24/11/11

Χιλιάδες εργαζόμενοι εκτός Βαρέων και Ανθυγιεινών


Την πόρτα εξόδου από το ευνοϊκό καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων περνούν περίπου 185.000 εργαζόμενοι, των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται από τη νέα λίστα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Παράλληλα, εντάσσονται στη νέα λίστα 17.000 εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, η λίστα αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 166.000 άτομα, αφού οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο ειδικό καθεστώς, τώρα είναι 531.000, ενώ με τη νέα λίστα θα μείνουν μόνο 365.000 εργαζόμενοι.

Η αλλαγές στα ΒΑΕ έχουν αναδρομική ισχύ από την 1 Νοεμβρίου του 2011, τηρώντας τις δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα, η οποία ζητάει να παραμείνει μόνο το 10% του εργατικού δυναμικού στο ειδικό καθεστώς. Στο νέο καθεστώς παραμένουν και οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες). Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν στο καθεστώς έως το 2015 ανέρχονται σε 80.000.

Στη νέα λίστα των Βαρέων μπαίνουν νέες κατηγορίες, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται στα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.

Σε σχέση με το νέο καθεστώς επισημαίνονται τα εξής:

1. Στο νέο καθεστώς παραμένουν και οι εργαζόμενοι, των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες)

2. Η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης. Ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

3. Η Διαρκής Επιτροπή Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων συνεχίζει τη λειτουργία της και εξετάζει όλα τα αιτήματα, αλλά και τις παρατηρήσεις των φορέων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης δεσμεύτηκε σε συναντήσεις του με τους κοινωνικούς φορείς, ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες του υπουργείου θα έχουν επεξεργαστεί το σχέδιο με στόχο να κατατεθεί ρύθμιση για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και της επαγγελματικής ασθένειας.

Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη χώρα μας με στόχο να ενισχυθεί η πρόληψη, η αποκατάσταση, η πλήρης κάλυψη για επαγγελματική νόσο και ο έλεγχος των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Συνέπειες

Όσοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης θα διατηρήσουν τις προσαυξήσεις που είχαν στον μισθό και μελλοντικά στην σύνταξη, αναλογικά για όσο χρονικό διάστημα ήταν ενταγμένοι στα βαρέα. Όμως, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2012, συνέπεια του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος προβλέπει ότι για πλήρη σύνταξη θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους αντί του 55ου που ισχύει σήμερα και για μειωμένη το 58ο αντί του 53ου.

Ακόμη, θα υπάρξουν και μισθολογικές απώλειες, καθώς δεν θα λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα.

Ποιοι διαγράφονται

Από την νέα λίστα των ΒΑΕ διαγράφονται όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι επιχειρήσεων, καθώς και οι εργαζόμενοι στο χώρο της ζαχαροπλαστικής και σε κλάδους τροφίμων, πωλητές στο λιανεμπόριο και στο χονδρεμπόριο, οι κομμωτές και οι κομμώτριες, οι εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες, οι οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί, οι ταμίες πολυδυναμικού super market, οι οδηγοί ταξί εκτός νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι συντηρητές κτιρίων, το προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς, οι εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχαγωγίας (τραγουδιστές, μουσικοί), αλλά και στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, όπως οι καμαριέρες, οι μάγειροι και οι σερβιτόροι, με εξαίρεση τους συναδέλφους τους οι οποίοι απασχολούνται τις νυκτερινές ώρες μετά τις 10 μ.μ.

Εξαιρούνται ακόμη, εργαζόμενοι σε πλυντήρια αυτοκινήτων, γκαράζ, φωταέριο, γεμιστές βυτιοφόρων, θερμαστές, φορτοεκφορτωτές, μανουβραδόροι, ανελκυστές, αμαξοκαραγωγείς, τσαγκάρηδες, δασεργάτες, αρβυλεργάτες, εμφανιστές και τυπωτές φιλμ, στα χαμάμ, στην ιχθυαγορά, στην κρεαταγορά κ.ά. Ακόμη στην λίστα των Βαρέων από το προσωπικό των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών παραμένουν μόνο οι τεχνικοί που απασχολούνται με την συντήρηση κεραιών και εικονολήπτες εξωτερικοί με φορητές κάμερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: