22/11/11

Η ΡΑΕ φέρνει φθηνότερο φυσικό αέριο


Ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Αύγουστο, μεταξύ της ΡΑΕ και του διαχειριστή του συστήματος αερίου ΔΕΣΦΑ με αφορμή το νέο κανονισμό τιμολόγησης, που τελικά τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση χθες. Ενδεικτική των «αντεγκλήσεων» μεταξύ του ρυθμιστή και του ΔΕΣΦΑ είναι και η διαφορετική εκτίμηση σε σχέση τις προτάσεις του διαχειριστή για τα νέα τιμολόγια. Ενώ λοιπόν ο ΔΕΣΦΑ στις προτάσεις του κάνει λόγο για μείωση της τάξης του 4% (σε κάποια άλλα σημεία αναφέρεται ως ποσοστό το 13%), η ΡΑΕ στη χθεσινή της ανακοίνωση μιλάει για μέση αύξηση που προκύπτει με βάση την πρόταση του διαχειριστή της τάξης του 5,59%!
Πως εξηγείται η διαφορά στις εκτιμήσεις; Από το γεγονός ότι ο ΔΕΣΦΑ παίρνει ως μέτρο σύγκρισης την αύξηση που θα επιβαλλόταν εάν δεν άλλαζε η μεθοδολογία υπολογισμού των αυξήσεων, ενώ η ΡΑΕ κάνει απόλυτη σύγκριση μεταξύ των τιμών του 2011 και των τιμολογίων που προτείνει ο ΔΕΣΦΑ για το 2012.
Παρά το γεγονός πάντως, ότι ο ΔΕΣΦΑ επιχειρεί έστω και δια της πλαγίας οδού να πετύχει αυξήσεις, την ώρα μάλιστα που τα υψηλά τέλη δικτύου ευθύνονται για το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι τιμές του φ. αερίου, είναι από τις υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ (με βάση την τελευταία έκθεση της ΙΕΑ) οι αυξήσεις φαίνεται ότι δε θα περάσουν από το «σκόπελο» της ΡΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η ΡΑΕ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μείωση 15% των τελών χρήσης του δικτύου, μείωση που θα περάσει άμεσα σε όλο το φάσμα των καταναλωτών , από τη βιομηχανία, την ηλεκτροπαραγωγή μέχρι και τους απλούς καταναλωτές και τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Και αυτό γιατί ενώ μέχρι πέρυσι το κόστος του αερίου για τα νοικοκυριά στην Αθήνα υπολογιζόταν με βάση την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ο νέος τρόπος υπολογισμού της λιανικής τιμής είναι “cost-plus” που σημαίνει ότι με τη μείωση του κόστους του αερίου, οι όποιες μειώσεις περνάνε απευθείας στην κατανάλωση.
Πως θα δικαιολογηθεί το «ψαλίδι»;
Η ΡΑΕ θα προχωρήσει στο «ψαλίδισμα» των προτάσεων για αυξήσεις που έχει υποβάλει ο ΔΕΣΦΑ, βασιζόμενος σε δύο κυρίως σημεία. Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι η πρόταση του ΔΕΣΦΑ καταρτίστηκε με υπολογισμό του WACC pre tax nominal (ονομαστικό προ φόρων μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου) της τάξης του 12,21%. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όλες τις εταιρείες διαχείρισης δικτύων είναι από 5 έως 7%. Το δεύτερο «μαχητό» σημείο της πρότασης του ΔΕΣΦΑ είναι ότι υπολογίζει ως περίοδο εξομάλυνσης (δηλαδή ως τη χρονική περίοδο πρόβλεψης των διερχόμενων όγκων, στη βάση των οποίων υπολογίζεται το έσοδο που πρέπει να ανακτηθεί από το διαχειριστή) τα δέκα έτη. Αντίστοιχα οι αποσβέσεις για άλλες εταιρείες διαχείρισης στο εξωτερικό ξεκινούν από τα 15 και φτάνουν έως τα 25 έτη.
Έτσι ενώ ο ΔΕΣΦΑ ζητεί για το 2012 μέση χρέωση χρήσης του ΕΣΦΑ 3,79 €/MWh, στην πράξη η ΡΑΕ θα χρησιμοποιήσει ως βάση τη φετινή τιμή 3,59 €/MWh για να μειώσει την τιμή κοντά κάτω από τα 3,10 €/MWh, μείωση που θα περάσει αυτούσια στην κατανάλωση.
Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΔΕΣΦΑ έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: