρες.

Η απόφαση της κάθε τράπεζας για το πότε θα διαγράψει ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο εναπόκειται ουσιαστικά στις δυνατότητες διαγραφών της κάθε τράπεζας, οι οποίες καθορίζονται και αναλόγως των εξασφαλίσεων που έχει για τα δάνειά της. Συνήθως για τα καταναλωτικά δάνεια τίθεται το όριο των 360 ημερών, ενώ τα στεγαστικά δάνεια δεν μπορούν να διαγραφούν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία που καταλήγει στον πλειστηριασμό του ακινήτου και για τα επιχειρηματικά δάνεια υπάρχει σήμερα σχεδόν «αέναη» διαδικασία αναδιαρθρώσεων προκειμένου να δάνεια αυτά να μην καταλήξουν σε διαγραφή.

Υπό τις συνθήκες που δημιουργεί η εντεινόμενη ύφεση, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν σήμερα αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξαναγκάζονται σε αύξηση των προβλέψεων που σχηματίζουν για επισφάλειες και βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος στο μέτωπο των διαγραφών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαγράφουν ολοένα και περισσότερα δάνεια, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνέπειες (επιβάρυνση της ποιότητας του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, μείωση των υπολοίπων δανείων και εκ των πραγμάτων αύξηση των ποσοστών καθυστερήσεων) για τη συνολική επάρκεια κεφαλαίων της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις, οι τράπεζες το ανέβασαν τον Δεκέμβριο του 2010 στο 44,7% (από 41,5% ένα χρόνο πριν) κατόπιν σημαντικής ενίσχυσης του αποθέματος των προβλέψεων. Σύμφωνα με την ΤτΕ το ποσοστό αυτό παραμένει ακόμη χαμηλό και απαιτείται περαιτέρω ενίσχυσή του ενόψει ιδίως της αύξησης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του λόγου των «καθαρών» καθυστερήσεων (της διαφοράς δηλ. του λόγου των δανείων σε καθυστέρηση και των συσσωρευμένων προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο) προς το σύνολο των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών. Σημειώνεται ότι ο δείκτης των καθαρών καθυστερήσεων προς τα εποπτικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών διαμορφώνεται στο 47,8% από 38,2% στα τέλη του 2009.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

"Μπαταχτσησμός" το τελευταίο στάδιο του λαϊκισμού..



1) «Μπαταχτσησμός» το τελευταίο στάδιο του λαϊκισμού...

Οι άνθρωποι σε περιόδους κρίσης θυμίζουν ένα σύννεφο μέλισσες που μόλις τους αναποδογύρισαν τις κυψέλες. Μπορεί να επιτεθούν σε ό,τι βρεθεί εκεί γύρω...

Ή ακόμη μπορεί να πάρουν στο κατόπι ένα αφηνιασμένο άλογο και να το κυνηγήσουν μέχρι να πεθάνουν από εξάντληση.
Μπορούν ακόμη να «σκοτώσουν» το ά-λογο αν προλάβουν, και να στήσουν στην κουφάλα κάποιου δένδρου μια νέα κυψέλη χωρίς την παρουσία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Αλήθεια υπάρχουν στατιστικές αν τα άγρια μελίσσια ζουν περισσότερο ή έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής από τα εξημερωμένα;

Η σωτηρία εξ ουρανών...

Ακούω και διαβάζω καθημερινά καθ΄ όλα ενημερωμένους και οξυδερκείς ανθρώπους να έχουν εναποθέσει τη σωτηρία μας στην απόφαση που αργά ή γρήγορα και εξ ανάγκης, θα πάρει η ευρωζώνη χωρίς εμείς να χρειαστεί να κουνήσουμε ούτε το δαχτυλάκι μας...

Αυτό μπορεί να συμβεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας κατά τη γνώμη μου, αλλά όχι της Ελλάδας που δεν διαθέτει παραγωγικό ιστό και ούτε καν περιβάλλον που να ευνοεί την δημιουργία του...

Καθώς σ’ αυτό το σύμπαν δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα και η περίοδος που το φαστ-φουντ της γωνίας έβγαζε περισσότερες μερίδες και για να μην βρωμίσουν τις πούλαγε με δανεικά μέσω της κάρτας που το ίδιο μας είχε δώσει, έχει παρέλθει...

Δεν έχω λόγο να διαφωνήσω πως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, όταν έχουμε κεφάλαιο από τη μια πλευρά και εργατική δύναμη από την άλλη σε αργία, οι ενέσεις ρευστότητας δημιουργούν ζήτηση και κάνουν την μηχανή να πάρει εμπρός...

Το έχουμε δει άλλωστε να συμβαίνει. Στην ιστορία υπάρχουν και παραδείγματα που μια κρίση αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και με το «φάρμακο» που συνιστά η μία οικονομική σχολή και με το «φάρμακο» που συνιστά ή άλλη. Αλλά και άλλα τόσα παραδείγματα που και τα δυο «φάρμακα» απέτυχαν...

Σε γενικές γραμμές όμως στην οικονομική ιστορία εύκολα κάποιος μπορεί να εξάγει το συμπέρασμα πως συχνά οι «γιατροί» τα κάνουν όλα εναλλάξ και κάποια στιγμή που συνέρχεται ο ασθενής, κανείς δεν είναι σε θέση να αποδείξει αν ήταν κάποιο από τα «φάρμακα» ή απλά ήρθε η ώρα της ανάρρωσης αφού η ίωση έκανε τον κύκλο της...

Αν περιδιαβάσει κάποιος την ιστορία αυτής της χώρας τα τελευταία 200 περίπου χρόνια, θα δει πως οποιαδήποτε βοήθεια ή έσοδο, είτε με δάνεια είτε με επιδοτήσεις και κοινοτικά προγράμματα προέκυψε από το εξωτερικό, αναλώθηκε πριν φτάσει στο στόχο δημιουργίας παραγωγικής υποδομής... (Αν όχι οποιοδήποτε, η μερίδα του λέοντος...).

Ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής οικονομικής ιστορίας και πολιτείας θυμίζει τα ρεπορτάζ που διαβάζουμε με φρίκη για τον τρίτο κόσμο, όπου η βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα από τη διεθνή κοινότητα, δεν φτάνει ποτέ δωρεάν εκεί που πρέπει να φτάσει, αλλά πωλείται από τις συμμορίες οπλαρχηγών...

Πέρυσι σοκαριστήκαμε όταν μάθαμε πως χρεοκοπήσαμε, όπως συνηθίζεται στην ψυχιατρική, στην αρχή ο ασθενής περνάει τη φάση της ολικής άρνησης να παραδεχτεί πως του συμβαίνει αυτό.

Στη φάση αυτή γίνεται δεκτικός σε διάφορα σενάρια ανώδυνης εξόδου από τέλμα, με διάφορες θαυματουργές συνταγές. Πόσο μάλλον αν στην αρχή δεν έχει πετύχει το σχήμα της «χημείο-θεραπείας» που υποβάλλεται.

Στη συνέχεια αντιλαμβάνεται πως θαύματα δεν υπάρχουν και αρχίζει να αδιαφορεί για τους θαυματοποιούς και την πραμάτεια τους...

Είναι η πραγματικότητα που τον αναγκάζει να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει και να επιλέξει να ακολουθήσει αυτούς που υπόσχονται έξοδο μέσω της σκληρής εργασίας και της οικονομίας...

Αρκεί όπως είπαμε στην αρχή... το μελίσσι να ψοφήσει από εξάντληση ή να μην στήσει φωλιά στο δάσος και εκπέσει σε αγριομέλισσο...

2) Στάσης αναμονής συνέχεια...

Κανένα ενδιαφέρον στοιχείο που διαφοροποιεί την εικόνα της ελληνικής αγοράς.

Η άποψη της στήλης παραμένει σαφής τους τελευταίους μήνες πως με εξαίρεση τις τράπεζες που χρειάζονται προσοχή ακόμη, μετοχές εταιρειών που δεν αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας προσφέρονται τόσο για μια πιθανή μεσοπρόθεσμη στόχευση όσο κυρίως για μακροπρόθεσμη.

Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν κατ΄ αρχάς οι μετοχές των εξαγωγικών επιχειρήσεων και κατά δεύτερον αρκετές από αυτές που θα αποκρατικοποιηθούν...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

28/4/11

Ομολογεί ότι "σήκωσε" €2,2 εκατ. ο εφοριακός-φαντομάς


Με μια ομολογία για υπεξαίρεση 2,2 εκατομμυρίων ευρώ και την ολοκληρωτική άρνηση ότι εμπλέκεται άλλος πολίτης ή εφοριακός στην κoμπίνα που, όπως είπε ο συνηγόρος του, «έστησε μόνος του», εμφανίστηκε στον ανακριτή ο 50χρονος Νίκος Ανδριόπουλος, ο εφοριακός της ΚΓ΄ Αθηνών που κατηγορείται για κακουργήματα.

Ο εφοριακός συνελήφθη χθες μετά την έξοδό του από το ψυχιατρικό κατάστημα, που όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr στις 21/4 είχε εγκλειστεί «μετά από σύσταση καρδιολόγου τον οποίο είχε επισκεφθεί.

Ο 50χρονος εφοριακός που αναζητείτο είναι κατηγορούμενος, αφού σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Γ. Δραγάτση για ψευδείς βεβαιώσεις σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ν.1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο εφοριακός θα υποστηρίξει στην απολογία του την ερχόμενη Δευτέρα στην 10η ειδική ανακρίτρια Αθηνών ότι «δεν εμπλέκεται άλλος εφοριακός ούτε και πολίτης που εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος των λογαριασμών που άνοιγε». Ο ισχυρισμός του θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες πως «άνοιγε λογαριασμούς στο όνομα πολιτών εν αγνοία τους με στοιχεία που έβρισκε στην εφορία».

Η μέθοδος του «ριφιφί»

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές το κατηγορητήριο αναφέρεται σε «αναλήψεις» 11.770 ευρώ αλλά ο ίδιος αποδέχεται πώς πήρε ποσό 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η έρευνα για άλλες εντολές πληρωμής συνεχίζεται και το ποσό εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Ο συγκεκριμένος εφοριακός υπάλληλος σύμφωνα με πληροφορίες έστελνε για λογαριασμό της εφορίας που εργάζεται ένταλμα πληρωμής σε τράπεζες για πληρωμές που γίνονταν σε συγκεκριμένους λογαριασμούς. Κάτοχοι των λογαριασμών αυτών ήταν τόσο ο ίδιος (που εξαφανίστηκε) όσο και άλλα άτομα. Η κομπίνα αποκαλύφθηκε από τραπεζικούς υπάλληλους που ειδοποίησαν την Αρχή Προστασίας Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όταν διαπίστωσαν κίνηση σημαντικών ποσών στους λογαριασμούς στους οποίους κατευθύνονταν τα χρήματα.

Ακολούθησε έρευνα της Αρχής στην εφορία ΚΓ’ Αθηνών όπου και διαπιστώθηκε το κόλπο με τα εντάλματα πληρωμών που είχε στήσει ο εφοριακός υπάλληλος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Με ποσοστό άνω του 5% οι Τσέχοι στην Τρ. Πειραιώς


"Πακέτο" 23.574.826 τεμαχίων (αφορούν το 2,1% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας) πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς μέσω του Χ.Α.

Η συναλλαγή υλοποιήθηκε στα 1,05 ευρώ ανά μετοχή και η συνολική της αξία διαμορφώθηκε σε 24.753.567 ευρώ.

Αγοραστής είναι ξένος θεσμικός επενδυτής, ο οποίος σύμφωνα με πηγές από την Τρ. Πειραιώς πρόκειται να προβεί σήμερα ή αύριο σε σχετική ανακοίνωση.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι πρόκειται για το τσέχικο fund PPF, το οποίο με αυτή την κίνησή του αυξάνει το ποσοστό του στην Τρ. Πειραιώς άνω του 5%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Δυσάρεστα νέα από τον κ. Bernanke για Ευρωζώνη και Ελλάδα


Η απόφαση της FED να συνεχίσει χωρίς αλλαγές το πρόγραμμα της νομισματικής πολιτικής της, όπως το παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της FED Ben Bernanke, δημιουργεί προϋποθέσεις συνέχισης της διολίσθησης του δολαρίου και του εισαγόμενου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ηδη μετά την πρώτη συνέντευξη του προέδρου της FED το δολάριο συνέχισε την πτωτική του τάση έναντι των εξι βασικότερων νομισμάτων και του ευρώ. Εκτιμήσεις της αγοράς συναλλάγματος δίνουν ως πιθανό σημείο συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου τα 1,5 δολ/ευρώ και μάλιστα σχετικά σύντομα.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει περαιτέρω τις πιέσεις στο επίπεδο του πληθωρισμού της ευρωζώνης και θα ενισχύσει την τάση της ΕΚΤ για μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στους επόμενους μήνες καθώς οι τιμές πρώτων υλών, τροφίμων και καυσίμων θα συνεχίσουν να κινούνται αντίστροφα σε σχέση με το δολάριο.

Συνολικά η συνέχιση της διολίσθησης του δολαρίου αυξάνει τις πιέσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης καθώς καθιστά δυσκολότερη την θέση των υπερχρεωμένων οικονομιών που βρίσκονται σε ύφεση στον ευρωπαϊκό νότο.

Για την Ελλάδα η πίεση αυτή είναι ακόμα πιο έντονη καθώς δυσκολεύει το οικονομικό περιβάλλον που επηρεάζει τον τουρισμό από τρίτες εκτός ευρωζώνης χώρες, ακυρώνοντας τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για μεγαλύτερες εισροές από οικονομίες της περιοχής του δολαρίου.

Το κρισιμότερο όμως είναι ότι υπό τις συνθήκες αυτές θα συνεχίσει η ανοδική τάση στις τιμές των καυσίμων και των βασικών εισαγόμενων τροφίμων και θα επηρεάσει τη διαμόρφωση του πληθωρισμού ο οποίος παραμένει στην Ελλάδα διπλάσιος σχεδόν σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αν μάλιστα οι πληθωριστικές τάσεις στην ευρωζώνη υποχρεώσουν την ΕΚΤ να αυξήσει περαιτέρω σύντομα τα επιτόκια τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί και στο επίπεδο της υπερχρέωσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε... "στάση εργασιών"


Καθυστέρηση παρατηρείται στο κυβερνητικό έργο λίγες ημέρες πριν την άφιξη της Τρόικας και την οριστικοποίηση των νέων μέτρων.

Η αναβολή για την Δευτέρα της πανηγυρικής παρουσίασης του σχεδίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής που είχε από καιρό προγραμματιστεί για σήμερα αποτελεί ένα μόνο «κρούσμα» της άπνοιας που παρατηρείται στο κυβερνητικό έργο το τελευταίο διάστημα. Οι πληροφορίες για συνεχείς επαφές υπουργών με τον Πρωθυπουργό διαψεύσθηκαν και μεγάλα ζητήματα παραμένουν αναπάντητα.

Θολό παραμένει το τοπίο για τα αυθαίρετα, απραξία παρατηρείται στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων παρά τις δεσμεύσεις για άμεση ανάδειξη όλων των συμβούλων, στην αφάνεια παραμένουν τα σχέδια αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, και πάνω από όλα εκκρεμεί η εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ερμηνεύουν την «καθίζηση» ως μία προσπάθεια να χαμηλώσουν ενδοκυβερνητικά οι τόνοι και να γίνει εφικτή η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου των 76 δισ. ευρώ στη Βουλή έως τις 15 Μαίου.

Κάνουν λόγο για έντονες αντιδράσεις σε πάρα πολλά πεδία τα οποία σε έναν μόνο βαθμό φαίνονται δημοσίως.

Η διαμάχη των υπουργών Τ. Μπιρμπίλη – Γ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα των αυθαιρέτων είναι ένα δείγμα γραφής. Μεγάλες διαστάσεις απόψεων υπάρχουν στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων που πρέπει να εξειδικευθούν ακόμη περισσότερο, στο νέο κύμα παρεμβάσεων στις ΔΕΚΟ και στους φορείς του δημοσίου που αναμένεται να φέρουν ακόμη και «λουκέτα», στο νέο ασφαλιστικό, στην περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, στο μέλλον του κρατικού τραπεζικού πυλώνα και φυσικά στο ζήτημα της αναδιάθρωσης του χρέους.

Πολλοί είναι οι υπουργοί αλλά και τα κομματικά στελέχη που επιχειρούν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους και λόγω της φημολογίας περί ανασχηματισμού. Ουδείς γνωρίζει τις Πρωθυπουργικές προθέσεις που σε ένα ακραίο σενάριο μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και εκλογές.

Εκτιμάται ότι η έλευση της Τρόικας, που προς το παρόν είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη, θα βοηθήσει στην «λείανση» των διαφορών. Θα οριστικοποιηθεί η αξία των μέτρων που θα εφαρμοσθούν φέτος (3 δισ. ευρώ προς το παρόν). Ο κάθε υπουργός θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την τρόικα την απόδοση και την επάρκεια των μέτρων που περιλαμβάνει ανά τομέα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η ίδια τακτική της απουσίας ανακοινώσεων επιχειρείται να διατηρηθεί και στο πολυνομοσχέδιο των μέτρων. Στόχος είναι να είναι όσο το δυνατό πιο «γενικά» και να απουσιάζουν σαφείς δεσμεύσεις για το που θα βρεθούν τα λεφτά, ειδικά για τα επόμενα χρόνια. Το αν αυτό θα γίνει εφικτό θα φανεί εκ του... αποτελέσματος, με την κατάθεσή του στη Βουλή.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Mersch: Δεν είναι ευθύνη της ΕΚΤ η διάσωση τραπεζών


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει προσηλωμένη στα σχέδια της για την εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών παρά τις πιθανές αρνητικές αντιδράσεις από τις χρηματοοικονομικές αγορές, δήλωσε σήμερα το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Yves Mersch.

Για την Πορτογαλία δήλωσε "ότι το πρόγραμμα θα υποβληθεί για έγκριση όταν θα θεωρήσουμε ότι είναι βιώσιμο και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επιστροφή της στην ανάπτυξη", δήλωσε ο Mersch μιλώντας σε σεμινάριο της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου. "Οι αγορές μπορεί να έχουν διαφορετική προσέγγιση, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας ανάλυση για τα μέτρα που θα πρέπει να δρομολογηθούν για μπει σε καλό δρόμο η χώρα", πρόσθεσε.

Ο Mersch δήλωσε πάντως ότι η ΕΚΤ δεν θεωρεί ότι η διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας αποτελεί ευθύνη της κεντρικής τράπεζας.

"Δεν έχουμε πάρει ποτέ μέτρα αποκλειστικά για να στηρίξουμε τις τράπεζες σε ένα συγκεκριμένο κράτος μέλος", υπογράμμισε ο Mersch. "Το θέμα της αναδιάρθρωσης των τραπεζών δεν αποτελεί καθήκον και στόχο της κεντρικής τράπεζας".
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

27/4/11

Στο "κούρεμα" πολλοί ποντάρουν, στον "κουρεμένο" κανείς...


1) Στο «κούρεμα» πολλοί ποντάρουν, στον «κουρεμένο» κανείς...

Τις τελευταίες εβδομάδες δεχόμαστε ένα καταιγισμό παροτρύνσεων για άμεση προσφυγή σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προερχόμενες εντός και εκτός της χώρας και εντός και εκτός της ευρωζώνης.

Μόνιμη επωδός αλλά και αφετηρία των παροτρύνσεων είναι η παραδοχή πως η αριθμητική του ελληνικού χρέους δεν βγαίνει.

Ποιοι και γιατί επιθυμούν διακαώς το καλό μας και γιατί;

Οι θιασώτες της αναδιάρθρωσης εντός κι εκτός Ελλάδος είναι πολυποίκιλοι και μοιάζει να έχουν σε πολλές περιπτώσεις αντιφατικά και αντιθετικά κίνητρα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τα σειρά.

Η κρίσιμη απόφαση

Κατ’ αρχάς η κρίσιμη απόφαση πάρθηκε πριν ένα χρόνο, όταν αποκαλύφθηκαν οι ελληνικές δημοσιονομικές ασωτίες και τα δομικά λάθη στην αρχιτεκτονική του ευρώ.

Τότε θα μπορούσε να είχε αποφασιστεί η απεμπλοκή και η διάλυση του ευρώ ή να μεθοδευτεί η αποπομπή της Ελλάδας και κάποιων άλλων «παρείσακτων». Π.χ. αντί το πακέτο των 110 δισ. ευρώ να πάει μέσω της Ελλάδας κατά κύριο λόγο στους πιστωτές, θα μπορούσε να είχε πάει στις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες απευθείας και η εγκατάλειψη του ασώτου στη βαλκανική μοίρα του...

Η απόφαση που επελέγη τότε, αφορούσε τη στήριξη της Ελλάδας με κάθε τρόπο, με όρο τον δια των μεταρρυθμίσεων εξευρωπαϊσμό και εκσυγχρονισμό του πελατειακού κομματικού κράτους.

Εκτός από τα 110 δισ. ευρώ που πάνε στις πληρωμές των ομολόγων που λήγουν, αλλά και τους μισθούς και τις συντάξεις, η απόφαση αυτή άναψε το πράσινο φως στην ΕΚΤ να αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά 60-70 δισ. ευρώ, αλλά και οι ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο ελληνικά «σκουπιδο-ομόλογα» να αντλήσουν περί τα 100 δισ. ευρώ για να καλύψουν τα κενά ρευστότητας. Είναι η ρευστότητα αυτή που εξασφαλίζει στα ΑΤΜ της χώρας μετρητά και επιτρέπει στα περισσότερα γρανάζια της οικονομικής δραστηριότητας να γυρίζουν ακόμη.

Ένα χρόνο μετά...

Ένα χρόνο μετά, η κρίση έχει επεκταθεί εκτός από την Ιρλανδία και στην Πορτογαλία και απειλεί την Ισπανία. Κυρίως όμως έχει αρχίσει να γίνεται φανερό που ακριβώς οδηγεί η απουσία ευκρινούς λύσης στην αριθμητική εξίσωση αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος.

Τι μας λέει η εξίσωση με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Το 2013 θα έχουμε ένα σύνολο περίπου 350 δισ. ελληνικού δημόσιου χρέους όπου τα 110 θα ανήκουν μέσω του EFSF-ESM στους ευρωπαίους φορολογούμενους και τα 60-70 εμμέσως στους κατόχους ευρώ. Το 2012 για να κλείσει ο προϋπολογισμός θα χρειαστούμε και άλλα 25-30 δισ. ευρώ. Το σύνολο, 210 δισ. περίπου, χωρίς αυτά που έχουν πάρει οι τράπεζες...

Τα δυο τρίτα περίπου του χρέους θα έχουν συγκεντρωθεί στα χέρια των θεσμών της ευρωζώνης. Αν αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τη μερίδα του λέοντος οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης θα πρέπει να την πληρώσουν οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης αντί των ιδιωτών ως ηθικώς και βάσει του δικαίου που εμπεριέχει το δίπολο ρίσκο-απόδοση, οφείλουν.

Είναι φανερό πως οι αποφάσεις που πήρε πέρυσι η ευρωζώνη ανέβαλαν την οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος για το 2013 αναλαμβάνοντας επί της ουσίας τη μερίδα του κόστους η ίδια...

Ένα χρόνο μετά, φαίνεται πως γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό ευρέως αυτό που στην αρχή λίγοι ευρωσκεπτικιστές, είχαν επισημάνει. Οι τράπεζες και οι ιδιώτες πωλούν ελληνικό χρέος το οποίο μετακυλύεται στους Γερμανούς και άλλου βόρειους φορολογούμενους.

Κατά συνέπεια έχουμε έναν ορυμαγδό παροτρύνσεων ανατροπής αυτής της απόφασης μέσω της δρομολόγησης από την Ελλάδα μιας αναδιάρθρωσης με «κούρεμα». Από το κόμμα των αληθινών Φινλανδών μέχρι διάφορους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Βερολίνο και τους μονίμως ευρωσκεπτικιστές αγγλοσάξονες η επωδός έχει γίνει μονότονη: «Κούρεμα» τώρα για να σωθεί η Ελλάδα... Μάλλον για να μην πληρώσουν οι ίδιοι τις συνέπειες ενός κουρέματος στη συνέχεια φωνασκούν.

Νομίζω πως ο καθένας από όλους αυτούς που προτείνουν «κούρεμα» εδώ και τώρα έχει διαφορετικά κίνητρα και διαφορετικές στοχεύσεις.

- Οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές π.χ. ανησυχούν ότι θα βρεθούν οριστικά δεμένοι σε ένα άρμα όπου θα συναποφασίζουν με ξένους, νότιους και απείθαρχους και με αιχμή το δίκαιο αίτημα να μην πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος τη «νύφη» του ελληνικού πελατειακού κράτους αντιδρούν...

- Οι αγγλοσάξονες ευρωσκεπτικιστές, γιατί διαισθάνονται πως η ανάληψη του χρέους του νότου από την ευρωζώνη ωθεί στην ενοποίηση της οικονομικής διακυβέρνησης και κατά συνέπεια της πολιτικής ενοποίησης, κάτι που περιθωριοποιεί τη Μεγάλη Βρετανία σαν ενδιάμεσο κρίκο Ευρώπης-ΗΠΑ...

- Οι ρεπουμπλικάνοι των ΗΠΑ, γιατί πιστεύουν πως όλα τα ζητήματα τα λύνουν οι κανόνες της αγοράς. Άρα να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να χάσουν όσοι ανέλαβαν ρίσκο να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα και έτσι να μην επιτρέψουμε την αδικία να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τα σπασμένα...

- Οι Έλληνες κρατικοί συνδικαλιστές και πελάτες της διαφθοράς, γιατί έχουν την ψευδαίσθηση πως αν «κουρέψουμε» ή διαγράψουμε μονομερώς το χρέος, όλα θα είναι όπως πριν. Οι αγορές θα μας δανείζουν, το κράτος θα δανείζεται και αυτοί θα συνεχίζουν να ζουν σαν τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας... Στον αγώνα αυτό έχουν βρει συνοδοιπόρους και διάφορους οικονομολόγους της συμφοράς και της άκρας αριστεράς που απλά προσπαθούν να πιαστούν απ’ ό,τι επιπλέει μετά το ναυάγιο του υπαρκτού σοσιαλισμού...

- Τα στελέχη του κυβερνητικού κόμματος, γιατί νιώθουν πως λέγοντας κάτι διαφορετικό από την θολή και αναποτελεσματική επίσημη κομματική γραμμή αυξάνουν τις πιθανότητες για μια κυβερνητική θέση στον επόμενο ανασχηματισμό και κυρίως ρίχνουν στάχτη στα μάτια των απηυδισμένων ψηφοφόρων που ενώ ετοιμάζονταν να πάνε για μαλλί (στον κρατικό κορβανά...) βγήκαν κουρεμένοι...


- Οι κερδοσκόποι που πόνταραν πριν ένα χρόνο στην ελληνική χρεοκοπία και τώρα πλησιάζει η ημερομηνία λήξης των CDS και κινδυνολογούν μέσω των φερέφωνων για να πετύχουν όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.

Τι δρομολογείται...

Από πέρυσι μέχρι φέτος η ευρωζώνη στις συνόδους κορυφής δείχνει να κάνει πάντα κάτι λιγότερο από ό,τι χρειάζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος κρατικού χρέους, σαν να προσπαθεί να αγοράσει χρέος για να καταλάβει τις διαστάσεις του προβλήματος που ξεκίνησε από την Ελλάδα, πέρασε στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία... Το πρόβλημα του κρατικού χρέους χτυπάει πάνω στα «τοξικά» που έχουν θαμμένα πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες από την κρίση του 2008 που ξεκίνησε σαν στεγαστική και εξελίχθηκε σαν χρηματοπιστωτική.

Στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου είναι πιθανό να έχουμε ένα βήμα πιο πέρα από τις αποφάσεις της 25 Μαρτίου, αλλά η οριστική λύση βρίσκεται στο 2013 όταν θα χρειαστεί να αναδιαρθρωθεί το ελληνικός χρέος το οποίο θα αφορά λίγους ιδιώτες πλέον... Θα είναι μια υπόθεση που θα αφορά Ευρωπαϊκό Ταμείο, την ΕΚΤ και τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τότε θα είναι ο καιρός για το επόμενο βήμα ενοποίησης της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης που θα δρομολογήσει και την πολιτική ενοποίηση.

Κοντά στο 2013 οι μεγάλες δυνάμεις της ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν το λογαριασμό οι φορολογούμενοι της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας κλπ. από τους κρατικούς προϋπολογισμούς απευθείας ή θα προχωρήσουν σε ένα συνδυασμό νομισματικών και οικονομικών πολιτικών όπως η επιθετικότερη εκτύπωση χρήματος για την αγορά μέρους του χρέους από την ΕΚΤ, η έκδοση ευρωομολόγων κλπ...

Ό,τι και να αποφασιστεί πάντως δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια ακόμη, καθώς δεν υπάρχει «χάρτης» που να περιέχει τη διαδρομή της εξόδου. Δεν μιλάμε απλώς για αχαρτογράφητη περιοχή, αλλά για μεταβαλλόμενο τοπίο...

Τέλος, ζούμε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο, όπως είναι όλες οι περίοδοι που λαμβάνουν χώρα μεγάλες μεταβολές γιατί σε αυτές οι άνθρωποι ως μονάδες και ως πλήθος αποκαλύπτουν πολλά κρυμμένα ελαττώματα αλλά και προτερήματα. Η παρατήρηση των άλλων σε κρίσιμες περιόδους κάνει όσους παρατηρούν πιο πλούσιους. Σαν να έχουν ζήσει περισσότερες από μια ζωές...

Φυσικά και τέτοιες περίοδοι κρύβουν μεγάλους επενδυτικούς κινδύνους και κατά συνέπεια και ευκαιρίες, γιατί αυτά πάνε πάντα μαζί...

2) Οι αγορές δεν πεθαίνουν ποτέ...

Μια περίοδος δυο-τριών χρόνων καθήλωσης του Γενικού Δείκτη στα πέριξ των 1.500 μονάδων έχει δυο διαστάσεις.

Η μία διάσταση είναι να βραδυπορείς εντός της. Δυο τρία χρόνια, αν τα μετρήσουμε μέρα-μέρα, είναι πολλά. Για την ακρίβεια, είναι πάνω από χίλια σχόλια σαν αυτό που θα συνιστούν υπομονή τούνελ είναι θα περάσει. Ακόμη και ο παππούς στη διαφήμιση του Τζακ Ντάνιελς που περιμένει να ωριμάσει το χαρμάνι σημαδεύοντας με τάπες το βαρέλι, θα πέθαινε από πλήξη...

Υπάρχει και η άλλη διάσταση, η αισιόδοξη και εύκολη. Να κοιτάς μια περίοδο δυο-τριών χρόνων χρηματιστηριακής απραξίας σε ένα διάγραμμα είκοσι-εικοσιπέντε ετών. Εκτός από ένα μικρό διάλειμμα συνήθως μοιάζει σαν μια εκ των υστέρων οφθαλμοφανής ευκαιρία από αυτές που εμφανίζονται μια-δυο φορές στη ζωή του καθενός...

Παρατηρούσα χθες την περίοδο 1993-1996 όταν ο Γενικός Δείκτης κινούνταν για τρία χρόνια περίπου μεταξύ 1.000 και 800 μονάδων. Ήταν η εποχή που είχε σηματοδοτήσει το κλείσιμο της Pirelli, της Good Year και ακολούθησαν δεκάδες βιομηχανίες και το περιβάλλον του πρωθυπουργού αποτελούσαν αστρολόγοι και ξεματιάστρες...

Ανάλογη περίοδο είχαμε και στα μέσα της δεκαετίας του ’80 κατά τη διάρκεια της «σοσιαλιστικής» άλωσης του κράτους και της οικονομίας με το Γεράσιμο Αρσένη...

Το ελληνικό χρηματιστήριο διανύει πάλι περίοδο πλήξης και απαξίωσης. Χρηματιστηριακές στήλες σαν αυτή δέχονται πιο πολλά ερωτήματα για το πόσο κινδυνεύουν οι καταθέσεις και ποιες είναι καλές κρυψώνες για χρυσές λίρες...

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το τέλος μιας τέτοιας περιόδου. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι αγορές δεν πεθαίνουν ποτέ... Τουλάχιστον τα τελευταία 4-5.000 χρόνια που έβγαλαν την ανθρωπότητα από την προϊστορία...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επιδημία επισφαλειών στα στεγαστικά δάνεια


Διαστάσεις που ξεπερνούν τις αρχικώς δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, προσλαμβάνουν οι επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια, καθώς ήδη ένα στα δέκα δάνεια δεν εξυπηρετείται κανονικά.

Με το ποσοστό των επισφαλειών να κινείται ήδη στο 10%, ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων έχει ξεπεράσει προ πολλού το 3% - 4% -«φυσιολογικό» επίπεδο επισφαλειών για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής προ κρίσης-, αλλά και το 5% - 7% στο οποίο οι τραπεζίτες ήλπιζαν να συγκρατηθούν οι επισφάλειες. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις τους, κάνουν λόγο για επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια που ίσως ξεπεράσουν και το 12% στο τέλος του 2011, αφού, όπως υποστηρίζουν, εάν το ΑΕΠ παραμείνει αρνητικό γύρω στα επίπεδα του 4% τα προσεχή τρίμηνα, τότε ανά τρίμηνο οι επισφάλειες θα αυξάνονται κατά μισή με μία ποσοστιαία μονάδα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Capital.gr επικεφαλής στεγαστικής πίστης μεγάλης τράπεζας, εάν δεν υπήρχαν οι αναδιαρθρώσεις δανείων, οι επισφάλειες στα στεγαστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα έδειχναν ήδη ποσοστό 12% - 13%. Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι το 10% των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών βρίσκεται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης και στο μέλλον το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω.

Οι αναδιαρθρώσεις στεγαστικών δανείων αφορούν στην παρούσα φάση κυρίως μείωση της μηνιαίας δόσης στο μισό και συνήθως για περίοδο ενός έτους, καθώς επίσης και περίοδο χάριτος, 3 ή 6 μηνών συνήθως, για δανειολήπτες που έχουν χάσει τη δουλειά τους και απαλλάσσονται για το διάστημα αυτό από κάθε καταβολή. Μετά την πάροδο του εξαμήνου η τράπεζα επανεξετάζει την περίπτωση του δανείου.

Εν τω μεταξύ, για δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων, προβαίνοντας ωστόσο σε όλες τις προηγούμενες νομικές ενέργειες έναντι του οφειλέτη συμπεριλαμβανομένης της διαταγής πληρωμής. Πρόκειται για την διάταξη του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με την οποία έχει παραταθεί η αναστολή πλειστηριασμών έως τον Ιούνιο. Οι τραπεζίτες προεξοφλούν ότι θα δοθεί και νέα παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών και επισημαίνουν ότι υπάρχει μικρή μερίδα δανειοληπτών που κάνουν καταχρηστική εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, ακολουθώντας πρακτικές του κινήματος «Δεν πληρώνω». Σημειώνουν, ωστόσο, ότι οι πρακτικές αυτές δεν σημαίνουν κατάργηση των οφειλών, οι οποίες προσαυξάνονται ανατοκιζόμενες.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των επισφαλειών στα στεγαστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών «καίει» τις τελευταίες, καθώς τις υποχρεώνει σε περαιτέρω αύξηση των προβλέψεων εις βάρος των ιδίων κεφαλαίων τους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέα έκθεση ιδεών αντί για μέτρα


Ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο – πλαίσιο που θα περιγράφει και θα κοστολογεί τα μέτρα αξίας άνω των 76 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να τα ονοματίζει επιχειρεί να περάσει από τις συμπληγάδες της τρόικας η κυβέρνηση.

Το πολυνομοσχέδιο που θα πρέπει να κατατεθεί έως τις 15 Μαΐου στη Βουλή ετοιμάζεται πυρετωδώς από το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες μοιάζει σε πολλά σημεία με τον γνωστό ετήσιο προϋπολογισμό.

Προβλέπει αναλυτικά όρια δαπανών ανά έτος και υπουργείο – τομέα και προβλέψεις για έσοδα από κάθε πηγή (άμεσοι, έμμεσοι φόροι κλπ). Δεν είναι όμως σαφές αν θα περιγράφονται και αναλυτικά οι πηγές των εσόδων, δηλαδή για παράδειγμα αν μία αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ προέρχεται από πάταξη της φοροδιαφυγής ή από υψηλότερους συντελεστές.

Η «θολή» αυτή δομή κρίθηκε –αναφέρουν αρμόδια στελέχη– αναγκαία για να γίνουν τα μέτρα πολιτικά ανεκτά, αλλά και για να παρακαμφθούν οι διαφωνίες πολλών υπουργών για συγκεκριμένες παρεμβάσεις (αυθαίρετα, κοινωνικά επιδόματα, μισθολόγιο, πωλητήριο σε ΔΕΚΟ, κλπ). Επίσης αμφισβητείται η απόδοση παρεμβάσεων αξίας πολλών δισ. ευρώ που βασίζονται στην φοροδιαφυγή και στη σπατάλη.

Όλα θα κριθούν την επόμενη Τρίτη. Τότε, το πρώτο κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να διαβεί την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν ισχυρές αντιρρήσεις από τους επιτηρητές που θέλουν ρητές δεσμεύσεις για όλα. Το οικονομικό επιτελείο προς το παρόν οργανώνει τα αντεπιχειρήματά του:

* Πολλές ρυθμίσεις με κυρίαρχη αυτή για τα αυθαίρετα, αλλά και για το ενιαίο μισθολόγιο, τα κοινωνικά επιδόματα, τις επικουρικές συντάξεις, δεν είναι ακόμη έτοιμες. Ετσι, θεωρείται αναγκαίο το νέο αυτό... εθελοντικό «μνημόνιο» να εξειδικεύεται από τους αρμόδιους υπουργούς, συν τω χρόνω: με κάθε νομοσχέδιο που θα έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή.

* Εκτιμάται ότι η κοινωνία πρέπει να μην υποστεί πολύ μεγάλο «σοκ» από τα νέα εισπρακτικά μέτρα. Πρώτα θα πρέπει να εξειδικευθούν αυτά του 2011 ( για την κάλυψη της ανόδου του ελλείμματος στο 10,5% του ΑΕΠ το 2010 και των αποκλίσεων κατά 1,4 δισ. ευρώ στα έσοδα του 2011).

Θεωρείται πολύ πιθανό τα πρόσθετα μέτρα του 2011 να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ που προανήγγειλε η κυβέρνηση. Δηλαδή το συνολικό πακέτο να είναι μεγαλύτερο από τα 26 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι το βάρος της τρόικας θα δοθεί στην εξειδίκευση των μέτρων του 2011 και του 2012 και στις τομές που πρέπει να γίνουν για να έρθουν έσοδα από φοροδιαφυγή και να εξοικονομηθεί σπατάλη για να τροφοδοτήσει την οικονομία τα επόμενα χρόνια.

* Πολλά «ποντάρει» η κυβέρνηση και στο σχέδιο εύρεσης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, για το οποίο πλέον υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο ώστε να αποκτήσει νομική ισχύ.

Επιχειρείται να δοθούν απτά παραδείγματα έως την ολοκλήρωση της επίσκεψης της τρόικας με ανακοινώσεις αποφάσεων για το μέλλον των ΔΕΚΟ, την παρουσίαση των πρώτων προτάσεων αξιοποίηση ακινήτων και ονομάτων συμβούλων αποκρατικοποίησης που θα αναλάβουν δράση.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

26/4/11

Τα σενάρια αναδιάρθρωσης έχουν χαμένους και κερδισμένους


Προς το παρόν και τα δύο είδη σεναρίων αναδιάρθρωσης αποκλείονται επισήμως, τόσο από τις κοινοτικές όσο και από τις ελληνικές Αρχές. Το παράδοξο, όμως, είναι ότι, όσο διαψεύδονται αρμοδίως τόσο περισσότερο φουντώνουν.

Κάτι ανάλογο με όσα είχαν γίνει με τις αλλεπάλληλες και επίμονες διαψεύσεις της προσφυγής της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας στο Ταμείο Διάσωσης μέχρι να έρθει η στιγμή της ανακοίνωσης της επίσημης προσφυγής.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η διεθνής φιλολογία για την αναδιάρθρωση έχει πάρει φωτιά μόλις έναν χρόνο μετά τη “διάσωση” με το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, που έγινε για να αποφευχθεί η πτώχευση και η αναδιάρθρωση του χρέους!

Τα σενάρια είναι τρία (βλ. ρεπορτάζ) αλλά, προς το παρόν, οι αγορές ανιχνεύουν δύο εναλλακτικές περιπτώσεις, αυτήν της “οικειοθελούς συνεννόησης” με τις αγορές και αυτήν της μονομερούς απόφασης για πληρωμή μέρους του χρέους με haircut στην ονομαστική αξία και στο επιτόκιο.

Ο πίνακας που παρουσιάζουμε αναδεικνύει τις βασικές επιπτώσεις σε κάθε περίπτωση, αν και η πολυπλοκότητα μιας διαδικασίας αναδιάρθρωσης, ιδιαίτερα σε μία χώρα - μέλος της Ευρωζώνης, είναι διαφορετική.

Το βασικό στοιχείο στην θεωρητική περίπτωση της “οικειοθελούς συνεννόησης” με τις αγορές είναι ότι ο ομολογιούχος τυπικά δεν χάνει το κεφάλαιό του, αλλά η επιστροφή του γίνεται σε πολλαπλάσιο χρόνο και με τόκους μεγαλύτερους ή μικρότερους, ανάλογα με τη μεταβολή του επιτοκίου στα νέα ομόλογα, τα οποία θα ανταλλαχθούν με τα παλιά μετά τη σχετική συμφωνία των δυο μερών.

Για τις τράπεζες και τα ταμεία οι συνέπειες δεν είναι μεγάλες, παρά μόνο στην ετήσια απόδοση, η οποία μειώνεται σε απόλυτους όρους, αλλά αυξάνεται συνολικά, λόγω της επιμήκυνσης του δανείου.

Αν η επιμήκυνση προσαρμοστεί στην αντίστοιχη που έχει αποφασισθεί για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, τότε και η απόδοση του επιτοκίου θα μειωθεί σε ετήσια βάση.

Οι καταθέσεις δεν επηρεάζονται, αλλά, ανάλογα με το κλίμα που θα διαμορφώσει μια τέτοια συμφωνία στις αγορές θα επηρεασθούν οι τιμές των μετοχών των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών (λεπτομερής παρουσίαση στον πίνακα).

Το Δημόσιο στην περίπτωση αυτή “απαλλάσσεται” από μεγάλες πληρωμές τόκων και χρεολυσίων στην δύσκολη περίοδο 2012 – 2015, αλλά το συνολικό βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους των 340 δισ. ευρώ παραμένει πάνω στην οικονομία, και μάλιστα συνοδεύεται με συμβάσεις πολιτικής και οικονομικής επιτήρησης ανάλογες του Μνημονίου...

Εντελώς αντίθετες είναι οι συνέπειες μιας “μονομερούς απόφασης” αναδιάρθρωσης του χρέους από το Δημόσιο. Όπως φαίνεται και στον πίνακα, οι αποταμιεύσεις, είτε με την μορφή των καταθέσεων είτε με την μορφή των ομολόγων, υφίστανται αμέσως τις συνέπειες.

Οι καταθέσεις “παγώνουν”, είτε μερικώς είτε καθολικά, για όσο διάστημα “παγώνει” και η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Οι τράπεζες υπό την πίεση της δραματικής μείωσης των ιδίων κεφαλαίων τους, που θα είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερο είναι το χαρτοφυλάκιό τους και το haircut στην ονομαστική αξία των ομολόγων και των επιτοκίων, θα ασκήσουν άμεση απαίτηση για επιστροφή δανείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκαλώντας ισοπέδωση της οικονομικής δραστηριότητας και του βιοτικού επίπεδου.

Οι μετοχές τραπεζών και ασφαλιστικών καταρρέουν, ενώ το Δημόσιο οδηγείται σε στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων, ολική ή μερική, ανάλογη με την δυνατότητα συλλογής φορολογικών εσόδων, αφού θα είναι αδύνατος ο εξωτερικός δανεισμός.

Σχετική έρευνα του ΔΝΤ αναφέρει ότι αυτή διαρκεί δύο ή και πολύ περισσότερα χρόνια, όπως αναφέρει η μέχρι τώρα πείρα, ανάλογα με την συγκυρία.



ΕΚΤ και Bundesbank αναρωτιούνται για τους στόχους της Αθήνας

Διπλός προβληματισμός αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες στην Φρανκφούρτη για το που στοχεύει η Αθήνα με την έμμεση υιοθέτηση της προοπτικής αναδιάρθρωσης του χρέους, παρά τις επίσημες διαψεύσεις από το ΥΠΟΙΚ και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Όπως ανέφεραν στο “Κεφάλαιο” υπηρεσιακά στελέχη της ΕΚΤ, η Αθήνα εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο χαλαρή στην υλοποίηση των “μνημονιακών” δεσμεύσεων, την ίδια στιγμή που καλλιεργείται ένα κλίμα προσέγγισης στην αναδιάρθρωση. Το γεγονός έχει προβληματίσει τα υψηλά κλιμάκια της ΕΚΤ. Όπως και τη διοίκηση της Bundesbank, η οποία πηγαίνει πιο πέρα και ζητά επανεξέταση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής και “αυστηροποίηση” των αποφάσεων για τη λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού (ESM), περιορίζοντας την ευχέρεια στη χρηματοδότηση των χωρών που θα ζητήσουν τη στήριξή του.

Οι απαιτήσεις για μεγαλύτερη αυστηρότητα θα διατυπωθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου όπου θα ξεκαθαρισθούν και οι όροι χρηματοδότησης του Ταμείου. Στο Βερολίνο, πάντως, αρχίζουν να βλέπουν με άλλο μάτι την αναδιάρθρωση και παίρνουν αποστάσεις από την ΕΚΤ, που είναι “φορτωμένη” με 200 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.



Τον Ιούνιο οι κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ για τον χειρισμό του ελληνικού “ζητήματος”

Τα τελευταία 24ωρα δύο θέματα έβαλαν φωτιά στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς οικονομικού και πολιτικού τύπου και μοιράσθηκαν την... κορυφή: η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και η προειδοποιητική υποβάθμιση του αμερικάνικου χρέους.

Ο γερμανικός τύπος ιδιαίτερα, με τη... στήριξη του αγγλοσαξονικού, έχει τροφοδοτήσει -με τη βοήθεια ανώνυμων και επώνυμων δηλώσεων- τη διεθνή συζήτηση με όλα τα σενάρια και τις πιθανές εκδοχές για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι μια προσεκτική ματιά στις δαπάνες για τόκους και χρεολύσια που έχει να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο την τετραετία 2012 – 2015, εξηγεί το γιατί έχει πάρει “φωτιά” η συζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για την αναδιάρθρωση.

Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να τσακίσει δαπάνες για μισθούς – συντάξεις, επενδύσεις, υγεία παιδεία για να πληρώνει ασθμαίνοντας, τεράστιους τόκους χωρίς τέλος...

Παρ΄ όλα αυτά, η τύχη της αναδιάρθρωσης ή μη του ελληνικού χρέους, δεν θα κριθεί στην Αθήνα. Και αυτό, γιατί κάθε βήμα στην κατεύθυνση αυτή εξαρτάται και εξαρτά ταυτόχρονα την τύχη ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα spreads των PIGS απέδειξαν αυτό που η ΕΚΤ έλεγε εξ αρχής, ότι δηλαδή όσο η συζήτηση για αναδιάρθρωση συνεχίζεται, τόσο ο κίνδυνος του “ντόμινο” θα επεκτείνεται. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που, όπως υποστηρίζουν στις Βρυξέλλες, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι τον Ιούνιο, όταν η Ε.Ε. θα πάρει στα χέρια της την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει σε πολιτική βάση τι μέτρα θα πρέπει να πάρει για να το αντιμετωπίσει, όπως υποστήριξαν τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, όσο και ο Επίτροπος κ. Όλι Ρεν.

Τα βασικά σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι τρία, αλλά οι “δυσκολίες” τους είναι πολύ περισσότερες:

1. Η “οικειοθελής συνεννόηση” με τις αγορές για επιμήκυνση του χρέους χωρίς μείωση της ονομαστικής αξίας του.
Το σενάριο αυτό που έχει υιοθετηθεί σιωπηρά και από μια μερίδα του κυβερνητικού επιτελείου, προβλέπει την ανταλλαγή μεγάλου μέρους των ομολόγων που κυκλοφορούν και κυρίως το κομμάτι που λήγει την περίοδο 2012 – 2015 και είναι περί τα 110 δισ. ευρώ, με άλλα κατά 10 έως 15 χρόνια μεγαλύτερης διάρκειας, ίσης ονομαστικής αξίας και με επιτόκιο της τάξης του 3,2% - 3,5%.

Βασική δυσκολία στην προοπτική ενός τέτοιου σεναρίου (όπως αποκάλυψε το Κεφάλαιο πριν από μία εβδομάδα) είναι το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα για να μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές, θα πρέπει να έχουν εγγυήσεις ή να εκδοθούν από κάποιον τρίτο, στην περίπτωση αυτή το Ταμείο Διάσωσης (EFSF), πράγμα που απορρίφθηκε από τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής... Πέραν αυτού πάντως, η επιμήκυνση του χρέους διατηρεί το συνολικό βάρος του χρέους πάνω στην οικονομία ανέπαφο και για τον λόγο αυτό θα συνοδεύεται με ένα ανάλογης διάρκειας “Μνημόνιο”.


2. Αναδιάρθρωση χρέους με μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους (haircut) και του επιτοκίου. Ένα τέτοιο σενάριο, είτε κατόπιν “φιλικής συνεννόησης” με τους ομολογιούχους, είτε με μονομερή απόφαση του εκδότη των ομολόγων, υποχρεώνει τον δανειστή να αποδεχθεί μείωση του οφειλόμενου κεφαλαίου και των τόκων. Στην ΕΚΤ, όπως και στην Κομισιόν, αρνούνται κάθε συζήτηση για μια τέτοια αναδιάρθρωση χρέους, για δύο βασικούς λόγους.

Εκτιμούν ότι θα προκαλούσε μεγάλες ζημιές, με ανεξέλεγκτες συνέπειες στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και στο ασφαλιστικό σύστημα της Ε.Ε. καθώς τα ταμεία ασφάλισης έχουν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών τους σε κρατικά ομόλογα. Αν ξεκινήσει η κήρυξη χρεοστασίου και η αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα, θεωρούν ότι θα επεκταθεί ταχύτατα και στην υπόλοιπη περιφέρεια, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για το ευρώ.


3. Το τρίτο σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το πρόγραμμα με επιπλέον δανειακή ενίσχυση από το EFSF το 2012 και την παραπομπή της στο Μόνιμο Μηχανισμό Διάσωσης μετά το 2013 (ESM), στο πλαίσιο της “ελεγχόμενης πτώχευσης” και των ομολόγων με ρήτρα αναδιάρθρωσης (CAC). Το πρόβλημα με το σενάριο αυτό βέβαια είναι το κατά πόσο με ισχύουσες διατάξεις το EFSF θα μπορεί να δανείσει την Ελλάδα το 2012...

Ε.Ε. : Η οικονομική κρίση έχει μεταλλαχθεί σε πολιτική

Η αναζήτηση απάντησης στην κρίση του χρέους της Ευρωζώνης έχει σκοντάψει στην πολιτική αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης της Γερμανίας, με τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να θέτουν θέμα έγκρισης από τη Βουλή κάθε μεμονωμένης χρηματοδότησης των Ταμείων. Το Φιλελεύθερο κόμμα ηγείται της “καμπάνιας” για να σταματήσει η “χρηματοδότηση” των PIGS και τροφοδοτεί με αυξανόμενη ένταση την φιλολογία της αναδιάρθρωσης.


Το πρόβλημα έχει επεκταθεί μετά τις εκλογές στη Φιλανδία όπου ο σχηματισμός συμμαχικής κυβέρνησης τον Μάιο απειλεί να εμποδίσει, με απρόβλεπτες συνέπειες, την αναχρηματοδότηση του χρέους της Πορτογαλίας, που λήγει επίσης το Μάϊο.


Ανάλογη στάση εκδηλώνεται στην Αυστρία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπου το “κόμμα” του “Δεν πληρώνω” έχει αρχίσει να επεκτείνεται, με καθαρά αντιευρωπαϊκή τάση απέναντι στις χώρες της... δεύτερης ταχύτητας (υπερχρεωμένες) στην Ευρωζώνη.


Στην τάση αυτή έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η υποστήριξη της αναδιάρθρωσης του χρέους ακόμα και αν αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει φαινόμενα “ντόμινο” στην Ευρωζώνη. Στη Γερμανία η κα Μέρκελ κρατάει χαμηλό προφίλ προς το παρόν αλλά ο κ. Σόιμπλε έχει απορρίψει τις “ιδέες” αναδιάρθρωσης που προωθούν οι -σύμμαχοί του στην κυβέρνηση-, Φιλελεύθεροι.

Πηγή εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 21ης Απριλίου
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Απολύσεις και λήξεις συμβάσεων εκτοξεύουν την ανεργία


Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι λήξεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που δεν ανανεώνονται με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανέργων. Αυτό καταγράφεται και από τα πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), που δείχνουν πως οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Μάρτιο ανήλθαν 17.359, καταγράφοντας αύξηση από τον προηγούμενο μήνα.

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου έφτασε τις 40.672, το 42,68% των οποίων οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 3,06% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010 (39.466) και αυξημένο κατά 4,89% από τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο (38.777).

Παρά την μικρή αύξηση των προσλήψεων, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, οι ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα -δηλαδή, οι προσλήψεις μείον τις καταγγελίες και τις λήξεις συμβάσεων μείον τις οικειοθελείς αποχωρήσεις- έχουν αρνητικό πρόσημο, φθάνοντας το -7.419 που έρχεται να προστεθεί στο -10.652 του προηγούμενου μήνα, Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά, οι αναγγελίες πρόσληψης στο σύνολο της χώρας για τον μήνα Μάρτιο ανήλθαν σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, σε 52.332, αυξημένες κατά 14,51% από τον προηγούμενο μήνα Φεβρουάριο (45.702) και μειωμένες κατά 19,73% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010 (65.196).

Οι καταγγελίες σύμβασης αορίστου χρόνου στο σύνολο της χώρας για τον ίδιο μήνα, υπολογίζονται σε 23.313, καταγράφοντας μια αύξηση από τον προηγούμενο μήνα κατά 1.838 άτομα.

Οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τον περασμένο μήνα, ανήλθαν σε 17.359, καταγράφοντας μια αύξηση από τον προηγούμενο μήνα κατά 57 άτομα.

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 40.672, το 42,68% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Οι οικειοθελείς αποχωρήσεις έφτασαν τον Μάρτιο σε 19.079, μειωμένες κατά 22,07% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2010 (24.483) και αυξημένες κατά 8,55% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του τρέχοντος έτους (17.577).

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, το σύνολο των ανέργων που βρίσκονται στους καταλόγους του Οργανισμού ξεπέρασε τους 850.000, γεγονός ανησυχητικό καθώς θεωρείται προπομπός για ακόμη πιο υψηλή στατιστική ανεργία (βάσει της ΕΛΣΤΑΤ).

Αναλυτικά, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων (το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων καθώς και όσοι από τους εγγεγραμμένους μη επιδοτούμενους δηλώνουν ότι αναζητούν εργασία) για τον μήνα Μάρτιο 2011 ανήλθε σε 714.675 άτομα. Από αυτά 251.529 (35,19%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 463.146 (64,81%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 33,16% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,74%. Σε αυτόν τον ήδη υψηλό αριθμό ανέργων, θα πρέπει βέβαια να προστεθούν και 139.787 εγγεγραμμένοι άνεργοι που δήλωσαν πως δεν αναζητούν εργασία, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ανέργων που βρίσκονται στις λίστες του ΟΑΕΔ να ανέρχεται σε 854.462 άτομα.

Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, που είτε είναι επιδοτούμενοι είτε αναζητούν εργασία, οι 314.741 είναι άνδρες (ποσοστό 44,04%) και οι 399.934 είναι γυναίκες (ποσοστό 55,96%).

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, το 62,44%, ήτοι 446.234 άτομα, βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ενώ το 28,15% (201.198 άτομα) είναι κάτω των 30 ετών. Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών βρίσκονται 67.243 άτομα (ποσοστό 9,41)%.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριο 2011) και τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (Μάρτιο 2010) καταγράφηκαν:

Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 22.179 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή 3,20% με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Ηπείρου (5,16%), και αύξηση κατά 112.936 άτομα με ποσοστιαία μεταβολή 18,77% από τον Μάρτιο του 2010.

Αύξηση των μακροχρόνια ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 6.756 άτομα, με ποσοστιαία μεταβολή 2,76% με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών να έχει καταγραφεί στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (6,61%) και αύξηση κατά 68.074 άτομα με ποσοστιαία μεταβολή 37,11% από τον Μάρτιο του 2010.

Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) κατά τον μήνα Μάρτιο ανήλθε σε 305.952 άτομα. Από αυτά 174.768 (ποσοστό 57,12%) είναι κοινοί επιδοτούμενοι, 84.130 (ποσοστό 27,50%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 29.482 (ποσοστό 9,64%) είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι (αγροτικά), 16.739 (ποσοστό 5,47%) είναι Οικοδόμοι επιδοτούμενοι, 624 (ποσοστό 0,20%) είναι λοιποί επιδοτούμενοι και 209 (ποσοστό 0,07%) είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι. Το σύνολο του αριθμού των δικαιούχων που πληρώθηκαν και στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης ανέρχεται σε 241.981 άτομα.

Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριο 2011) και τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (Μάρτιο 2010) καταγράφηκαν:

Αύξηση του συνόλου των επιδοτούμενων ανέργων (κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενοι και εποχικοί επιδοτούμενοι τουριστικών επαγγελμάτων) από τον προηγούμενο μήνα κατά 25.876 άτομα και αύξηση κατά 9.707 άτομα από τον Μάρτιο του 2010.

Αύξηση των κοινών και λοιπών κατηγοριών επιδοτούμενων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 22.193 άτομα και αύξηση κατά 5.524 άτομα από τον Μάρτιο του 2010.

Αύξηση των εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενων ανέργων από τον προηγούμενο μήνα κατά 3.683 άτομα και αύξηση κατά 4.183 άτομα από τον Μάρτιο του 2010.

Μείωση του αριθμού των δικαιούχων που πληρώθηκαν και στο τέλος του μήνα συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα επιδότησης από τον προηγούμενο μήνα κατά 10.582 άτομα και αύξηση κατά 12.032 άτομα από τον Μάρτιο του 2010.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Trichet: “Βλέπει” κινδύνους δευτερογενών επιπτώσεων του πληθωρισμού


Τους κινδύνους δευτερογενών επιπτώσεων του πληθωρισμού υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά την επαλήθευση αυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα των φινλανδικών εφημερίδων Helsingin Sanomat και Kauppalehti, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

«Προς το παρόν δεν βλέπω σημαντικούς κινδύνους εμφάνισης δευτερογενών επιπτώσεων. Δεν είναι, ωστόσο, καιρός για εφησυχασμό. Θα πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση ώστε να αποτρέψουμε την επαλήθευση αυτών των κινδύνων», φέρεται να δήλωσε ο Trichet.

Παράλληλα, ο Trichet ανέφερε ότι η τελευταία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% ήταν απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμη βάση.

«Για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποτρέψουμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις μετά την αύξηση του ρυθμού πληθωρισμού», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστεί η σταθεροποίηση των πληθωριστικών προσδοκιών εν μέσω αβεβαιότητας και ταραχών.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Επίσπευση των μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ


Με την επίσπευση κατά ένα εξάμηνο των μέτρων που είχαν προγραμματιστεί για το 2012, την προσθήκη νέων ρυθμίσεων χρεών και εκκρεμών υποθέσεων και περικοπές επιδομάτων στο δημόσιο τομέα, θα καλυφθεί το ποσό των 3 δισ. ευρώ, στο οποίο εκτιμώνται -μέχρι τώρα- οι αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού.

Η ανακοίνωση σήμερα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία Eurostat του ύψους του τελικού ελλείμματος του 2010, που θα είναι υψηλότερο κατά περίπου μία εκατοστιαία μονάδα, έναντι της εκτίμησης του προϋπολογισμού, ανοίγει το δρόμο για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, με τα οποία θα ανακοπεί η ανοδική πορεία του ελλείμματος του 2011, αλλά θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Πρόκειται για μέτρα, φορολογικά και στο μέτωπο των δαπανών, που ανέρχονται σε τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ ή 5,1 δισ. ευρώ και είχαν προγραμματιστεί για το 2012, αλλά η εφαρμογή τους επισπεύδεται από φέτος, ώστε να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ και να κλείσει το «άνοιγμα» που ήδη δημιουργούν οι αστοχίες στην υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού.

Το ύψος του ελλείμματος του 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε κοντά στο 10,5% του ΑΕΠ, από 9,4% που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού, αποκλίνοντας σχεδόν μία εκατοστιαία μονάδα, και επιφέρει πρόσθετα βάρη για τον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος επίσης από το πρώτο τρίμηνο έχει εμφανίσει υστέρηση εσόδων ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Οι δύο αυτοί παράγοντες υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσει το ύψος των έκτακτων μέτρων για φέτος από το επίπεδο του 1,74 δισ. ευρώ που είχε προσδιορίσει η τρόικα τον περασμένο Φεβρουάριο, σε 3 δισ. ευρώ.

Επίσης, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το ποσό των 3 δισ. ευρώ καλύπτει την απόκλιση του ελλείμματος του 2010 και την υστέρηση των εσόδων του 2011, υποστηρίζοντας ότι δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα εντός του έτους, διαβεβαίωση που δεν καθησυχάζει κανέναν, αφού δεν ίσχυσαν αρκετές αντίστοιχες διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον τελευταίο 18μηνο.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων του 2011, ο υπ. Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δηλώνει ότι παρουσιάζουν τάσεις ανάκαμψης από το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου, αλλά υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη συνέχεια, λόγω της βαθιάς ύφεσης.

Το πακέτο των διορθωτικών μέτρων του 2011 θα οριστικοποιηθεί μέχρι τις αρχές Μαΐου που καταφτάνει η τρόικα, προκειμένου να τεθεί υπόψη της και να αποσπάσει την έγκρισή της.

Τα μέτρα

Προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι επιβάλλονται νέα μέτρα, τα μέτρα που προβλέπει το αρχικό μνημόνιο να εφαρμοστούν από το 2012, θα εφαρμοστούν νωρίτερα, από τον Ιούλιο πιθανότατα, ώστε να αποδώσουν από φέτος περί τα 3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τα εξής μέτρα:

1. Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, (αναψυκτικά) για την άντληση ποσού τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ το 2012 και 150 εκατ. ευρώ, το 2011.

2.Η περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον. Αφορά σε μεταφορές αγαθών και υπηρεσιών, από το χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό 23%. Πρόκειται για δεκάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης και πρώτες ύλες που είναι στο χαμηλό συντελεστή και, εφόσον μεταταχτούν στον υψηλό, οι λιανικές τους τιμές θα αυξηθούν κατά 10%.

3. Η κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας και άλλων κοινωνικών επιδομάτων, σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, από άλλες πηγές, ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία. Ολα τα επιδόματα θα αποφασίζονται και θα διανέμονται από μία νέα υπηρεσία, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Μόνο από το επίδομα ανεργίας, θα εξοικονομηθεί ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ.

4. Η είσπραξη επιπλέον εσόδων από την αδειοδότηση τυχερών παιγνίων κατά τουλάχιστον 225 εκατομμυρίων ευρώ από την εφάπαξ πώληση αδειών και αύξηση της ετήσιας απόδοσης από δικαιώματα κατά 400 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Αν δεν εισπραχθεί το ποσό αυτό, θα αναζητηθεί από άλλες πηγές.

Αποφάσεις για Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ

Στα μελετούμενα μέτρα περιλαμβάνονται:

* Η εφαρμογή του νέου μισθολογίου από τον Ιούλιο, που θα περικόψει επιδόματα κυρίως υψηλόμισθων υπαλλήλων υπουργείων, όπως επίσης και το κόστος των υπερωριών και έξτρα αμοιβών.

* Η μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις. Η μείωση των προσλήψεων θα αφορά πλέον και τους στρατιωτικούς, καθώς μειώνονται οι εισακτέοι στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού οι απόφοιτοι των οποίων είναι υποχρεωτικά διοριζόμενοι. Η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα 1 προς 5 θα αποδώσει εξοικονομήσεις της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.

* Η μείωση των επιδοτήσεων προς ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσής τους.

* Η καθιέρωση αυστηρότερων τεκμηρίων φορολόγησης των επιτηδευματιών (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.), με στόχο την άντληση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

* Η περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων των ΟΤΑ με συνέχιση της αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης («Καλλικράτης»), η οποία θα συνεισφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, υποχρεώνονται οι δήμοι να αυξήσουν τα έσοδά τους με την αύξηση των δημοτικών τελών.

* Η πλήρης εφαρμογή του πράσινου φόρου και αύξηση της ετήσιας απόδοσής του κατά τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ.

* Η αύξηση της είσπραξης του ειδικού τέλους στα αυθαίρετα κτίσματα κατά 100 εκατ. ευρώ επιπλέον, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει διένεξη μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, για το θέμα των αυθαιρέτων το οποίο είναι αέρα. Σημειώνεται ότι από τη νομιμοποίηση ή τακτοποίηση αυθαιρέτων έχει υπολογιστεί η είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ, με πενιχρά αποτελέσματα έως τώρα.

* Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα γίνει τον Ιούλιο και θα αποδώσει 270 εκατ. ευρώ φέτος και 400 εκατ. ευρώ το 2012.

* Η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με στόχο την απόδοση τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 320 εκατ. ευρώ το 2012.

Πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι μελετάται ταυτόχρονα το «άνοιγμα» της περαίωσης, ώστε να ενταχθούν και επιχειρήσεις με υψηλό τζίρο, που είχαν αποκλειστεί από την προηγούμενη ρύθμιση, αλλά και όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση για την περαίωση, καταβάλλοντας ως «πρόστιμο» έναν αριθμό δόσεων εφάπαξ.

Ακόμα μελετάται να δοθεί ξανά δυνατότητα για νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Φοροδιαφυγή στο στόχαστρο

Tο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής, που ολοκληρώνεται στις επόμενες μέρες και ανακοινώνεται μέχρι την Παρασκευή 29 Απριλίου περιλαμβάνει άξονες μέτρων, ετήσιες ή και εξαμηνιαίες δράσεις και μέτρα και στόχους με ποσοτικούς και ποιοτικούς μετρήσιμους δείκτες, που αφορούν:

- Στη σύλληψη φορολογητέας ύλης μέσω προγραμμάτων προληπτικών και τακτικών ελέγχων των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών.

- Στη σύλληψη φορολογητέας ύλης μέσω προγράμματος τεκμηρίων και «πόθεν έσχες» και εντοπισμού προσαυξήσεων περιουσίας που υποκρύπτουν αδήλωτα εισοδήματα.

- Στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης και διευκόλυνσης προς τους φορολογούμενους.

- Στη βελτίωση και επιτάχυνση της εισπραξιμότητας των βεβαιωθέντων εσόδων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

- Στην αναγνώριση, ταξινόμηση, κατάταξη, μεταχείριση και αντιμετώπιση των κινδύνων στα θέματα του ΦΠΑ και λοιπών έμμεσων φόρων.

- Στην εισαγωγή κριτηρίων για την επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων στα πεδία της φορολογίας και την ανάπτυξη τεχνικών ελέγχου για ομάδες φορολογούμενων, στους οποίους παρατηρείται μεγάλο ποσοστό φοροαποφυγής ή φοροδιαφυγής.

- Στην ισχυροποίηση της φορολογικής διοίκησης με την εφαρμογή δράσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση για εξειδίκευση των μέτρων


Στη «μέγκενη» αντίρροπων πιέσεων της τρόικας για σκληρά μέτρα και των αντιδράσεων κοινωνικών και εσωκομματικών παραγόντων θα βρεθεί -στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου- το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς μέχρι τις 16 του επόμενου μήνα υποχρεούται να εξειδικεύσει τα μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ που θα περιέχει το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015».

Οι αντιδράσεις απέναντι στα μέτρα κάμπτονται σε σημαντικό βαθμό από τον τρόμο που προκαλούν στην κοινή γνώμη τα σενάρια αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, που εφόσον επιβεβαιωθούν θα επιφέρουν περισσότερο επώδυνα μέτρα, αλλά σε κάθε περίπτωση το προσεχές διάστημα θα αποδειχτεί ιδιαίτερα κρίσιμο για το χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής.

Την προσεχή Δευτέρα καταφτάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας, για τον καθιερωμένο τριμηνιαίο έλεγχο, εν όψει της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης ύψους 12 δισ. ευρώ, χωρίς την οποία το ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το δεκαετές ομόλογο ύψους 6,5 δισ. ευρώ, που λήγει στις 18 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αποτελεί έναν ακόμα «οδικό χάρτη» για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε και από το οποίο θα την έβγαζε το αρχικό μνημόνιο του Μαΐου του 2010. Αποδείχτηκε όμως ανεπαρκές, με πλήθος αστοχιών σε κρίσιμα μεγέθη, που καθιστούν εξαιρετικά δύσπιστες τις αγορές, όπως αποδεικνύεται από την έκρηξη των spreads δανεισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, επιβάλλεται συμπληρωματικά το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο για την περίοδο 2012-2015, το οποίο μάλιστα θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο, με αναπροσαρμογές μέτρων και στόχων, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, υποστηρίζοντας τη ρεαλιστικότητα της απόδοσής τους, αλλά και την αποφασιστικότητά της να τα εφαρμόσει, αλλά με την έκταση της ύφεσης να αποτελεί ισχυρό παράγοντα αβεβαιότητας. Τα μέτρα επιμερίζονται σε 9 δισ. ευρώ από αύξηση των εσόδων και σε 14 δισ. σε ευρώ από τη μείωση των δαπανών, αλλά χωρίς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ακόμα και με την είσπραξη 50 δισ. ευρώ, από τις αποκρατικοποιήσεις και την ακίνητη περιουσία, το δημόσιο χρέος θα παραμείνει άνω του 100% του ΑΕΠ έως και το 2020.

Τα μέτρα που καλείται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξειδικεύσει με πειστικό τρόπο στην τρόικα είναι:

1. Εξορθολογισμός μισθολογικής δαπάνης. Στόχος των παρεμβάσεων θα είναι στην περίοδο 2011-2015 η μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο κατά 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ, με μέτρα όπως η εφαρμογή του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις, η μείωση των συμβασιούχων τουλάχιστον 10% κατ' έτος, η αύξηση του ωραρίου από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα, η μείωση αμειβόμενων επιτροπών, η μείωση των υπερωριών, η καθιέρωση δυνατότητας μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών για εργασία εκτός Δημοσίου, ο περιορισμός των κενών οργανικών θέσεων και των θέσεων ευθύνης, η μείωση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας.

2. Η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, με νέα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε για την περίοδο 2011-2015, να εξευρεθεί ποσό ύψους 1,5% ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ. Τα μέτρα που σχεδιάζονται είναι: το επιχειρησιακό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο μεγαλύτερος αριθμός και περισσότερο στοχευμένοι τακτικοί και προσωρινοί έλεγχοι, η βελτίωση της ποιότητας των ελέγχων στις μεσαίες - μεγάλες επιχειρήσεις, η αποκάλυψη φορολογικών παραβάσεων φυσικών προσώπων με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, η αποτελεσματικότερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων, η αύξηση εσόδων από κεφάλαια διαφυγόντα στο εξωτερικό, η αποτελεσματικότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και η αποδοτικότερη καταπολέμηση λαθρεμπορίου.

3. Η μείωση φοροαπαλλαγών. Καταργούνται εκατοντάδες φοροαπαλλαγές και φόροι υπέρ τρίτων, από τα εισοδήματα που αποκτώνται φέτος και θα φορολογηθούν από το 2012 και μετά. Στόχος είναι η είσπραξη 0,9% ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ. Για την ισχύ των νέων φοροαπαλλαγών, θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια όπως το ετήσιο εισόδημα 50.000-60.000 ευρώ, ενώ θα καταργηθούν για όσους έχουν υψηλότερο εισόδημα.

4. Η μείωση λειτουργικών δαπανών, με την ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα μειώσει το λειτουργικό κόστος της κρατικής μηχανής κατά 1% ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ στην περίοδο 2011-2015. Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή είναι η πλατφόρμα ηλεκτρονικών προμηθειών (e-procurement) για όλες τις αγορές στο Δημόσιο, μείωση ενοικίων, κόστους τηλεπικοινωνιών κ.λπ.

5. Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, με στόχο την εξοικονόμηση στην περίοδο 2011-2015 ποσού 0,5% ΑΕΠ ή 1,1 δισ. ευρώ. πρόκειται για μέτρα όπως είναι η επαναξιολόγηση του αντικειμένου και δαπανών όλων των φορέων που επιχορηγούνται από το Δημόσιο, οι συγχωνεύσεις σχολείων και ΑΕΙ και ΤΕΙ οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις εφοριών και τελωνείων, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις πρεσβειών, προξενείων και γραφείων Τύπου εξωτερικού, η μείωση αριθμού αστυνομικών τμημάτων.

6. Η αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ, με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 1% του ΑΕΠ ή 2,3 δισ. ευρώ, έως το 2015, με πολιτικές όπως η εντατικοποίηση πλάνων αναδιάρθρωσης και επικέντρωση στα έσοδα για τους ΟΣΕ και ΟΑΣΑ τα νέα σχέδια αναδιάρθρωσης για ΕΡΤ ΕΑΒ η αύξηση εσόδων από νέες εμπορικές δραστηριότητες, νέες αυξήσεις τιμολογίων και την αύξηση της παραγωγικότητας.

7. Η μείωση αμυντικών δαπανών. Αρχικά προβλεπόταν η μείωση κατά 1% του ΑΕΠ ή 2,3 δισ. ευρώ, στο τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου, η μείωση των αμυντικών δαπανών διαμορφώνεται στο 0,5% ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ, μέχρι το 2015 και θα προέλθει από το εξοπλιστικό πρόγραμμα, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, τις καταργήσεις στρατοπέδων και τις προμήθειες.

Επικέντρωση

Οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επικεντρώσουν τον έλεγχο σε τρία σημεία.

- Στην εξειδίκευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

- Στην πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2011 και στα διορθωτικά μέτρα

- Στην προεργασία για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Βαθιές «τομές» σε υγεία και ασφάλιση

Σύμφωνα με το γενικό πρόγραμμα στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης προβλέπονται τα ακόλουθα:

* Η μείωση των δαπανών Υγείας, με νέες παρεμβάσεις, προκειμένου να εξοικονομηθεί 0,5% ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ, στην περίοδο 2011-2015. Μεταξύ των μέτρων είναι η μείωση κόστους ανά περιστατικό, ο νέος υγειονομικός χάρτης της χώρας, η καθιέρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων, οι προμήθειες, και η επανατιμολόγηση ιατρικών πράξεων.

* Ο εξορθολογισμός ιατροφαρμακευτικής δαπάνης με στόχο την εξοικονόμηση 0,7% ΑΕΠ ή 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 μέσα από αποτελεσματικότερους ελέγχους συνταγογραφήσεων, φαρμακευτικής δαπάνης, προμήθειες νοσοκομείων.

* Η μείωση δαπανών Ασφαλιστικών Ταμείων και εξορθολογισμός κοινωνικής δαπάνης, με στόχο την εξοικονόμηση μέχρι το 2015, 1,1% ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ, με επώδυνα μέτρα για τους ασφαλισμένους όπως η μείωση ελλειμμάτων επικουρικών ταμείων και διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τα προνοιακά επιδόματα και η σύσταση ενιαίου φορέα παροχής κοινωνικών παροχών.

Την ίδια ώρα σε επίπεδο ασφάλισης και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνονται τα εξής:

* Η καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής, για την είσπραξη 3,5 δισ. ευρώ, ή 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2015. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από πρωτοβουλίες όπως δίκαιες και αποτελεσματικές ρυθμίσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, μείωση του ποσοστού ανασφάλιστης εργασίας από το 26% στο 12%, αυστηρότερους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας και κοινούς εισπρακτικούς μηχανισμούς στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστημα.

* Η αύξηση εσόδων ΟΤΑ από ίδιους πόρους, με στόχο την είσπραξη στην περίοδο 2011-2015 ποσού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ή 0,3% ΑΕΠ. Θα επιτευχθεί με την αύξηση των δημοτικών τελών, δικαιωμάτων και άλλων εσόδων των ΟΤΑ αλλά και την καθιέρωση της δημοτικής ενημερότητας.

Εκτιμήσεις

Το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα συμβάλουν στη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Εκθεση

Τα στελέχη της τρόικας των Ε.Ε. ΔΝΤ και ΕΚΤ θα ετοιμάσουν την έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας που θα περιλαμβάνει και την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

25/4/11

Στη "σκιά" του πληθωρισμού τα χρηματιστήρια της Ασίας


Σε περιβάλλον υποτονικής συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς αγορές της Αυστραλίας, του Χονγκ Κονγκ και της Ν. Ζηλανδίας παραμένουν κλειστές λόγω αργίας, ο δείκτης Nikkei κινήθηκε τη Δευτέρα με εναλλαγές προσήμου και σε στενό εύρος διακύμανσης, πριν κλείσει με οριακές απώλειες 0,1% στις 9.671,96 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκε και ο ευρύτερος ιαπωνικός δείκτης Topix, που έκλεισε με απώλειες 0,2% στις 840,68 μονάδες.

Το ενδιαφέρον της ιαπωνικής αγοράς εστιάζεται στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Bank of Japan, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, προχωρώντας παράλληλα σε καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας για το 2011, από 1,6% σε 0,8%, ως αποτέλεσμα του καταστροφικού σεισμού του Μαρτίου.

Επιβαρυντικά για το ιαπωνικό ταμπλό λειτούργησαν επίσης δημοσιεύματα του τοποικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η Nippon Steel Corp αναμένεται να εμφανίσει ζημιές 1,09 δισ. δολαρίων για το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός και οι συνέπειές του στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών της Ασίας συνεχίζει να απασχολεί τις ασιατικές αγορές. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στη Σιγκαπούρη παρέμεινε στο 5% -αναλυτές αναμένουν ότι θα παραμείνει σε επίπεδα μεταξύ 4,5% και 5% τους επόμενους μήνες και θα αποκλιμακωθεί στο β’ εξάμηνο του έτους- ένα επίπεδο που νωρίτερα εντός του Απριλίου είχε οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να αποφασίσει περαιτέρω νομισματική χαλάρωση (τοποθετώντας υψηλότερα το εύρος διακύμανσης για το δολάριο Σιγκαπούρης).

Στο μεταξύ, το δολάριο Αυστραλίας σημείωσε τη Δευτέρα νέο ρεκόρ 29 ετών έναντι του αμερικανικού, με την ισοτιμία AUD/USD να φτάνει έως το 1,0776.

Στα υπόλοιπα ασιατικά ταμπλό, ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε 1,08% και οι Shanghai Composite και Shenzhen Composite σημείωσαν απώλειες 1,11% και 1,52%. Στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex υποχώρησε 0,21%, ο Kospi στη Ν. Κορέα ενισχύθηκε 0,83%, ενώ ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης Straits Times στη Σιγκαπούρη, σε ποσοστό 0,14%. Στην Ινδία, ο BSE Sensex ενισχύεται 0,19%.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός, μια "ανάσα" από τα $50 το ασήμι


Χρυσός και ασήμι συνεχίζουν να σημειώνουν αλλεπάλληλα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αναζητούν προστασία από τον πληθωρισμό που πλήττει τις ασιατικές οικονομίες και να ανησυχούν για το ενδεχόμενο διάχυσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Τη Δευτέρα η τιμή spot του χρυσού στην Ασία έφτασε στα 1.517,98 δολάρια η ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ το ασήμι έφτασε να διαπραγματεύεται έως και τα 49,79 δολάρια η ουγγιά.

Στο Λονδίνο, η τιμή spot για το χρυσό άγγιξε νωρίτερα τα 1.518 δολάρια, ενώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη το προθεσμιακό συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου ενισχύεται κατά 13,9 δολάρια στα 1.517,7 δολάρια/ ουγγιά, έχοντας βρεθεί νωρίτερα έως και τα 1.518,6 δολάρια.

Η τιμή spot για το ασήμι στο Λονδίνο κινείται επίσης ανοδικά, στα 49,04 δολ./ ουγγιά, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου για το λευκό μέταλλο διαπραγματεύεται στη Νέα Υόρκη με κέρδη 2,87 δολ. στα 48,925 δολάρια η ουγγιά (έως τα $49,82 νωρίτερα). Κινητικότητα παρατηρείται και στο συμβόλαιο του Ιουλίου, που διαπραγματεύεται στα 48,935 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 0,09% έναντι του ευρώ στα 1,4573 δολ./ ευρώ, ενώ νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί κάτω και από το 1,46.

Πτωτικά κινείται το αμερικανικό νόμισμα και έναντι του ελβετικού φράγκου, στα 0,8855 φράγκα/ δολάριο, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν (σε ποσοστό 0,40% στα 82,15 γεν/ δολ.) και έναντι της στερλίνας (+0,03% στα 1,6515 δολ./ στερλίνα).
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

«Φωτιά» στα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων


Αυξήσεις - φωτιά παρουσιάζουν τα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων, όπως κατατέθηκαν για την επόμενη χρονιά, καθώς όλα πλην ενός έχουν ζητήσει αύξηση μεγαλύτερη των 6.800 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 122 από 123 πανεπιστήμια ζητούν περισσότερα χρήματα για την έγγραφη φοιτητών για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, όμως 50 από αυτά αποφάσισαν να μην ανακοινώσουν δημοσίως το ύψος των διδάκτρων τους.

Από τα 76 πανεπιστήμια που έδωσαν στη δημοσιότητα τις αυξήσεις τους, τα 46 αποφάσισαν να χρεώσουν το μέγιστο επιτρεπτό ποσό αύξησης, δηλαδή 10.200 ευρώ, ενώ άλλα επτά θα χρεώσουν αυτό το ποσό για ορισμένα τμήματα.

Πέρυσι το Δεκέμβριο οι Βρετανοί βουλευτές υπερψήφισαν την αύξηση των διδάκτρων κατά 6.800 ευρώ, με τη δυνατότητα όμως η αύξηση αυτή να ανέβει στα 10.200 ευρώ «σε εξαιρετικές περιπτώσεις».

Όπως εκτιμάται, το μέσο ύψος των διδάκτρων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα κυμαίνεται γύρω στα 9.600 ευρώ και όχι στα 8.400 ευρώ, ποσό που είχε προβλέψει η βρετανική κυβέρνηση και επί του οποίου είχε βασίσει την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Ηρθε ο καιρός να αλλάξει ο Χριστόφιας


Οι απειλές της Αγκυρας εναντίον της Κύπρου, όπως εκφράστηκαν από το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών της Τουρκίας, ανησυχούν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος έσπευσε να αποστείλει επιστολές στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στους ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηταν καιρός να εκφραστεί και δημόσια αυτή η ανησυχία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο κ. Χριστόφιας είχε επιλέξει τη σιωπή για να «προστατεύσει» δήθεν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες οδηγούν σε συνομοσπονδία και -κατά τους αντιπάλους του- σε ξεπούλημα της Κύπρου. Ηταν λάθος, ας ελπίσουμε όχι τραγικό, του Κύπριου Προέδρου η τυφλή επιμονή στη διάσωση ενός διαλόγου που μαθηματικά οδηγεί σε μεγάλη διπλωματική ήττα την ελληνοκυπριακή πλευρά. Κάθε μέρα που περνά η Τουρκία κερδίζει πόντους στις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Χριστόφιας, που έχει παρουσιάσει μία μετάλλαξη στην προεδρία της Κύπρου επηρεασμένος από το περιβάλλον του, που κυριαρχείται από οπαδούς του ρατσιστικού σχεδίου Ανάν, πρέπει να αλλάξει πολιτική.
Στην περιοχή γίνονται πολλές αλλαγές. Χώρες αλλάζουν στρατόπεδα και συμμαχίες και το πιο σημαντικό, που ακόμα οι Τούρκοι το κρύβουν, είναι η αναταραχή στο τουρκικό Κουρδιστάν. «Βράζει» είναι η λέξη που χρησιμοποιούν οι λιγοστοί δημοσιογράφοι που κατάφεραν να φτάσουν εκεί.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου είναι ανάγκη να αντιληφθεί ότι οι τραγικές υποχωρήσεις που έκανε με το καλημέρα στις διαπραγματεύσεις, πρέπει να αποσυρθούν. Πρέπει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις με χώρες που αντιστέκονται στην Τουρκία - και είναι μάλιστα πολλές. Και το πλέον σημαντικό είναι ότι πρέπει να τα «σπάσει» με το βρώμικο κύκλωμα που τον παρασύρει σε συνεχή λάθη και τον οδηγεί σε νέο σχέδιο Ανάν.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=15426&subid=2&pubid=62959118
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »

Οι ρίζες μας, η ελπίδα μας.


Όπως και στην περίπτωση του απαράδεκτου και ορθώς αποσυρθέντος βιβλίου Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού έτσι και τώρα η Ακαδημία Αθηνών τιμά το όνομά της και παρεμβαίνει κατά των διαστρεβλωτών της ελληνικής ιστορίας. Εκ μέρους και άλλων Ακαδημαϊκών ο Ομότιμος Καθηγητής Κωνσταντίνος Σβολόπουλος υπογράφει σύντομη, αλλά περιεκτική ανακοίνωση, η οποία αναφέρεται σε πρόσφατες τηλεοπτικές εκπομπές και σε άλλα σχετικά δημοσιεύματα για το 1821. Η ανακοίνωση των Ακαδημαϊκών υπογραμμίζει ότι οι κυριώτεροι παράγοντες, οι οποίοι συνετέλεσαν στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων ήταν η γλώσσα, οι μνήμες από το ιστορικό παρελθόν και η Ορθόδοξη Πίστη.

Η ανακοίνωση στηλιτεύει ιδιαιτέρως την απόπειρα των « μεταμοντέρνων» ιστορικών να ταυτίσουν τη γέννηση του κράτους με τη γέννηση του έθνους και τονίζει ότι « Ο Ελληνισμός επιβίωσε επί χιλιετίες. Το ελληνικό έθνος στη νεώτερη διαδρομή του μορφοποιήθηκε κατά τις αρχές του 13ου αιώνα.


Η ταύτιση της αφετηρίας του με τη δημιουργία της νεώτερης Ελλάδας ως κράτους, αντιφάσκει με την επιστημονική αλήθεια». Αυτά μεταξύ άλλων λέγουν οι Ακαδημαϊκοί και τους είμαστε ευγνώμονες διότι βάζουν τα πράγματα στη θέση τους απέναντι στην αγχώδη προσπάθεια κάποιων δήθεν ιστορικών, οι οποίοι αρνούνται τη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού και τον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην εξασφάλιση αυτής της συνέχειας.

Μεγάλη Εβδομάδα είναι αυτή που διανύουμε και η πορεία του Κυρίου από την Σταύρωση προς την Ανάσταση μάς θυμίζει την πορεία του Ελληνισμού. Είναι και αυτή Σταυροαναστάσιμη: Από θριάμβους σε ήττες, από τραγωδίες σε επιτυχίες. Σήμερα ο λαός μας περνά μία παρατεταμένη περίοδο παθών λόγω του μνημονίου. Πίσω όμως από τα οικονομικά προβλήματα σοβεί μία βαθύτατη ηθική και πνευματική κρίση. Σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις χρεωκοπιών και εθνικών τραγωδιών κατορθώσαμε επιβιώσαμε βασισμένοι στις ρίζες μας και στις παραδοσιακές αξίες μας. Αυτές που υπενθυμίζει η ανακοίνωση της Ακαδημίας. Όπως και επί Τουρκοκρατίας επιβιώσαμε με την ελληνική γλώσσα, την αίσθηση ιστορικής συνέχειας του Έθνους και με την Ορθόδοξη Πίστη, έτσι και σε άλλες περιόδους οικονομικού και εθνικού προβληματισμού αυτές οι ρίζες μάς κράτησαν όρθιους. Το 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης ανεφώνησε το περίφημο: Δυστυχώς επτωχεύσαμεν! Και το 1898 μετά τον εν μέρει ατυχή πόλεμο του 1897- γράφω εν μέρει διότι ναι μεν οι Τούρκοι μας νίκησαν στη Θεσσαλία, αλλά επιτύχαμε τη διπλωματική αναγνώριση της Αυτονομίας της Κρήτης- επιβλήθηκε στη χώρα μας ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, η τρόϊκα της εποχής εκείνης. Ο ΔΟΕ ήλεγχε τα κρατικά μονοπώλια της Ελλάδος και έπαιρνε από την πηγή τα ποσά που ζητούσαν οι ξένες χώρες, οι οποίες μάς είχαν δανείσει. Παρ’ όλα αυτά η πτωχευμένη και εν μέρει ηττημένη Ελλάς ορθοπόδησε και μετά από λίγα χρόνια επέτυχε τους θριάμβους του 1912- 13. Ελευθέρωσε τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και έθεσε τις βάσεις για την απελευθέρωση της Θράκης.

Ποιές ηθικές δυνάμεις οδήγησαν τους προγόνους μας από την οικονομική κατάρρευση στην ανόρθωση του ηθικού και στην εθνική αναγέννηση; Πολλοί θα αναφέρουν την έλευση του Ελ. Βενιζέλου από την Κρήτη στην Ελλάδα, όμως τα πρόσωπα από μόνα τους δεν μπορούν να επιτύχουν πολλά αν δεν υπάρχει το κατάλληλο πνευματικό υπόβαθρο. Οι αξίες που διέσωσαν τον Ελληνισμό και τον γλύτωσαν από την εθνική κατάθλιψη ήταν και τότε όπως και μετά το 1453 οι ίδιες. Οι ελληνορθόδοξες ρίζες μας και η πεποίθηση ότι είμαστε η συνέχεια του διαχρονικά ζωντανού και θαυμαστού Έθνους των Ελλήνων. Έχουμε, λοιπόν, υποχρέωση να σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι με υπερηφάνεια, διότι το χρωστούμε όπως θα έλεγε ο Κωστής Παλαμάς « σε όσους ήλθαν, πέρασαν, θαρθούνε, θα περάσουν, κριτές θα μάς δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί» ! Ο ίδιος ο μεγάλος ποιητής μας έθρεψε πνευματικά τη γενιά των Βαλκανικών Πολέμων με την ποιητική αναβάπτιση στα νάματα της Ελληνικής διαχρονίας, της συνέχειας του Ελληνισμού. Στο επικό ποίημά του «Η Φλογέρα του Βασιλιά» αναφέρεται στα κατορθώματα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Βασιλείου Β΄ του Μακεδόνος και ταυτόχρονα εξυμνεί την Ελληνική Διάρκεια από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα μέσω του Βυζαντίου. Την ίδια περίοδο η Πηνελόπη Δέλτα έγραφε βιβλία για παιδιά – και για μεγάλους- φέρνοντας στην επιφάνεια το Βυζάντιο, απαραίτητο κρίκο στη συνειδητοποίηση της ελληνικής συνέχειας. Είχε φυσικά προηγηθεί η εξαιρετική επιστημονική εργασία του Παπαρρηγόπουλου και του Ζαμπέλιου, οι οποίοι κονιορτοποίησαν τα επιχειρήματα του Φαλμεράγιερ και των αμφισβητιών της εθνικής μας ταυτότητας.

Στη συνέχεια του Ελληνισμού, στην ιστορική μας μνήμη, στην αξιοποίηση του γλωσσικού μας πλούτου και στην Ορθόδοξη παράδοσή μας θα βρουν και σήμερα τα ελληνόπουλα την ελπίδα και την αισιοδοξία για το μέλλον. Αν τους τρέφουμε μόνο με στατιστικές για τα οικονομικά μας μεγέθη ή με τα ανελλήνιστα βιβλία της Γλώσσας του Δημοτικού είναι βέβαιο ότι θα επιταχύνουμε την εθνική κατάθλιψη. Οφείλουμε στα παιδιά μας, αλλά και στους εαυτούς μας, να δώσουμε μία αχτίδα ελπίδας και να ξεφύγουμε από τη μιζέρια. Ας ξαναβρούμε τις ρίζες μας και ας τις μετατρέψουμε σε εφαλτήριο για ένα καλύτερο μέλλον.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας διδάσκει ότι μετά τη Σταύρωση ακολουθεί πάντα η Ανάσταση. Καλή Ανάσταση συνέλληνες!

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ »