30/11/11

Πολυεθνικές ετοιμάζονται για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή


Ξένες εταιρείες-κολοσσοί, με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, καταρτίζουν σχέδια για το πως θα αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ ή για επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή.

Όπως αναφέρουν στους Financial Times, όλα ξεκίνησαν όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Ά. Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έθεσαν στο τραπέζι την προοπτική της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη. Ήταν η πρώτη φορά που οι ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν τολμήσει να αμφισβητήσουν τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης,

“Έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε με τι μπορεί να μοιάζει η διάλυση”, ανέφερε στην εφημερίδα ο Andrew Morgan, πρόεδρος της Diageo στην Ευρώπη. "Με τις χώρες να βγαίνουν από το ευρώ, θα έχουμε τεράστια υποτίμηση που θα κάνει τα εισαγόμενα εμπορικά σήματα πολύ, πολύ ακριβά”, πρόσθεσε.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι εταιρείες της ενέργειας, των καταναλωτικών αγαθών και άλλες πολυεθνικές εταιρείες φροντίζουν για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων με την τοποθέτηση των ταμειακών τους αποθεμάτων σε ασφαλείς επενδύσεις. Η Siemens έχει δημιουργήσει ακόμη και τη δική της τράπεζα για να καταθέτει τα χρήματα της.

Μερικές επιχειρήσεις με παγκόσμια εμβέλεια βλέπουν ότι η διάλυση θα ήταν ζοφερή, αλλά διαχειρίσιμη. “Έχουμε κάνει μια πρώτη πρόχειρη ανάλυση για τις συνέπειες της εξόδου της Πορτογαλίας από το ευρώ”, δήλωσε ο Dieter Hoffmann, οικονομικός διευθυντής της Volkswagen. “Το συμπέρασμα είναι ότι συνολικά οι επιπτώσεις δεν θα ήταν τόσο αρνητικές για την εταιρεία μας, καθώς είμαστε εξαγωγείς σε όλο τον κόσμο”, σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: